USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

SEÇİM MATEMATİĞİ

26-04-2023

Artık adaylar belli. Yarış başladı. Sivas’ta seçim hesapları yapılmaya başladı. Peki seçim nasıl sonuçlanır herkesin merak ettiği konu bu. Öncelikle Türkiye genelinde Cumhur ittifakı yapılan projeler, yatırımlar ve açılışlarla topyekûn seçime hazırlanırken millet ittifakının ise PKK ve FETÖ gölgesinde hazırladığı listelerin yankısı devam ediyor.

Gün geçmiyor ki ittifakı oluşturan partilerin üyeleri her gün yüzlerce istifa ile ittifakı sarsıyor. Vatandaşlar millet ittifakını oluşturan partilerin tehdit hesaplaşma dilinden o kadar rahatsız ki bu durum Cumhur ittifakı etrafında birleşmeye yol açıyor.

Bunun yanı sıra Muharrem İnce ve TİP’in CHP’den oy alması nedeniyle de seçimin ilk turda biteceğinin göstergesi. Yurt dışı ve yurt içindeki güvenlik kuvvetlerinin anketlerde yer almaması, anketlerde yüzde 52-53 bandında gözüken Recep Tayyip Erdoğan’ı yüzde 54-55 bandında bir oyla kazanacağını gösteriyor.

Mecliste çoğunluğu da almak isteyen Cumhur İttifakı aday listelerinin oluşması ile saha çalışmalarına da hız verdi. İlimiz Sivas’ta da AK Parti adayları, MHP adayları, BBP adayları, YRP adayları tüm unsurları ile sahada vatandaşlarla bir araya geliyor. Peki durum Sivas’ta ne olur analiz edelim…

AK Parti 2018 seçimlerinde 3 milletvekili MHP ise 1 milletvekili ile mecliste temsil edilmişti. Kalan 1 milletvekili ise CHP almış, Cumhur İttifakı 4 Milletvekili, Milleti İttifakı ise 1 Milletvekili çıkarmıştı. Şimdi adayların belirlenmesi ile matematiksel hesaplar yapılmaya başlandı. Bu seçimlerde de Cumhur İttifakının 4 Milletvekili garanti gibi. Sivas’ta hatta 5-0 da yapabilir. Nasıl mı? HDP uzantısı Yeşil Sol Parti’nin Sivas’ta alevi oylarının çoğunu toparlayabilecek bir adayla yola çıkması CHP’den oy çalarken bu durumda CHP’nin il barajının altında kalması hiç sürpriz olmaz. Bu gerçekleşirse Cumhur İttifakı Sivas’ta 5-0 alabilir seçimi…

Peki Cumhur İttifakı kendi içinde bu vekilleri nasıl paylaşır bu da ayrı bir matematik hesabı gerektiriyor. Bu hesapta kilit parti ise BBP. İlde Belediye Başkanlığı da yapmış olan Doğan Ürgüp’ün barajı geçmesi durumunda CHP baraj dışı kalırsa AK Parti 3, MHP 1, BBP ise 1 vekil çıkarabilir. CHP barajı aşarsa bu sayı AK Parti 2, MHP 1, BBP 1, CHP 1 vekil şeklinde oluşabilir.

BBP il barajının altında kalması durumunda ise AK Parti 3, MHP 1, CHP 1 vekil çıkarma ihtimali var. Hem CHP hem BBP barajı geçemezse AK Parti 4, MHP 1 ihtimali de var. Tüm bu hesaplar seçim gününe kadar daha birçok formülde yapılmaya devam edecektir. Seçim gecesi çok büyük sürprizler bizi bekliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?