Gündem

?İnsanlar Ölüme Terk Ediliyor?

?İnsanlar Ölüme Terk Ediliyor?

?İnsanlar Ölüme Terk Ediliyor?
14-05-2014 23:32


Karasu; ‘21. yüzyılın köleleştirme projesi olarak gördüğümüz taşeronlaşma sistemi ile madenlerde adeta insanlar ölüme terk ediliyorlar. Ülkemizde adeta insan canından ucuz bir şey yok. Her gün adeta bir iş kazasıyla bir işçinin, emekçinin cenazesi ile karşılaşıyoruz.’ dedi.

HABER MERKEZİ

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ulaş Karasu, Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciası ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Yaşanan olayla ilgili AK Parti iktidarını eleştiren Karasu, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel’in 20 gün önce Soma’daki maden ocaklarının incelenmesi konusunda önerge verdiğini ancak bunun iktidar milletvekilleri tarafından reddedildiğini belirtti.

Parti binasında düzenlediği basın toplantısında meydana gelen faciayı değerlendiren Karasu, yaşananların Türkiye’nin bu konuda hangi noktada olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, hükümetin biran önce işçilerin çalışma koşulları ve maden ocakları ile ilgili gerekli adımları atması gerektiğini söyledi.

Karasu; ‘Tüm Türkiye Manisa’nın soma ilçesindeki maden faciası ile ilgili büyük bir acı yaşıyor. Şuanda tam olarak kaç işçinin hayatını kaybettiği konusu netleşmemesine rağmen bu sayının 200’ün üzerinde olduğu netleşti. Şuanda resmi rakamlar 205 işçimizin hayatını kaybettiğini gösteriyor.

Öncelikle hayatını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm milletimize de başsağlığı diliyorum’ dedi.

‘İNSANLAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR’

Maden ocaklarının denetimlerinin düzenli olarak yapılmadığını savunan Karasu, buralarda çalışan işçilerin adeta ölüme terk edildiklerini belirterek, bu faciaların Türkiye’nin yüz karası olduğunu söyledi.

Karasu, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu kaza ne yazık ki ülkemizde madenlerinde, kömür ocaklarında yaşanan ne ilk kaza, ne de görülüyor ki son kaza olacak. Ne yazık ki, devlet yetkilileri, devletin işleyen organları maden ocaklarını bir türlü düzenli bir şekilde denetim altına alamıyorlar. Madenler, yeterli derecede denetlenmiyor. Özellikle madenler özelleştirildikten sonra Türkiye’de iş kazaları hızlı bir şekilde yükseldi.

21. yüzyılın köleleştirme projesi olarak gördüğümüz taşeronlaşma sistemi ile madenlerde adeta insanlar ölüme terk ediliyorlar. Ülkemizde adeta insan canından ucuz bir şey yok. Her gün adeta bir iş kazasıyla bir işçinin, emekçinin cenazesi ile karşılaşıyoruz.

Biran önce ülkemizde bu konuda adımlar atılması gerekiyor. Hiç görüyor musunuz, Avrupa’da, Amerika’da bu tarz kazaların olduğunu. Ama nerede, 3. Dünya ülkeleri, gelişmemiş ülke varsa insanlar evlerine ekmek götürmek için girdikleri ocaklardan canlarını vererek çıkıyorlar.

Bu ülkemiz için yüz karası bir durumdur. Bu ülkemizin gerçekten de düşünmesi gereken bir konudur. 200’ün üzerinde insanın maden ocağında nasıl can verdiğini herkes düşünmek zorundadır. Bundan sonra yapılacak yatırımlar noktasında da düşünmek zorundadır. Geçmişte olan ocaklar düzenli bir denetimden geçirilmeli, artık çalışmayan, günün koşullarına uygun olmayan ocaklar biran önce ya kapatılmalı, ya da günün şartlarına uygun hale getirilmelidir. Yani 50-60 yıl önceki teknoloji yapılan ocaklar bugün hala bu ülkede denetimsiz bir şekilde çalışıyor.

Duyduğumuz, gördüğümüz izlenimlerimiz 15 yaşındaki çocukların bile madende çalışabildiğini gösteriyor. 15 yaşındaki çocukların maden gibi çok ağır bir sanayide çalışması kabul edilemez. Bu çocukların madenlerde nasıl çalıştıkları insanlara açıklanmalıdır. Bu tarz olayların artık ülkemizde son bulmasını talep ediyoruz.’

‘CHP ÖNERGE VERDİ

AK PARTİ REDETTİ’

CHP’nin Türkiye’de muhalefet yapamadığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını, bunun doğru olmadığını belirten Karasu, Soma madenleri ile ilgili CHP Manisa Milletvekili’nin verdiği soru önergesini örnek gösterdi.

Bu önergenin AK Partili vekiller tarafından reddedildiğini belirten Karasu şu ifadeleri kullandı:

‘Toplumda CHP muhalefet yapamıyor gibi bir kanı oluşturuluyor. Daha bundan 20 gün önce CHP Manisa Milletvekilimizin vermiş olduğu bir önerge var. Soma Madenlerinin incelenmesi, yönünde önerge veriyor. Milliyetçi Hareket Partisi ve BDP milletvekilleri de bu önergeyi destekliyorlar. Fakat iktidar milletvekillerinin oyları ile bizim vermiş olduğumuz bu teklif ne yazık ki reddediliyor. Amacımız buradan bir şey çıkarmak değil. Muhalefetin önerdiği her şeye hayır diyen bir iktidar var. Özellikle bu iktidar döneminde iş kazaları, işçi ölümleri hızlı bir şekilde yükselmektedir.

Bunu ana nedeni, Türkiye’de ne yazık ki sendikalar işlevini yitirmiş durumdadır. Sendikalar, bugün gerçekten de yapması gereken görevi yapmamaktadır. Sendikaların bir görevi de işçilerinin düzgün, sağlık koşullarının uygun olduğu şartlarda çalışmasını sağlamaktır. Sendikalar bu konuda görevlerini yerine getirmektedir. Yoksa hepsi naylon sendikaya mı dönüşmektedir?

Onun dışında iktidara yakın olan firmalarla ilgili denetimler nasıl ve ne düzende yapılmaktadır. Denetlemeye giden insanlar gerçekten bu işin ehlimidir, denetimleri düzgün bir şekilde yapmakta mıdır yoksa şantiyelerde çay içip yemek yiyip denetimin de imzasını atıp gitmekte midir? Bu konuda artık Türkiye profesyonelce düşünmek zorundadır. Sürekli maden ocaklarımızda göçükler oluyor, ortalama ayda bir iki kişi maden ocaklarında can veriyor. Bu noktada devletin artık atması gereken adımları atması gerekiyor.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER