USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Alkışlar MÜSİAD´a

10-04-2020

Geçtiğimiz günlerde bir haber okudum. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Başkanı Salim Eminoğlu ?Ramazan ayında yapmayı planladığımız bir Osmanlı geleneği olan zimem uygulamasını öne çekip, üyelerimizden topladığımız yardımlarla muhtarlarımızı yanımıza alıp ihtiyaç sahibi ailelerin mahalle bakkallarına olan borçlarını kapatıyoruz? diyor?

Ülkemizin zor süreçten geçtiği bu günlerde alkışlar MÜSİAD´a.

MÜSİAD, mahalle muhtarlarıyla birlikte mahalle bakkallarına giderek vereceğini ödeyemeyen vatandaşların borcunu ödedi, ödemeye devam ediyor.

Osmanlı geleneği olan ?zimem defteri? uygulamasını bu zor günlerde devreye alan MÜSİAD üyelerini tebrik ediyor ve örnek olmasını da diliyorum?

Korona belasından ancak bir ve beraber olarak çıkabiliriz.

Peki nedir zimem uygulaması, biraz da ona değinelim:

Zimem, ?zimmet? kelimesinin çoğuludur. Zimmet borç demektir. Zimem defteri borçluların borçlarının yazılı olduğu defter demektir. Osmanlı zenginleri, borçlarını ödeyemeyenlere yardımcı olurlardı. Veremeyenleri tespit edip borçlarını öderlerdi. Durumu iyi olmayan fakirlerin de borçlarını öderlerdi. Eğer borcunu ödeyemeyen bulamazlarsa, borç defterini açıp rast gele bazılarının borçlarını öderlerdi. Bu olay, zimem defteri diye nam salmıştır.

Osmanlı´nın sadaka taşları da meşhurdur. Fakirler ihtiyacı kadar oradan para alırlardı. Böylece fakir zengine minnettar kalmazdı. Kale Camii girişinde halen sadaka taşı temsili olarak bulunmaktadır.

Haftaya görüşmek üzere?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?