Gündem

Akaylar Konağı Kan Ağlıyor

Akaylar Konağı Kan Ağlıyor

Akaylar Konağı Kan Ağlıyor
14-01-2014 17:04


RUHİ DEMİR

19. Yüzyıl Osmanlı eserlerinden bir tanesi olan Üçlerbey Mahallesi’ndeki Akaylar Konağı, yıpranmış görüntüsü ve duvarlarına yazılan yazılarla değim yerinde ise kan ağlıyor.

Sivas’taki bir çok tarihi eser ile aynı kaderi paylaşan tarihi konak, bilinçsiz gençlerin ‘yazıp çizme sevdası’ndan nasibini alırken, üstüne bir de bakımsızlık eklenince ‘tarihe böyle mi sahip çıkılıyor’ yorumlarının yapılmasına neden oldu.

1985 yılında tescil edilen Mülkiyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün uhdesindeki tarihi konak 2002 yılında Güzel sanatlar eğitiminde kullanılmak üzere Cumhuriyet Üniversitesine on yıllığına tahsis edilmişti. Konak, 2003 yılında ise Cumhuriyet Üniversitesi tarafından restore edilmişti.

Restorasyon çalışmalarının ardından, pırıl pırıl görüntüsü ile, adeta bulunduğu bölgeye ışık saçan tarihi yapı son yıllardaki bakımsızlık ve yaşanan tahribatlar nedeniyle üzücü bir hal aldı.

Akaylar Konağı’nın daha fazla yıpranmadan onarıma alınması gerektiğini belirten vatandaşlar, konağın çevresindeki olumsuzlukların önlenmesi ve duvarlarına yazı yazılmasının engellenmesi için güvenlik kamerası konulmasının şart olduğunu dile getirdi. Basit güvenlik tedbirleri ile bu tür yapıların dış etkilerden korunabileceğini belirten vatandaşlar, ‘Devletimiz, bu tür yapıları onarmak için büyük paralar harcıyor. İki gün sonra bakıyoruz duvarları yazılıp çizilmiş, bu tür olumsuzluklar için mutlaka caydırıcı önlemler alınmalı. Güvenlik kamerası da bunlardan biri olabilir’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER