USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Faydasız İşlerden Kaçınmalıyız

28-11-2020

Merhaba sevgili dostlar.

Dün Cuma hutbesinde ?FAYDASIZ İŞLERİ TERK ETMEK KULLUĞUN GÜZELLİĞİNDENDİR? başlığı ile yine çok önemli bir konuya dikkat çekildi.

?(Müminler) boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve ?Bizim yaptıklarımız bize, sizin yaptıklarınız da size! Esen kalın. Bizim cahillerle işimiz yok´ derler.? ayeti  üzerinden önemli mesajlar verildi.

Biz de bugün yazımızda boş ve yararsız işlerden uzak durmanın önemine dikkat çekeceğiz.

Yüce Kitabımız Kur´an-ı Kerim´de ?gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir? diye başlayan bir sure vardır. Bu sure Mü´minun Suresidir. Bu surede mü´minlerin temel özellikleri açık açık ve tek tek belirtilir. Bu özellikler arasında ?onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler? şeklinde bir tanımlama yer tutmaktadır.

Mü´minun Suresindeki ilk 11 ayeti görelim:

?Gerçekten müminler kurtuluşa ermiştir. Onlar ki, namazlarında huşû içindedirler. Onlar ki, boş ve yararsız şeylerden yüz çevirirler. Onlar ki, zekâtı verirler. Ve onlar ki, iffetlerini korurlar. Ancak eşleri ve ellerinin sahip olduğu (câriyeleri) hariç. (Bunlarla ilişkilerden dolayı) kınanmış değillerdir. Şu halde, kim bunun ötesine gitmek isterse, işte bunlar, haddi aşan kimselerdir. Yine onlar (o müminler) ki, emanetlerine ve ahidlerine riayet ederler. Ve onlar ki, namazlarına devam ederler. İşte, asıl bunlar vâris olacaklardır. (Evet) Firdevs´e vâris olan bu kimseler, orada ebedî kalıcıdırlar.? (Mü´minun Suresi, 1-11)

Yüce Rabbim (cc) bizleri, ?namazlarımızı huşu içinde kılanlardan, boş ve yararsız işlerden yüz çevirenlerden, zekat verenlerden, iffetini koruyanlardan, emanete ve ahidlerine riayet edenlerden, namazlara devam edenlerden ve Firdevs Cennetine varis olanlardan eylesin?

İnsan hayatın her safhasında işleri ve edineceği bilgileri konusunda mantıklı ve seçici davranmalıdır. Zararlı işlerden ve faydasız bilgiden kaçınmalıdır. Sevgili Peygamber Efendimiz (asm) bir duasında; "AIlah´ım, huşu duymayan kalpten, doymak bilmeyen nefisten, kabul olmayan duadan ve faydası olmayan ilimden sana sığınırım? diye seslenmiştir. Sevgili Peygamberimiz, İki Cihan Serveri (asm), ?ya hayır söyle, ya sus? diye buyurmuş ve insanlara yakışan asıl olan hususun, faydalı işler olması gerektiğine işaret etmiştir.

Gel gör ki, biz Müslümanlar, yukarıda belirtilen ayet ve hadislerde ifade edilen özelliklerden çok çok uzaktayız. Allah (cc) affetsin. Bırakın faydasız ve boş işlerden uzak durmayı, zararlı ve fitne-fücur işlere koşar adım atlıyoruz. Nerede bir sohbet varsa, maazallah, orada bir dedikodu ve gıybet almış başını gidiyor. Bu ahvalde en güzeli ortalıkta görünmemek ve arkadaş sohbetlerinden dahi uzak durmaktır. Maalesef, insan arkadaşlarının sohbetlerinden kaçar mı? Kaçıyor işte. Çünkü iş dönüp dolaşıp dedikodu ve gıybete geliyor. Allah uzak eylesin bunlardan. Dedikodu, gıybet ve birbirimizi çekiştirmek, en büyük salgın hastalık gibi her yeri sarmış durumdadır. Gıybet ki, ayetlerde başlı başına yasaklanmıştır. Hucurat Suresi, 12. Ayet: ?Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerinizi arkasından çekiştirmesin. Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah´tan korkun. Şüphesiz Allah, tevbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyicidir.?

Gıybet olmasa dahi, arkadaş sohbetlerinden birçoğunda boş ve malayani işler konuşuluyor. Kimseye faydası olmayan, ?filanca adam şunu yaptı ha, haberin var mı? Filanca kişi şuraya gitti ha, duydun mu?? Ve buna benzer boş ve yararsız söz ve işlerden uzak durmak da en güzelidir.

Evet, boş ve yararsız söz ve işlerden uzak durmak, günümüzde daha da büyük bir gerekliliktir. Bizim bu hususta ölçümüz bellidir ve bu hususta bize ışık tutan ayet ve hadislere uyarak, az ve öz konuşmak ve boş ve yararsız işlerden uzak durmaktır. Her an ve her yerde kulağımızda ve gönlümüzde konumuzla ilgili ayetler ve hadisler yer tutmalıdır.

Sevgili Peygamberimiz (asm) bizden çok konuşmamızı ve çok sözler söylememizi söyledi de öyle her yerde ve her sohbette ileri-geri, dolu-boş konuşuyoruz. Halbuki bizden istenen bellidir. Bizden istenen her yerde doğruyu, yararlıyı ve iyi şeyleri konuşmaktır.

Haftaya görüşmek üzere esen kalın?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?