Gündem

Emniyet Ödüllendirdi

Emniyet Ödüllendirdi

Emniyet Ödüllendirdi
11-02-2014 17:11


ERSAN ARSLAN

Sivas Emniyet Müdürlüğü’nün emniyet kemeri takma bilincinin oluşması için yürüttüğü ‘Kendimi Seviyorum Emniyet Kemerimi Takıyorum’ kampanyası kapsamında kupon doldurarak çekilişe katılan talihli sürücüler hediyelerini aldı.

Kentte trafik ekiplerinin sürücülere dağıttığı 20 bin kupondan 8 bini doldurularak trafik ekiplerine telsim edilmiş, kurallara uyan ve emniyet kemeri takan 5 bin 700 sürücü çekilişe katılmaya hak kazanmıştı. Ocak ayının son haftasında Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen çekilişte ise 200 ödül için asil ve yedek talihliler belirlenmişti.

Çekilişte ödül almaya hak kazanan sürücüler için Atatürk Kültür Merkezi’nde ödül töreni düzenlendi.

Törene Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Baro Başkanı Muharrem Eliş, Jandarma Komutanı Jandarma Albay Okçin Akşit,  İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, emniyet kemeri takmanın önemini anlatan sinevizyon gösterisi sahnelendi.

‘EMNİYET KEMERİ

HAYAT KURTARIYOR’

Daha sonra bir konuşma yapan İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Ertuğrul, Sivas’ta emniyet kemeri takma alışkanlığı ve bilinci oluşturmak için gerçekleştirilen çalışmalara değindi. Kaza istatistikleri hakkında da bilgiler veren Ertuğrul, emniyet kemerinin hayat kurtardığını, yaralanmaları azalttığını söyledi.

Sivas’ta yaptıkları çalışmalarla özellikle şehir içinde emniyet kemeri takma oranlarının çok düşük olduğunu tespit ettiklerini belirten Ertuğrul, kentte emniyet kemeri takma bilincini oluşturmak için, ‘Kendimi Seviyorum Emniyet Kemerimi Takıyorum’ kampanyasını başlattıklarını söyledi.

Ertuğrul, ‘İl Emniyet Müdür Yardımcısı İsmail Ertuğrul, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyamızda her yıl 1 milyon 250 bin civarında insanımız ölmekte ve 50 milyon civarında kişi yaralanmaktadır. Türkiye geneline baktığımızda ise ölü sayısı 2013 yılı verilerine göre 2 bin 402, yaralı sayımız ise 223 bin 980’dir. Sivas geneline yerel bazda baktığımızda ölü sayımız geçen yıl 32, yaralı sayımız ise 2 bin 240 olarak belirlenmiştir. Bu veriler kaza verileri olup, ölü sayısı 24 saatte 2-2,5 katına kadar çıkmaktadır.

Kazaları önlenmesine yönelik tedbir ve çalışmalar kapsamında 2013-2014 yılının hız ve emniyet kemeri kontrol yılı olarak ilan edildiğini belirten Ertuğrul, ‘Emniyet kemerinin kaza kategorilerinin hepsinde faydası görülmekte. Yani karşılıklı çarpışmadan yoldan çıkılmasına kadar tüm kaza kategorilerinde faydası var. Kaza sonrasında bilinç kaybını önlemekte ve bu sebeple kazazede daha sağlıklı hareket etmektedir. Araç dışına savrulmayı önlediği için ölüm ve yaralanmaları azaltıyor. Araç içerisindeki diğer kişilere zarar vermeyi engelliyor. Elde edilen veri ve istatistiklere göre ortalama yüzde 50 oranında ölüm ve yaralanma riskini azaltıyor. Biz de buradan yola çıkarak Sivas ilimizde Sayın Valimizin önderliğinde İl Emniyet Müdürümüzün de talimatlarıyla ‘Kendimi Seviyorum Emniyet Kemerimi Takıyorum’ adı altında bir proje başlattık. Bu projemiz 2013 yılı Haziran ayı başında başlamak suretiyle Aralık sonuna kadar 6 aylık bir süreyi kapsadı. Buradaki amacımız yol kullanıcılarının emniyet kemeri takmalarını sağlamak, bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve emniyet kemeri takma oranını artırmak suretiyle ölüm ve yaralanmaları azaltmak. Tabi bu kampanyamız ödüllüydü.  Toplamda 200 adet ödül planlandı. Kampanyamıza başlarken Sivas genelindeki durumla ilgili bir çalışma yaptık. Emniyet kemeri sayımı sonucuna göre şehir içinde yüzde 7, şehir dışı emniyet kemeri kullanma oranı ise yüzde 70’lerdeydi. Genel ortalamamız ise yüzde 38,5’larda. Şehir içinde emniyet kemeri kullanma oranımız gerçekten çok düşük’ dedi.

‘KEMER TAKMA

ORANLARI ARTTI’

Sivas’ta gerçekleştirilen bu çalışmalar sonrasında emniyet kemeri takma oranlarında, ciddi oranda artış yaşandığını belirten Ertuğrul, ölüm oranlarında ise büyük bir düşüş olduğunu söyledi.

Ertuğrul, şu şekilde konuştu:

‘Kentte 20 bin sürücü üzerinde uygulamalar yaparak bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapıldığını belirten Ertuğrul, bu konuda gerçekleştirilen diğer çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.

Ayrıcı Sivas’a simülasyon aracı getirilerek vatandaşlara emniyet kemerinin öneminin anlatıldığını belirten Ertuğrul, ‘Bu kapsamda kendilerine ulaşılan 20 bin sürücüden 8 bin sürücü kupon doldurmak suretiyle bizim ödüllü kampanyamıza katıldılar. Katılım sağlayanlardan 5 bin 700 sürücünün şartlara uygun olarak belirlendi. Sayın Vali Yardımcısı Mustafa Aydın’ın başkanlığında etkinlik çerçevesinde kura çekimini gerçekleştirdik. Kampanya sonucunda tekrar emniyet kemeri sayımları yaptık. Şehir içinde yüzde 7’deyken yüzde 37’lere çıktığını gördük. Şehir dışında ise yüzde 70’lerden, Yüzde 80’lere kadar çıktığını gördük. Yani genel ortalamamız yüzde 38,5’tan yüzde 58,5’a kadar yükseldi. Bir önceki yılın son altı ayının istatistiklerine baktığımızda kazalardaki ölüm oranında yüzde 19’luk bir düşüş meydana geldiğini gördük. Yine bir önceki 6 aylık süre istatistiklerine baktığımızda yaralanmalarda ise yüzde 37’lik bir düşüş olduğunu gördük.’

‘DENETİMLERİMİZ SÜRECEK’

İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay ise konuşmasında emniyet kemeri takmanın önemine değinerek, Sivas’ta yaşanan kazaları örnek verdi. Emniyet kemeri takma bilincini oluşturmak, sürücü ve yolcuların emniyet kemeri takmalarını sağlamak için gerçekleştirilen çalışmaların devam edeceğini belirten Kızılay, emniyet personeline de bu doğrultuda emniyet kemeri takmaları konusunda talimat verildiğini söyledi.

Kızılay, ‘Dünya genelinde çok sayıda ölümlere neden olan trafik kazalarının önlenmesi için birçok faktör gerekli. Altyapı, araç, yol güvenliği, bunların denetimi, hepsi bu faktörlerin parçaları. Bu kapsamda alınması gereken önlemler, Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın önderliğinde trafik güvenliği toplantılarında belirlenmiş ve 2020 yılına kadar Türkiye’de trafik kazalarının minimuma indirilmesi için tedbirler planlanmış ve şuanda uygulanmaktadır. Bu kapsamda ilimizde bu faaliyetler bize düşen kısmı ile sürdürülmektedir. Biz, sayın valimizin talimatlarıyla bu işi başlattık. Bu işin bir kısmı olan emniyet kemeri üzerinde çalışmamız oldu. ‘Kendimi Seviyorum Emniyet Kemerimi Takıyorum’ kampanyası hakikaten halkımız tarafından da teveccüh ile karşılandı ve çok yoğun sayıda katılım oldu. Bu kampanya ile bir kişinin bile emniyet kemeri takma alışkanlığı kazanmış olması bizim adımıza bir kazançtır. Bir insanımızın daha can güvenliğine faydası olmuş olacaktır. Bu kapsamda çalışmalarımızın da devam edeceğini belirtmek istiyorum. Biz de emniyet müdürlüğü olarak arkadaşlarımıza bir yazı gönderdik ve bu kapsamda başta il merkezimiz olmak üzere ilçelerimiz dâhil hepsinin resmi ekiplerle beraber sadece koruma ve ****luk görevi ve acil durumlar dışında emniyet kemeri takmalarını istedik. Bunun için de belirli bir süre verdik. O sürenin akabinde emniyet görevlilerimize de bu konuda cezalandırma yapacağımızı buradan duyuruyorum. Bu kapsamda vatandaşlarımıza da aynı şekilde emniyet kemeri takmaları için uyarıda bulunmaya devam edeceğiz. Bir yıla yakın bir zamandır uyarıyoruz vatandaşımızı. Bir süre sonra kanunda olan bu uygulamanın Sivas’ımızda da en iyi şekilde uygulanmasını sağlayacağız ve denetimlerimiz sürecek.

Sivas’ta son birkaç otobüs kazasında çok sayıda vatandaşımızı kaybettik. Bu kayıpların nedenlerinden birisi de emniyet kemeri. Yönetmelik gereği sadece önü açık olanlar emniyet kemeri takmak zorundalar arkadakilerin takması gerekmiyor. Bunun mevzuata eklenmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü otobüsün içinde bu yan yatmalarda, takla atmalarda veya dönmede insanlarımızın çoğu savrulma neticesinde ezilerek ölüyorlar. Emniyet kemeri takılı olsa bu otobüsteki insanlar dışarı uçmayacaklar ve bu kadar da ölüm olayı olmayacak. Bunun kanun çıkarıcılar tarafından değerlendirileceğini ve şuanda da çalışmalar yapıldığını duymuştum. Bunun da yürürlüğe girmesiyle daha faydalı olacağına inanıyorum’ şeklinde konuştu.

‘RAHATLIK ANLAYIŞIMIZIN

DEĞİŞMESİ GEREKİYOR’

Daha sonra bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise, ‘Biliyoruz ki emniyet kemeri hayat kurtarıyor. Ama çoğumuz kullanmıyoruz’ dedi.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nin yapmış olduğu bir araştırmada sürücülerin emniyet kemerini kendilerini rahat hissetmedikleri için takmadıklarını belirttiklerini söyleyen Aydın, ‘demek ki bu durumda rahatlık anlayışımızın hızla değişmesi gerekecektir’ dedi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, ülkemiz kara yollarında ve şehir içi yollarında meydana gelen trafik kazalarının önlenmesi, trafik kazalarından kaynaklanan ölüm ve yaralanmaların önemli ölçüde azaltılarak sonuçların hafifletilmesi amacıyla bir dizi çalışmalar başlatılmıştır. Esasen konu BM Gene Kurulu’nun 2 Mart 2011 toplantısında ele alınmış, 2011-2020 yılları arasında trafik güvenliğinin sağlanması ve trafik kazalarından kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılması amacıyla hazırlanan eylem planı kapsamında ülkemiz ve ilimizde de çalışmalar başlamış trafik güvenliği eylem planı hazırlanmıştır. Trafik güvenliği 3 ana başlıktan oluşmaktadır. Eğitim, denetim, acil sağlık hizmeti. 2014 ve takip eden yıllarda bu konudaki çalışmalara hız verilecek ve belirlenen hedeflere ulaşılmaya çalışılacaktır. Bu konuda başarı derecemiz toplumun her kesiminin, her bireyin konunun önemini kavraması, tehlikenin farkında olması ve kurallara uymasına bağlı olacaktır. Trafik ve yol güvenliği için konulan kurallar, bizlerin can ve mal güvenliğinin sağlanması, acıların yaşanmaması, maddi ve manevi kayıpların olmaması içindir. Biliyoruz ki emniyet kemeri hayat kurtarıyor. Ama çoğumuz kullanmıyoruz. Ortadoğu Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinin yapmış olduğu detaylı çalışmada görüşülen sürücülerin yüzde 48’inin, yani 2’de birinin kendisini rahat hissetmediği için emniyet kemerini takmadıklarını belirmişlerdir. Demek ki bu durumda rahatlık anlayışımızın hızla değişmesi gerekecektir. ‘Kendimi Seviyorum Emniyet Kemerimi Takıyorum’ kampanyası bu konudaki farkındalığı artırmak ve hayat kurtarılması için yapılan kampanyalardan bir tanesidir. Ben öncelikle form doldurarak katılan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kura sonucu mütevazı da olsa ödül kazanan vatandaşlarımızı ayrıca tebrik ediyorum.’

Aydın’ın konuşmasının ardından çekilişle belirlenen, 20 çocuk koltuğu, 20 blutooth cep telefonu kulaklığı, 20 ilk yardım çantası, 20 oto temizlik seti, 20 yangın söndürücü ve 100 adet ortopedik koltuk sırtlığı olmak üzere toplamda 200 ödül talihlilerine verildi.

Talihliler ödüllerini Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Belediye Başkan Vekili Orhan Demirok, Baro Başkanı Muharrem Eliş, Jandarma Komutanı Jandarma Albay Okçin Akşit ve İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay’ın elinden aldı.

İl Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay programda ayrıca kampanyaya katkı sağlayan Öncü Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Akyol ve Sivas Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Şaban Yalman’a plaket takdim etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER