TRAFİK KURALLARINA UYALIM

Orhan Arslan

11 ay önce

Son günlerde haber kanallarında ilk sıraları tekrardan trafik kazaları yer alır oldu. Önceden kazalar olduğu zaman genellikle, yolun bozukluğunu, tek şeritli olmasını, yetersiz olmasını şikayet eder dururduk.

Şimdilerde ise, en öne çıkan faktör insan  faktörü. Onun da asıl nedeni trafik kurallarına uymamak. Arkasından kontrolsüz hız yapmak, öne çıkmaktadır.

Dünya üzerinde insanların yaşaması ile birlikte, toplumsal hayata geçiş süresince kurallar insan hayatında önemli şekilde yer almaya başlamıştır. Medeniyet ve toplu yaşamaya mecbur kalan insanoğlu, şehir hayatı ile birlikte kurallar manzumesinin kendi hayatı için önemini kavramıştır. Kurallara uymak rahat ve huzuru getirmiştir. Kurallara uymamak ise, rahatsızlığı ve kargaşayı körüklemiştir. Bu durumdan hem şahıslar, hem toplumlar etkilenmiştir.

Son zamanlarda Trafik kurallarına uymama, onları kasıtlı olarak bozma girişimleri, olumsuzluklar olarak hayatımıza girmeye başlamıştır. Hem mal hem can açısından tehlike olmaya devam etmektedir. Ülkemizin üzerinde bulunan Trafik kurallarına uymama konusundaki kara bulutların en kısa zamanda gitmesini Yüce Rabbimden diliyorum. Bu felaketlerin son olması en büyük dileğimizdir. Bütün bunları dilerken yürekten dua ediyoruz. Toplumun her kesimini bu duaya yürekten katılacağına inanıyorum. Allah ‘ ım , felaketlerle kimseyi imtihan etmesin.

Burada önemli olan birlik ve beraberlik içerisinde bu zor zamanları atlatmaktır. İnsanımızın birbirine destek vereceği zaman bu zamandır. Yaraların sarılacağı, acıların paylaşılacağı, gün bugündür. Toplumsal felaketlerin acıları da derin olmaktadır .Ancak ,dayanışma, paylaşım, acılara göğüs germe, insanların birbirinin yanında olması biraz olsun acıları hafifletebilir. Yüce Milletimiz bu dayanışmaları hep en güzel şekilde yapmıştır, bundan sonra da yapacaktır. Bundan şüphemiz yoktur.

Ama, bazı olaylar var ki; insanımızın biraz daha dikkatli ve temkinli olması gereken olaylardır. Bunların başında trafik kazaları gelmektedir. Son bir hafta içerisinde teröre verdiğimiz kurban kadar, trafik kazalarında insanımız kaybettik. Arabasının başına geçen insanımız Allah göstermesin aklını kaçırıyor herhalde…

Tüm trafik kurallarına inat yapabileceği ne kadar hata varsa onu yapabilmek için adeta can atıyor. Kendi hayatını tehlikeye attığı gibi başkalarının hayatını da tehlikeye atmaktadır. Bu kabul edilir bir şey değildir. Kanun yapıcılarımız, kanun koyucularımız bu konuda biraz daha hassasiyetli olmaya çağırıyoruz. Para cezasından çok ölümlü ve yaralamalı, kasıtlı hataya yönelik kazalarda hapis cezalarının artırılması lazım. İnsanımız para cezasını takmıyor. Yahut caydırıcı olarak görmüyor. Bütün bu olayların göz önünde bulundurularak, ceza sisteminin belirlenmesinde yarar vardır.

İşte trafik kazaları ile ilgili fikrimiz budur. Sonuçta teröre verdiğimiz, kurban sayısından daha fazla insan kaybediyoruz. Böyle acıların bir daha yaşanmaması için biraz daha dikkat etmeliyiz.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI