Gündem

SAHİBİYE´DE SON RÖTUŞLAR

SAHİBİYE´DE SON RÖTUŞLAR

SAHİBİYE´DE  SON RÖTUŞLAR
31-03-2018 07:00


Hayrullah AĞKAŞ

Yıllardır restorasyonu yılan hikâyesine dönen asıl adıyla Sahibiye Medresesi´ndeki çalışmalarda nihayet sona gelindi. Son yıllarda yoğun tempoda restorasyonu devam eden Gökmedrese bu yıl içerisinde tamamlanarak, görücüye çıkacak.

Tarihi yapıdaki çalışmalarla ilgili geçtiğimiz günlerde yapılan sunumda bilgi veren Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, ?Gökmedrese´de de çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Eserin etrafındaki ihata duvarının yıkımı gerçekleşti. Burasının çatısı ahşapla kapatılarak, yine kurul kararıyla kubbeler muhafaza altına alındı. Gökmedrese´de çinilerle ilgili bir problem vardı. Bazı işlerde yapıldıktan sonra eksikliği ortaya çıkan konular olabiliyor? dedi.

Gök Medrese´nin açılışının bu yıl Eylül ayında yapılmasının planlandığını ifade eden Sivas Valisi Davut Gül ise ?Gök Medrese ise yıllardır restorasyonu süren bir yapıydı. İnşallah bu sene tamamlanacak? diye konuştu.

Vali Gül, ?Gökmedrese ile Ulu Cami arasında Selçuk Ortaokulu vardı. Bu iki tarihi eserin birbirini görmesini engelliyordu. Burası Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz´ın hem talimatları hem de destekleriyle başka bir yere yapıldı ve eski bina ortadan kaldırıldı. İnşallah ÇEDAŞ´a ait trafo da kaldırılacak. Ulu Cami ile Gökmedrese´nin arası tamamen açık olacak. Alanın tamamı yeşil alan olarak planlanıyor. Burasının altı otopark olacak. Diğer taraftan Sivas Belediyesi tarafından yürütülen Kale Projesi de bu iki eseri tamamlayacak? ifadelerini kullandı.

Büyük ölçüde restorasyon çalışmalarının tamamlandığı Sahibiye Medresesi´nde çini işlerinin yapılması ve çevre düzenlemelerinin yapılmasının ardından hizmete açılacak.

SAHİBİYE MEDRESESİ?

Sahibiye olarak da bilinen Gök Medrese, Anadolu Selçuklu Sultanı Kılıç Arslan´ın (663 / 1264) oğlu III. Gıyaseddin Keyhüsrev (684 / 1264) döneminin etkili vezirlerinden olan Sahip Ata Ali b. Hüseyin tarafından 670 / 1271 yılında yaptırılmıştır. Sahibiye ismini yaptıran kişinin lakabı olan Sahip Ata´dan, Gök Medrese ismini ise kullanılan çinilerin gök mavisi renginden alır. Medreseyi yapan usta Kaluyan el-Konevî´dir.

RESTORASYON SÜRECİ?

Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler doğrultusunda doğu duvarı sökülüp yeniden yapıldı. Ana eyvanın sağındaki ve solundaki hücrelerde kubbeler, kuzey ve güney hücrelerde ise tonozlar oluşturuldu. Restitüsyon projesine göre ahşap ikinci kat inşa edildi ve bahçe duvarları sökülerek yeniden yapıldı. Müştemilat ve çevre düzenlemesine başlandı. Çiniler ile ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER