USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Öz Şefkat

17-08-2023

Kendimizi sevmekle başlayacak her şey.

İnsanın kendisiyle dost olma becerisidir öz şefkat. Öz şefkatli olup olmadığınızı anlamanın en kolay yolu zor bir anınızı hayal etmek. Bir çıkmazda olduğunuzu ve zorda kaldığınızı düşünün kendinize nasıl davranıyorsunuz? Aynı durumu yaşayan bir arkadaşınız, bir yakınınız olsaydı neler söylerdiniz? Kendinize kurduğunuz cümlelerin daha hoyratça olduğunu fark etmeniz zaman almadıysa öz şefkatle alakalı bazı problemler yaşıyor olmanız muhtemel.

Yaşadığınız her olayın kendinizle bağlantılı olduğunu düşünmeniz bir yanılgı. Gereğinden fazla sorumluluk alıp kendinizi suçladığınız anlar bir işkenceye dönüşüverir. Bir olayın içerisinde payınıza düşünden fazlasını almadığınızdan emin olun. Öz şefkatli bir yaşam için o zor durumda dışardan bakabilmek, arkadaşınıza gerçekleri göstermek için söylediğiniz cümleleri kendinize söyleyebiliyor olmanız ve aynı desteği kendinize de veriyor olmanızla alakalı. Peki bunu nasıl yapabiliriz?

Kendinize karşı yargılayıcı, kırıcı, acımasız ve sert cümleler kurmayarak öz nezaketi elden bırakmamalısınız. Bir başkasına davrandığınız kadar sevgiyle, ilgiyle ve hassasiyetle davranmak öz nezaketli olmayı içerir.

Acı çektiğiniz zamanlarda ‘neden ben?’ diye soruyor musunuz? Yani kendinizi diğerlerinden ayrıştırıyor, yalnızlaştırıyor ve bu sadece sizin başınıza gelebilir ve geldi. Bu cümleleri okurken bile gerçeğin farkına vardınız. Evet yalnız değilsiniz. Belki gün içerisinde bile yaşadığınız o durum birçok insan tarafından deneyimleniyor. Ama her birinin baş etme stratejisi birbirinden farklı olabilir. Ortak insanlık hissiyatını kavramak öz şefkatli olmakta size yardımcı olacak diğer bir kavram.

Bir deneyim yaşarken yine bu deneyimin ne olduğunu fark etmek ise bilinçli farkındalıktır. Farkında olmak iyileşmeyi başlatır. Olumsuz bir duyguyu deneyimlerken o duygudan kurtulmak istediğinizi ve kaçmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Olması gereken ise o duygulara izin vermek ve akışta kalabilmek. Bilinçli farkındalık (mindfulness) teknikleri anda kalmayı deneyimletir.

Öz şefkatli olmak için yapmanız gerekenler:

  1. Kusurlarınla güzel olduğunu fark et: hatalarına karşı bağışlayıcı ol.
  2. Şükran günlüğü tut: gün sonunda sana iyi hissettiren sana iyi gelen her şey ve herkes için şükret.
  3. Kendine özel bir alan yarat: yapmaktan hoşlandığın sana iyi gelen şeyler için vakit ayır.
  4. Bedeninle bağ kur: bedeninin ihtiyaçlarını görmezden gelme. Sinyalleri takip et.
  5. Geç kalmadın: hayır hiçbir şey için geç değil. Geç kaldım psikolojisinin sana engel olduğunu fark et ve harekete geç.
  6. Dışarıya karşı sorumlu ol: zengin, yoksul fark etmeksizin insanların kendinden bir şeyler vererek mutlu olduğunu biliyor muydun? Her gün rastgele bir iyilik yap.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Ali ahmet
Ali ahmet 9 ay önce
Bu yazıya baştan sona katılıyorum. Burada dikkatimi çeken şu oldu; öz şevkat için gerekenler en asılda islamın bize tavsiyeleri olduğudur...
Yolun açık olsun...Yazıların devamını bekliyoruz...