Sağlık

Radyoterapi Hakkındaki Her Şey Bu Haberde

Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ceren Barlas,  kanser tedavisinde kullanılan radyoterapi hakkında bilgi verdi.

Radyoterapi Hakkındaki Her Şey Bu Haberde
28-03-2024 11:33
SİVAS

Sevda ÇİFTÇİ 

Sivas Numune Hastanesinde Radyasyon Onkolojisi Uzmanı olarak görev yapan Dr. Ceren Barlas,  kanser tedavisinde radyoterapinin sıklıkla kullanılan etkili bir tedavi modalitesi olduğunu söyledi.

Radyoterapinin çeşitli amaçlarla uygulanabildiğini vurgulayan Uzm. Dr. Barlas, “Radyoterapi tek tedavi olarak, sistemik ajanlarla birlikte, operasyon öncesi tümör boyutunu küçültmek ve cerrahiyi kolaylaştırmak amacıyla, operasyon sonrası mikroskobik hastalık eliminasyonu ile nüks riskini azaltmak amacıyla ve metastatik hastalıkta hastanın ağrı, kanama gibi şikayetlerini geçirmeye yönelik palyatif amaçlı uygulanmaktadır” dedi.

Uzm. Dr. Barlas “Cerrahi olmaksızın küratif radyoterapinin sistemik tedavi ajanlarıyla birlikte veya tek başına bir seçenek olarak uygulanabildiği kanser türleri arasında başlıca prostat, serviks, larenks, nazofarenks, lenfoma, akciğer ve anal kanal kanserleri yer almaktadır. Bununla birlikte özefagus, rektum, bazı yumuşak doku sarkomlarının tedavisinde operasyon öncesi radyoterapi uygulanmasıyla tedavi başarısı ve sağkalım oranları iyileşmektedir. Cerrahi sonrası hastalığın yineleme riskini azaltmak adına postoperatif (ameliyat sonrası) radyoterapi uygulanan başlıca kanser türleri ise meme, endometrium, baş-boyun ve beyin tümörleridir. Ayrıca ağrılı ve kırık riski yüksek kemik metastazlarında, spinal kord basısında ve ağrı veya kanamaya neden olan tümörlerin semptomatik tedavisinde radyoterapi palyatif amaçlı uygulanmaktadır. Kanser dışı radyoterapi endikasyonları arasında tiroid oftalmopati, menenjiom ve schwannom gibi hastalıklar yer almaktadır” dedi.

Radyoterapi tedavisinde, radyasyona maruziyetin sadece işlem sırasında olduğu ve tedavi sonrasında radyasyon yayılımı bulunmadığını dile getiren Uzm. Dr. Ceren Barlas, “Radyoterapi uygulamasında, radyasyona maruziyet sadece tedavi sırasında ve tedavi odası içerisinde iken, tedavi bittikten sonra ve tedavi odası dışında radyasyon bulunmamaktadır. Bu durum da, özellikle nükleer tıp uygulamalarının (radyoaktif iyot tedavisi gibi) aksine hasta radyasyon yaymamakta, radyoaktif olmamakta dolayısıyla hastaya yakın olmak herhangi bir risk teşkil etmemektedir” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER