USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000

Z KUŞAĞI

11-08-2023

Hepimizin ağzına yerleşmiş bir Z Kuşağı var ama ne bu Z Kuşağı? Kimine göre yeni nesil kimine göre bu nesilden sonra gelecek olanlar...

Bana kalırsa gençleri kuşaklara ayırmak ve bu kuşak çocukları böyle yapar, diğerleri söyle yapar gibi genellemeler yapmak hiç doğru değil. Zaten kendi içlerinde çok farklı konularda bölünmüş olan gençleri bide bu şekilde ayrıştırmak acımasızca.

Peki bu Z Kuşağı ne yapıyor?

Z Kuşağı genellikle sosyal aktivitelerle ilgileniyor, arkadaş çevresini önemsiyor ve kendini önemsiyor. Bu kuşak herkesten ve her şeyden önce “Ben daha değerliyim” diyebiliyor.

Tabii aileler bu kuşakla fazlaca çatışıyor. Anne ve babaların ağızlarından ne bu Z Kuşağı böyle diyorlar ama aslında bu kuşak tam olarak ne demek bilmiyorlar.

Bu gençler genellikle 13-18 yaş aralığında ve hayatlarının hem en çılgın hem de en kritik döneminde. Hayatlarıyla ilgili yeni kararlar vermek ve hayatlarının farkına varmak tam da bu yaş aralığında gerçekleşiyor.

Bu çocuklarımız, gençlerimiz bu dönemde kendi kimliklerini bulmaya çalışırken bide büyükleri tarafından ortaya çıkarılan kuşak kavramıyla mücadele ediyorlar.

Bu kuşağı çok daha yanlış anlayanlar da yok değil. Bazıları Z Kuşağı içinde olan gençleri tamamen çılgınlıklar yapan, anne ve babasına sürekli isyan eden, haylazlık peşinde olan bireyler olarak görüyor. Ama yanlış!

Bu çocuklar hayatlarının en zorlu döneminde. Kendimizle kimliklerini bulmaya çalıştıkları gibi çevrelerine güvenmeyi, hayatı sevmeyi öğrenmeye çalışıyor.

Bütün çocuklarımız her yaşta her an da bizim için kıymetli. Onlar hangi yaşta, hangi kuşakta olursa olsun onları anlamamız gereken şeyler yaşayabilir.

Önemli olan bu çocuklarla psikolojik bir savaş içine girmek değil, çocuklarımızın değerini bilmek.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?