Enerji Yatırımları Seni Daha Bağımsız Yapacaktır

Orhan Arslan

4 yıl önce

Bu zamanın en önemli hayatın akışını sağlayan öznesi, enerjidir. Enerjinin olmadığı bir anı düşünün, hayatın akışı nerde ise, sekteye uğrar. Bundan bir-kaç yıl önce, elektriklerin arıza n edeni le kesilmesi olayını yaşadık. Uzun süreli bile olmayan;  O, bir günlük kesinti, hayatın akışını değiştirdi.  O HALDE NEDEN KARŞI ÇIKARSINKİ?

Bugün enerji hayatın her alanı için geçerlidir. Kullandığınız cep telefonundan, ısınmaya, mutfakta kullanmaya, ulaşıma, kadar geniş çerçeveli bir kullanım alanı mevcuttur. Bu alanların en önemlisini de sanayi alanındaki kullanım oluşturmaktadır. Yani, bu alan hayatın nerde ise, tamamını kuşatmaktadır. 

Bütün bu gerçekler ortada iken, insanlar hem enerji kaynaklarının en acımasız bir şeklide kullanıp, neden enerji kaynaklarının çoğalmasına, artırılmasına karşı çıkarlar. Anlamış değilim. O zaman sen bu fikrinde samimi isen, hayatının tüm alanlarından enerjiye dayalı olan özneleri çıkar. Elektriği kullanma, cep telefonunu at, uçağa, trene, arabaya binme, sanayiyi terk et, her şeyi el emeğine dayalı hala dönüştür. İşte o zaman samimi olduğuna inanırım. Yoksa çalışması enerji kaynaklarına bağlı olan   tüm aletleri kullan, sonra da enerji yatırımlarına karşı tavır koy. Sen en iyisi mi, bir doktora görün? 

 Ülkemize yapılan rüzgar enerjisinden istifade etme amaçlı, yatırımı destekliyoruz.  Güneş enerjisinden yararlanmak için, yapılan çalışmaları alkışlıyoruz. Hele, Denizlerden petrol, doğalgaz çıkarmak için yapılan tüm çalışmaları ise;  AYAKTA  ALKIŞLIYORUZ? 

Sebep olanları hem Ülkem hem şahsım adına tebrik ediyorum. Tüm Ülkemde, bu tür yatırımların devamını diliyorum. Enerji açısından, çok fazla açığımız olduğunu bildiğim için; seviniyorum. Bütçemizin yarıya yakınını enerji elde etmek için; yabancılara para verdiğimizi düşünürseniz olayın önemini biraz daha iyi anlarsınız. Bu anlayışla, enerji açığımızı kapatacak, tüm çalışmaların bir an önce hayata geçmesini bekliyorum. Ülkeyi yönetenlerin, bizi başkalarına muhtaç etmeyecek, çalışmalar yapmasını heyecanla izliyorum.  Düşünün; gelirimizin yarıya yakınını enerji için, başkasına vermekteyiz. Eğer, enerjimiz, kendimize yeterse; o dışarıya verdiğimiz yüklü miktarı Ülkemizin, ihtiyacı olan başka alanlarda kullanacağız. Buna sevinmemek olur mu? 

 Her zaman olduğu gibi, kimileri bu yatırımlara karşı çıkacaklardır. Kendilerine göre; haklı olduklarını iddia eden, nedenler ortaya koyacaklardır. Çevre, doğa edebiyatı yapacaklardır. Söyledikleri şeyler doğru olabilir. Biz, söyledikleri şeylerin doğru, ya da yanlışlığını tartışmayacağız. Tartışacağımız şey; hem teknolojinin tüm imkanlarını en zirve şeklinde israf ederek kullanacaksınız, hem de bu tür enerji yatırımlarına karşı çıkacaksınız. Kardeşim, kullandığın tüm eşyalar enerjiye ihtiyaç hissetmektedir.  Bunlar hava ile mi çalışıyor?        

Tüketim çılgınlığının esiri olmuş bazı kişilerin, bu tür yatırımlara karşı çıkmaları, kendi, kendilerini yalanlamaktan başka bir şey değildir. Onlara önerim: gidin dağ başında, hiçbir enerjiye ihtiyaç hissetmediğiniz, doğal ortamlarda hayatınızı devam ettirin. Yok, bu hayatı tercih ediyorsanız, her türlü imkanlarından keyifle yararlanıyorsanız; karşı çıkıyormuş, gibi yapılan eylemlerle kendinizi kandırıyorsunuz, demektir. Sosyal hayatınızda enerjiye bağlı olarak, bir aksaklık meydana gelince; kızgınlığınız zirve yapıyor. Örneğin; 24 saat elektriğiniz gelmesin, suyunuz akmasın, kışın en soğuk gününde doğal gazınız çalışmasın, o zaman görelim sizlerin samimiyetini. Belki, tezek toplayıp kışı geçirmeyi hedeflersiniz. Yahut kömür ocaklarında, kendinize yetecek kadar kömür çıkarırsınız. Kömür çıkartma işinin zorluğunu unutursunuz. Sanırsınız ki, kömür havadan gelmektedir. Ormandan günlük odun toplar gelirsiniz... Böyle bir hayat sizi daha mutlu ediyor ise; kolayı var, söylediğim şeyleri uygulayarak, hayat tarzınızı yaşamayı değiştirebilirsiniz... 

 Devam edecek?

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI