USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

45 DAKİKA!

15-10-2023

Bir süredir tüm öğretmenlerimizin kanayan yarası mülakat sistemi. Daha doğrusu mülakatı 45 dakika ders anlatma düzenine dönüşmüş olması.

Milli Eğitim Bakanımız, öğretmenlerin yeterliliklerinin mülakat esnasında uzman kadro karşısında 45 dakika ders anlatımı gerçekleştirilerek yapılması gerektiğine karar verdi. Peki bu karar öğretmenlerimizi mutlu etti mi?

Maalesef ki hayır. Çünkü öğretmenlerimiz gerekli puanı aldıklarında, yeterli sıralamaya girdiklerinde kendilerini zaten yeterince kanıtlamış olduklarını düşünüyor. Ve mülakatta ders anlatmanın olumsuz getirilerinin daha fazla olacağına inanıyor.

Çünkü bu 45 dakikalık mülakat eşit şartlarda geçmeyebilir. Yeterli puanı ve sıralamayı almış bir öğretmen mülakat öncesi alacağı kötü bir haber nedeniyle, yaşamış olabileceği bir hastalık nedeniyle verimli bir mülakat geçiremeyebilir.

Bu nedenle de heyecanla beklediği mesleğine kavuşamayabilir. Bir diğer yandan da bir başka öğretmen yıllardır zaten mesleğini farklı şekillerde yapmış şekilde mülakatı geçebilir.

Mülakatı geçemeyen öğretmenin tek suçu herhangi bir yerde tecrübesi olmaması diyerek kesip atabilir miyiz?

Yıllardır öğretmenlik yapan belli yaşın üzerindeki öğretmenleri de bu mülakata tabi tutmak gerekmez mi? Bu öğretmenler güncel olaylara yetişebiliyorlar mı? Yeni nesille gerçek anlamda anlaşabiliyorlar mi?

Tüm bu durumlar için yeterlilikleri var mı? Bunları da sorgulamak gerekiyor.

Tüm bu nedenlerden dolayı “Mülakat” kaldırılmalı. Öğretmenlerimiz daha adil şekilde daha uygun yöntemlerle öğrencilerine kavuşturulmalı. Yıllarca verdikleri emekleri “45 dakikaya” bağlanmamalı.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?