USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

GELDİ! İŞTE DOĞUM ÇANTASI

04-01-2024

Herkes kendi hikayesinde güzel. Kıymetli gebeciğim sende benim hikayemde güzelsin… Hem de ne güzel! Doğum takibini yaptığım her gebeyi anılarımda saklıyorum. İtiraf edeyim bana bıraktığınız o eşsiz hatıralar beni geliştiriyor aslında. Her geçen gün biraz daha ileri!

Doğuma gelen kadınlar üzerinde öylesine sıkı gözlemler yapıyorum ki…

Bir kadının doğumda en fazla neye ihtiyacı oluyor? Neleri gelirken yük ediyor? Bir bakalım.

Çocuğunu giydirebilmek için komşusunun küçük gelen kıyafetlerini rica eden annelerden, bebek kombinin rengine, kumaşına, markasına kadar her detayı düşünen anneler…

Yazacaklarım her gebenin bütçesine yetsin istedim.

 

Doğum çantası hazırlamak anne adaylarına inanılmaz heyecan verir. Çantaya her bir parçayı özenle, severek, bebeğine kullanacağı anı hayal ederek yerleştirirler. Bu hevesin bazen çok erken dönemlerde çanta hazırlattırabilme gücü var. Tabi ki,  dilediğiniz zaman hazırlayabilirsiniz. Ancak çantada bulunan kıyafetler havasız kalabileceğinden gebeliğin 32.haftasından sonra hazırlamanızı tavsiye ediyorum. 8. aya denk geliyor ve ideal bir hafta. Tabi ki erken doğum tehdidi varsa hazırlıksız yakalanmamak için daha öncesinde tamamlamakta fayda var. Yazılı bir liste yapmak o heyecanlı günde sizi eksiklerden kurtarır. Peki hastanede kaç gün kalınıyor ve yanımıza neler almalıyız?

Hastanede Kalış Süresi

Normal doğumda ortalama hastanede yatış süresi 24 saat iken, sezeryan doğumda 48 tir. Bazen bu süre uzayabilir. Abartılı eşya hazırlamakta yük olabiliyor. O yüzden ortalama hastanede 3 gün kalacakmışsınız gibi hazırlık yapın.

İhtiyaçlarınızı hazırlarken olabildiğince konforunuzu gözetin.

 

Gebeler doğuma gelirken geniş rahat kıyafetler tercih etmeli. Dar, kolu sıkıca saran kıyafetler ve abartılı takılar tansiyon ölçme, kan alıp damar yolu açma gibi işlemleri zorlaştırıyor. Acil durumlarda sağlık çalışanlarının müdahalesinde vakit kaybettirebilir. Bu yüzden olabildiğince rahat ve kullanışlı kıyafetler tercih etmeliyiz. Mümkünse doğumdan önce takı takmadan sade ve kullanışlı giysiler tercih edelim.

Annenin İhtiyaç Listesi

- Hastane dosyası ( Takiplerinizi farkı bir kurumda yaptırıp doğumu başka bir kurumda yapacaksanız varsa kan ve ultrason sonuçlarınız)

-3 tane rahat giyilip çıkartılabilecek gecelik

- 2-3 tane emzirme südyeni

-Göğüs pedi

-Silikon meme ucu ( Meme ucu çökük anneler için önerilir).

-Terlik

-4-5 çift çorap

-Hijyenik ped

-Bir kaç adet bez külot

-Gebe kilodu (Olası sezeryan durumunda genellikle anneler dikiş bölgesine iç çamaşırı lastiğinin temas etmesinden rahatsızlık duyuyorlar. Bu yüzden gebe kilodu daha kullanışlı olacaktır).

-2 tane havlu

-Şampuan

-Tarak

-Diş macunu ve fırçası

-Tercihen makyaj malzemeleri

-Masajda kullanmak için masaj yağı

-Meme ucu çatlak kremi

-Sıcak su torbası

-Doğumda kullanmak isteyenler için mum

- Oda süsletmek isteyen anneler için kapı-oda süs malzemeleri ve ziyaretçiler için dağıtmalıklar listeye unutulmamak için eklenebilir.

 

Bebek İhtiyaç Listesi

-4-5 tane zıbın

-Alt üst takımı

Olabildiğince açık renkler tercih edelim. Bu şekilde kıyafetlerdeki kirlilik daha çabuk fark edilir. Sarı tonlarından ilk günlerde kaçınmalıyız. Olası sarılık durumunun fark edilmesini zorlaştırır.

-Şapka

Olmazsa olmaz. Yeni doğan bebekler vücut ısısını en çok başlarından kaybederler.

-Tulum

-Yelek

-Çorap

-Eldiven

-2 tane mevsimine uygun battaniye

-Ağız bezi

-Bebek bezi

-Alt açma bezi

-Islak mendil. Alkol ve paraben içermeyen mendiller tercih edilmelidir.

-Reflü minderi

-Puset

-Bebek şampuanı

-Bebek havlusu

-Bebek masaj yağı

-Pişik kremi

 

Bebek Kıyafeti Yıkama Koşulları

Anneler genellikle bebek kıyafetlerinin yüksek derecede yıkandığında daha temiz olduğunu düşünürler ancak bu düşünce bebek kıyafetlerini yıpratabiliyor. Kumaş seçerken pamuklu olmasına özen gösterin. Ve 30-40 derecede kimyasal içermeyen deterjanlarla yıkanıp ütülenerek saklanmalı. Yenidoğan giysilerini kendi giysilerinizden ayrı yıkayın. Yıkama tamamlandıktan sonra son bir durulama programından geçirmek deterjan atıklarını temizleyecektir. Bebeğinizin teni öylesine hassas, narin ki küçük bir ihmal o yumuşacık cildinde hasarlara yol açabiliyor.

 

Haftanın Tavsiyeleri:

Doğuma gelmeden önce ılık suyla duş almak doğumun ilerleyişini kolaylaştırdığı gibi açılan gözenekler fiziksel rahatlama sağlayacaktır.

Aramıza katılacak minik üyemizi de, çiçek gibi bahar gibi kokarak karşılayalım.

Perine bölgesinin tüy temizliğini yapmanızı tavsiye ediyorum. Dikişin gerekli olduğu durumlarda uzamış tüyler kesi hattında enfeksiyona neden olup iyileşme sürecini uzatabilir.

Kullanılan südyenler telsiz, kalın askılı ve beyaz renkli olmalıdır.

Doğuma gelirken tüketmek için hazır meyve suları yerine, evde taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.

Mevsimine uygun meyvelerden hazırlanmış kompostolar süt salınımını arttırır. Doğuma gelirken hazırlayabilirsiniz.

Biberon ve emzik kullanımı ilerleyen süreçte bebeğinizde meme reddine neden olabileceğinden önerilmez.

Sütünüzün gelmediği durumlarda sağlık çalışanları tarafından mama ile beslenme desteği sağlanması gereken durumlar için temiz çay kaşığı ve temiz bardak bulundurun.

Bebeğin doğumda giyeceği ilk kıyafetlerini minik bir bohça içerisinde doğumhane çalışanlarına teslim ediniz.

Doğumda anne giyiminde benim tercihim kısa kollu geniş diz boyu elbiselerden yana.

Değerli takılarınızın güvenliğini sağlayınız. Küpe, bilezik, kolye, piercing gibi takılarınızı yanınızda bulundurmayın.

Metal, sert plastik tokalar yerine bez veya lastik tokalar tavsiye ediyorum.

Sevgili anne adayı

Doğum ekip işidir! Ve biz seninle uyumlu bir ekip olarak el ele doğumda konforu en yüksek noktalara taşıyacağız. Haftaya ağlayan bebeği basit hamlelerle sakinleştirme taktiklerini sizlerle paylaşacağım. Yeni yılımız ve Türkiye yüzyılımız hayırlı olsun. Görüşmek üzere, hoşça kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?