USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GEBELİKTE BULANTI KUSMA

23-02-2024

Merhabalar güzel anne adaylarım,

Baştan anlaşalım…

Bulantı kusma gebeliğin en sık karışılan belirtilerinden biridir. Öyle ki, eski filmlerde genç bir kız evde panikle lavaboya koşar, kusar, ayılır bayılırsa hiç test yaptırmadan hamile olduğu seyirci tarafından anlaşılırdı. Ve seyircinin yüzünde bir şaşkın mutluluk ifadesi belirirdi.

 Ancak, toplum tarafından da normal karşılanıp alışagelmiş gebelik bulantısı zaman zaman can sıkabiliyor. Bulantılar genellikle, “Ben yapacağımı gündüz gözü yaparım!” der gibi sabah ve öğlen saatlerinde ortaya çıkıyor.

Gel gör ki fizyolojisini ve başa çıkma yöntemlerini bilirsek günün hangi vaktinde gelirse gelsin “hadi be bu muydu? “ diyeceğiz birlikte!

Hemen anlatayım…

Gebeliği 3 temel evrede inceleriz. İlk üç ay, ikinci üç ay ve son üç ay olarak evrelere bölünür. Gebelikte sık karşılaşılan bulantı ve kusma genellikle ilk evrede yaşanır, nadir de olsa ikinci evrede de görülebilir.

Çoğunuz duymuşsunuzdur. Beta HCG hormonu, gebelik hormonudur ve bu hormon mide bulantılarını tetikler, kusmaya yol açar. Gebeliğin ilk günlerinde kanda hızla yükselmeye başlayan bu hormonun mide bulantısı etkisini, özellikle ilk haftalarda kadın bedeni tolere etmekte zorlanır. Artış sürekli devam eder ancak kadın ilerleyen haftalarda eskisi kadar bulantıyı hissetmez.

Yani alışır…

 Yeme-içme alışkanlığınızı düzenleyin

Mideyi çok boş bırakmayalım. Aşırı doygunlukta rahatsızlık hissi oluşturuyor. Bu yüzden az ve sık beslenelim. Asitli içeceklerden, kızartma, yağlı ve fazla baharatlı yiyeceklerden uzak durmalıyız. Kahvaltıda tüketilen maydanoz, taze nane ve salatalık mide bulantılarını hafifletir. Aşırı kahve tüketiminden kaçınalım. Mevsimine uygun taze sıkılmış meyve suları önerilir. Ev yapımı yoğurt ve ayran gün içinde tüketilebilir

Özellikle D vitamini içeren besinler tüketildiğinde mide bulantısı gerçek anlamda azalıyor. ( somon balığı, yumurta sarısı, mantar…)

Buzlu Su

Yemek aralarında bol su tüketilmelidir. Su içerken bile mide bulantısı yaşıyorsanız, birde buz küplerini su bardağına ekleyerek deneyin. İçme suyunuzu cam şişede saklayın.

Sigara Dumanı

Sigara içilen ortamlardan kaçınmalıyız. Sigara dumanı mine bulantısını tetikler.

İzolasyon

Kalabalık ortamlardan uzaklaşalım. Burnunuz keşfedilmemiş kokuları keşfe başlayabilir. Hamile bir arkadaşım beni insan kokusu alıyorum diyerek epey güldürmüştü. İnsan kokusu, yani ter kokusunu kastediyor. Kaç dedim o zaman kalabalıktan kaç!

Konuş!

- Bulantı hissi her geldiğinde elinizi karnınıza götürerek bebeğinizi sevin. Ve onunla bana varlığını hissettirdiğin için seni seviyorum şeklinde konuşmalar yapın. Bulantıyı bu şekilde önleyemeseniz bile daha iyi tolere edebileceğinize eminim.

Uyanış

Sabah ilk uyandığınızda yataktan ani kalkmayın. Uyanır uyanmaz olduğumuz pozisyonda bekleyelim ve yavaş yavaş oturma pozisyonu alalım.  Başucunuza önceden konulan beyaz leblebi ve tuzlu krakerinizden biraz atıştırın, sonra yavaş hareketlerle kalkıp günlük aktivitelere başlayabilirsiniz. Tuzlu krakerleri ambalaj ürün tercih etmektense kendiniz evde yapın derim.

Stres

Stresin mide rahatsızlıklarına yol açtığı pek çok çalışma ile kanıtlanmıştır. Stresten uzak durup daha sakin bir yaşamı tüm gebeler hak ediyor.

Folik asit ve demir tabletleri

Bu tabletler bulantıyı arttırıyorsa hekiminize danışarak ilaçlar değiştirilebilir.

Açık Hava

Bulantının yoğunlaştığını hissettiğiniz anda pencereyi açarak temiz hava almayı deneyin. İlginç gelebilir ama buzdolabı difrizine başınızı yaklaştırıp 7-8 e kadar sayarak bekleyin. Serin hava daha iyi gelebiliyor.

Çilek ve Limon

Soğuk suya doğranmış çilek ve limon eklemek mide bulantısını azaltıyor.

Mutfakta Vakit Geçir

Pişirilen yemeğin kokusu bulantıyı arttırabilir. Ama pişirirken başında beklemek zorunda olmadığınız, yoğun kokusu olmayan yiyecekleri hazırlamak sizi rahatsız etmeyeceği gibi oyalanmanızı sağlayacaktır.

Sabah yememiz gereken tuzlu krakerlerimizi yapmak harika bir öneri…

Sizler için Gastronomi uzmanı arkadaşım sevgili Büşra Büke’den tuzlu kraker tarifi aldım.

İşte!

Tuzlu Kraker Tarifi

Malzemeler

 (400 gr un) 2 su bardağı un, (100gr tereyağı ) 2 yemek kaşığı, (85ml süt ) 1 çay bardağı süt, (5gr toz şeker ) 1 tatlı kaşığı toz şeker, ( 5gr tuz) 2 çay kaşığı tuz, (4gr yaş maya) 2 çay kaşığı yaş maya, (5gr tuz)  2 çay kaşığı sirke, Yumurta akı, Maldon tuz ya da kalın tuz

 **Tarif hem gram ölçüleri hem de mutfakta kolaylıkla ölçebileceğiniz şekilde ayarlanmıştır.

Yapılışı

*Tereyağını oda ısısında krem gibi olana kadar elinizde ya da tezgah mikserinde yumuşatın.

*Unu eleyerek kullanın muhakkak, unu ekleyin

*Bir kenarda sütü ılıştırıp şeker ve mayayla 2-3 dakika açın.(Mayaların muhakkak açın, yani aktive etmekten bahsediyorum. Bu aşamada tuz eklemeyin. Tuz mayanın düşmanıdır.)

*Tüm malzemeleri ekleyin ve yoğurun.

*Bezeler haline getirip ince şeritler halinde yağlı kağıtlı bir tepsiye dizin.

*Üzerine yumurta akı sürün ve tuz atın(tuzu deniz tuzu kullanmanızı öneririm sağlık açısından ve iyot anlamında tansiyon dengenizi sağlayacaktır.)

*180 derece önceden ısıtılmış fırında alt-üst fanlı ayarda 20dk pişirin.

*Fırından fırına göre değişir eğer çok hızlı ısınan ve ısı dengesi olmayan bir fırınsa muhakkak kontrollü pişirin.

 **Tereyağın tuzsuz olmalıdır, tuzluysa tuz oranını düşürün dedi Sevgili Büşra!  Eşsiz tarifini gebelerimle buluşturduğu için teşekkürler…

 Şans, bereket, mutluluk dolu haftalarınız olsun. Lütfen hayat telaşında kıymetli beden ve ruh sağlığınızı ihmal etmeyin. Görüşmek üzere… Hoşça kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Yeşim pokat
Yeşim pokat 3 ay önce
Haftalık olarak uzman bir ebeden faydalı bilgiler okumak gerçekten harika. Elinize emeğinize sağlık????
Betül
Betül 3 ay önce
Hocam çok teşekkür ederiz çok faydalı eğlenceli ve anlaşılır şekilde anlatmışsınız sonunda verdiğiniz tarife bayıldım
Elif Sarili
Elif Sarili 3 ay önce
Böyle yazılar hep gelmeli , ellerinize sağlık
Sena çavdar
Sena çavdar 3 ay önce
Gerçekten bir ebeden bilgi almak çok hoşuma gitti teşekkürlerrrr
reyhan
reyhan 3 ay önce
Adana çok şey kaybetti.. Sivas profesyonel bir ebe kazandı ..Helal olsun İyiki varsın hocam...
Fatma nur
Fatma nur 3 ay önce
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Teşekkürler.
Hayriye
Hayriye 3 ay önce
Çok beğendim. Başarılarınızın devamını dilerim
Yağmur özdemir
Yağmur özdemir 3 ay önce
Bayıldım gerçekten işe yaradı çok teşekkürler :))
Mediha yılmaz
Mediha yılmaz 3 ay önce
????????çok güzel faydalı bir yazı olmuş gerçekten ellerinize sağlık
Mediha yılmaz
Mediha yılmaz 3 ay önce
????????çok güzel faydalı bir yazı olmuş gerçekten ellerinize sağlık