Gündem

Metruk Yapıların Çevresi Kapatılmalı

Metruk Yapıların Çevresi Kapatılmalı

Metruk Yapıların Çevresi Kapatılmalı
02-11-2013 17:21

Vatandaşlar, kısa vadede yapımı ve yıkımı mümkün olmayan ve çocuklar açısından da büyük tehlike oluşturan bu yapılara giriş çıkış önlenmesini istiyor.

ERSAN ARSLAN / ÖZEL HABER

1-3 Ekim 2013 tarihinde Sivas İl Emniyet Müdürlüğü’nce Büyük Otel’de gerçekleştirilen ‘Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı’ özellikle ikamet ettikleri mahalde metruk bina bulunan vatandaşları umutlandırdı.

Kentte suça zemin oluşturan, suçluların ve özellikle madde bağımlılarının barınabileceği mekanlar bulunduğunu belirten vatandaşlar, bir çoğu tarihi nitelikte olan ancak bakımsız durumdaki bu binalarla ilgili biran önce çevresel tedbirlerin uygulanmasını istiyor.

Bu tür binaların çevre güvenliği ve çocuklar için de büyük tehlike oluşturduğunu belirten vatandaşlar, kısa vadede yapımı ya da yıkımı mümkün olmayan bu binalarda biran önce giriş çıkışları önleyecek önlemler alınması gerektiğini düşünüyor.

İm Emniyet Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ‘Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı’nın bu konuya gösterilen hassasiyetin bir göstergesi olduğunu ancak, uygulama noktasında daha hızlı olunması gerektiğini belirten vatandaşlar, ‘Emniyet Müdürlüğümüz, ilgili birimler bu konudaki gereklilikleri, yapılması gerekenleri konunun uzmanları ile birlikte masaya yatırdı. Biz bu gelişmeleri basın aracılığı ile takip ettik ve çok mutlu olduk. Uzun zamandır bu tür yapıların oluşturduğu olumsuzluk ve tehlikelerin göz ardı edildiğini düşünüyorduk. Bu doğrultuda gerçekleştirilen çalıştayın olumsuzlukların bertaraf edilmesi için atılmış önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz.

Ancak, hali hazırda devam eden olumsuzluklar, çevre güvenliği olmayan, kapısı, bacası penceresi olmayan, maddi bağımlılarının mesken tuttuğu, çocukların büyük bir tehlike altında girip çıktığı binalar var. Bu binalarla ilgili çeşitli planlamalar yapıldığının farkındayız ama en azından, Sivas Belediyesi ve Sivas Valiliği’nin destekleri ile bu binaların etrafına, demir bariyerler yerleştirilebilir. Bu sayede madde bağımlıları ve çocukların bu binalara girip çıkması önlenebilir’ şeklinde düşüncelerini dile getirdi.

‘METRUK YAPILAR KALDIRILMALI’

İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay’da, ‘Çevresel Tasarım Yoluyla Suçun Önlenmesi Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Sivas’ta birçok metruk yapının belediye yardımı ile kaldırıldığını ancak halen metruk yapılar bulunduğunu belirterek, bu yapıların da kaldırılması gerektiğini belirtmişti.

Bu konuda bir de örnek veren Kızılay, şu ifadeleri kullanmıştı:

‘İlimizde özellikle kavga olaylarının çok olduğu bir mahal var. O mahale girdiğim zaman ben hakikaten bir rahatsızlık hissediyorum. İnsan orada gerek boyası, gerek pisliği gerekse diğer özellikleri ile insanı rahatsız ediyor. Öyle yerlerin düzeltilmesinin muhakkak suçun önlenmesine katkısının olacağına inanıyorum. Metruk binalarımız var Sivas’ta, bunların bir kısmını belediyemiz vasıtasıyla kaldırdık. Ama bunların tümüyle kaldırılması bu konuda kesinlikle etkili olacaktır. Tabi çevresel deyince diğer katkı payları da var. Aile yapısından tutun, ceza-adalet sistemine kadar her şey bu yapının içerisine giriyor.’

Vatandaşlar İl Emniyet Müdürlüğü’nün uluslar arası boyutta konunun uzmanları ile ele alıp tüm detayları ile masaya yatırdığı konuyla ilgili diğer kurumların da gereken hassasiyeti göstermesini istiyor. Bu konuda özellikle Sivas Belediyesi’ne büyük görev düştüğünü savunan vatandaşlar, ‘Belediyemizin imkânları bu tür metruk yapıların çevresinde alınacak tedbirler için çok çok yeterli. Zaten geçmişte bunun örnekleri de var. Bu konuda biraz daha kararlı ve aceleci davranılarak, bulunduğu mahalin huzuruna olumsuz yönde etki eden, suça zemin oluşturan, madde bağımlılarının mekânı haline dönüşen ve özellikle çocukları tehdit eden bu tür yapılarla ilgili gerekenler yapılmalı’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER