USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

DOĞUM KORKUSU VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİ

07-12-2023

Sevgili anne adayı

Öncelikle tanışalım… Ben Neslihan Yener. Sivas Numune Hastanesi’nin Doğum Ünitesi’nde 6 yılı aşkın süredir Uzman Ebe olarak görev yapıyorum. Bu süreçte binlerce doğuma katıldım ve yaşadığım deneyimleri, doğru bilinen yanlışların önüne geçmesi, bazı püf noktalarla kafa karışıklıklarının giderilmesi amacıyla faydası olacağını düşündüğümden sizlerle paylaşmak istedim.

Gebelik fiziksel ve ruhsal değişimlerin gerçekleştiği ve bu değişimlere uyum sağlayarak, kadının doğuma ve anneliğe hazırlandığı bir süreçtir.

Kadın bedeninin mucizevi doğurabilme yeteneği zaten doğum anında kendiliğinden açığa çıkıyor. Peki ya korku? Bu yeteneğin varlığı korkmamak için yeterli midir? Hayır tabii ki de... Katıldığım doğumlardan güzel birkaç ipucu kaptım. Paylaşayım.

Tıp alanındaki gelişmelerle birlikte, gebelik, doğum ve doğum sonu süreçler, günümüzde geçmişe göre daha az sorunla sonuçlanmasına rağmen, birçok kadın bu süreçlere yönelik korku yaşamaktadır. Kabul edilebilir seviyedeki bir korkunun kadının doğuma hazırlanmasında faydalı olabileceği belirtilmektedir. “İlacı zehirden ayıran dozudur!” denir ya hani. Doğumda korkunun da fazlası anne ve bebeğe, hatta aileye yönelik olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilmekte.

Doğum Korkusunun Olumsuz Sonuçları

Bebek, plasenta dediğimiz halk arasında “bebeğin eşi” olarak bilinen yapıyla kanlanır. Bu kanlanma bebeğe ihtiyacı olan oksijen ve beslenmeyi sağlar. Korku anne vücudunda bazı hormonları harekete geçirir. Yaşanan bu hormon değişikliği annenin kan basıncında yükselme ya da düşme gibi sonuçlanabilir. Bu durum bebeğe gidecek kan akışını etkileyeceğinde bebeğinizi anne karnında strese sokabilir.

Korku bir gerginlik oluşturur ve tüm kaslarda kasılmaya sebep olarak doğumda ağrıyı arttırır. Böylelikle korku, doğumda ağrı kesici ilaç kullanımını arttırır diyebiliriz. Kaslarınızı ne kadar gevşetebilirseniz ağrıyı o kadar az hissedersiniz. Doğumun süresini arttırabilir. Kadın bir daha gebe kalmak bile istemeyebilir. Bunlar korkuyla bağlantılı kısır bir döngü.

Korkuya Yönelik Neler Yapılabilir?

Hemen cevaplayayım…

Ne yazık ki, doğum korkusu kuşaktan kuşağa kadınlarımıza başka bir kadın tarafından öğretiliyor.

Daha önce olumsuz doğum deneyimi yaşamış bir başkası başladıysa anlatmaya hiç düşünmeden odadan çık derim! Gebelikte hayal gücün öyle genişleyecek ki, onun anlattıklarıyla kafanda neler kuracaksın neler. Bu seni olumsuz etkiler. Her doğum öyküsü kendine özeldir ve ben çoğu kadının “Bu kadar kolay mıydı? Böyle anlatmadılar ve beni çok korkuttular” dediğine şahit oldum.

Kadın tam olarak neyden korktuğunu bakım veren ebeye söylemeli. Bazen doğumdan korkmadığını söyleyen bir kadın iğneden, dikişten, yalnız hissetmekten korkabiliyor.

Tam olarak neyden korktuğunu ebeyle paylaşırsan işler düşündüğün gibi zor olmayacak. Çünkü ebe korkuya yönelik çözümü senin için bulacaktır.

Doğumda sana destek olacak refakatçinin mümkün olduğunca imkanlar doğrultusunda seni en iyi anlayacağını düşündüğün kişi ya da kişilerden seçebilirsin.

Normal doğumda doğru nefes ve ıkınma tekniklerini sağlık çalışanlarından ya da ilimizde mevcut olan gebe okullarına başvurarak doğumdan önce öğren derim. Doğru nefes ve ıkınma tekniklerini bilmek ağrıyla başa çıkmanı kolaylaştırır, hatta doğumda dikişin bile önüne geçebilirsin. Tüm bu öneriler dikkate alındığında nesilden nesile aktarılan doğum korkusu belki de tarihe karışır. Kim bilir…

Uzman Ebe

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Gamze
Gamze 5 ay önce
Güler yüzü ve bilgisi gebeleri rahatlatıcı konuşmaları için çok teşekkür ederiz.
Bu yazı ile de doğum korkularım azaldı
Dilek solak
Dilek solak 5 ay önce
Benim dogumu bu tatlis ebe yaptirdi cok bilgili bir ebe benim dogumda empati yapti cok tesekkur ederim insllah bir bebegim olursa sizinle karsilasirim
Güler
Güler 5 ay önce
Sizin sayenizde doğum korkum kalmadı
Aslı
Aslı 5 ay önce
Doğum korkusu ve doğum sürecine dair daha çok yazı istiyoruz ebe hanımın bir sonraki köşe yazısını sabırsızlıkla bekliyorummm????
Osi
Osi 5 ay önce
Kalemine sağlık çok güzel bir yazı , ben bile rahatladım ????????????
Hayrunnisa
Hayrunnisa 5 ay önce
Kıymetli hocam Bilgilendirme için teşekkürler ...
Kardelen
Kardelen 5 ay önce
Sağlık çalışanlarımız iyiki varlar Hocamızda belli ki işini hakkıyla yapıyor Başka yazıları var mı ?
Zeynep
Zeynep 5 ay önce
Bende yetişen bir ebe olarak şuanları eklemek istiyorum. Doğum kendiliğinden gerçekleşen bir olaydır.Ağrı dediğimiz o peş peşe gelen kontraksiyonlar ise sizin bebeğinize hızlıca kavuşmanızı sağlayan çok güzel bir etkendir.Ağrıya bakış açınızı değiştirip bebeğinize kavuşacağınız anları hayal ederseniz hissettiğiniz ağrının şiddeti de hafifleyecektir. ????
Pelin
Pelin 5 ay önce
Doğumun duayeni bu kadın bambaşka net ! 2019 yılında kızımı doğurttu . Emekleri o güler yüzü tatlı dili için sonsuz teşekkürler Burda görünce öyle sevindim ki O hep yazsın yeterki biz okumalara doyamayız
Nurhayat
Nurhayat 5 ay önce
Çok teşekkürler Neslihan Hanım ????????????
Özge
Özge 5 ay önce
Neslihan hanım bu güzel yazı için teşekkür ederim, hamile arkadaşımla da paylaştım. Korkusunun azaldığını ve içinin rahatladığını belirtti. Çok teşekkür ederiz. Lütfen yazmaya devam edinnn???? Diğer yazılarınızı sabırsızlıkla bekliyoruzz
Nisa
Nisa 5 ay önce
Güzel deneyim ve önerileriniz için teşekkür ederiz. Diğer yazınızı sabırsızlıkla bekliyoruz
Şura
Şura 5 ay önce
Teşekkür ederiz herkes bilgilendirilmeli