Gündem

İnönü Konağı Dökülüyor

İnönü Konağı Dökülüyor

İnönü Konağı Dökülüyor
30-12-2013 16:47


ERSAN ARSLAN

2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün hatıralarının yer aldığı, bir dönem İnönü Müzesi olarak varlığını sürdüren, ancak 2006 yılında müzelik vasfı kaldırılan İnönü Konağı, onarıma alınmayı bekliyor. Tarihi Konağın, duvarlarının bazı bölümleri oluşan tahribatlar nedeniyle dökülürken, duvarlarda oluşan çatlaklar ise korkutuyor.

Sivas Kültür Envanteri’nden edinilen bilgilere göre 1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden alınarak ‘İnönü Müzesi’ adı altında ziyarete açılan konak 2000 yılında Sivas İl Özel İdaresi’ne devredilmiş ve 2006 yılında da restore edilmişti.

Aradan geçen yaklaşık 7 yıllık süre zarfında, duvarlarında tahribat oluşan tarihi konağın bakım ve onarımının yapılması bekleniyor.

Türkiye’nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 40. Yıl dönümünde bu tablonun Sivas’a hiç yakışmadığını belirten vatandaşlar, ‘Devletimizin imkanları konağın onarımı için çok yeterli. Sadece idarecilerimizin hassasiyeti gerekiyor. Belki konağın tahrip olan bölümlerinin onarımı ile ilgili bir çalışma vardır. Varsa bu çalışmanın da açıklanmasını bekliyoruz’ dedi.

Sivas’ın Osmanlı, Selçuklu Şehri unvanlarının yanı sıra Cumhuriyet Şehri olma unvanının da bulunduğunu belirten vatandaşlar, ‘Sivas’ımız bir çok medeniyete beşiklik, başkentlik etmiş, tarih, kültür ve medeniyetler şehri. Cumhuriyetimizin kuruluşunda da önemli bir merkez. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün de belirttiği gibi Cumhuriyetimizin temelleri burada, yani Sivas’ta atıldı. Milli mücadelenin karargahı konumunda olan kentimizde 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün çocukluk yıllarının geçtiği bir konağın, bakımlı ve düzgün olması gerekir. İlgili makamların bu hassasiyetle hareket edeceğine inanıyoruz’ ifadelerini kullandı.

İNÖNÜ KONAĞI

Temeli taş örgülü bodrum kat üzerine iki katlı olarak yapılmıştır. Ahşap dikme araları kerpiç dolma sistemiyle yapılmış olup üzeri kireç sıvalıdır. Çatısı Marsilya tipi kiremitle kaplı olan yapının birinci ve ikinci katlarında çıkıntılar mevcuttur.

1945 yılında Sivas Belediyesi tarafından mülk sahiplerinden satın alınarak ‘İnönü Müzesi’ adı altında ziyarete açılan konak daha sonra İl Özel İdaresine devredilmiştir. 2006 yılında İl Özel İdaresi tarafından restore edilen konağın bir odasıyla sofasında, 1891–1897 yılları arasında bu konakta oturmuş ve çocukluğunu geçirmiş olan İkinci Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü’nün eşya ve fotoğraflarının sergilendiği bir bölüm oluşturulmuş ve diğer odalarla birlikte ziyarete açılmıştır. Konağın oldukça geniş olan bahçesi ziyaretçilerin dinlenmesine yönelik olarak yeniden düzenlenmiştir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER