USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kasaplar zırhlanıyor

Kasaplar zırhlanıyor

Kasaplar zırhlanıyor
28-05-2013 17:34
Google News


Düzenlemenin yerinde olduğunu belirten STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, tüm kasapların bu şartları yerine getirmesini isterken, malzeme temininde yardımcı olabileceklerini belirtti.

ERSAN ARSLAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kasaplara çelik zırhlı eldiven ve önlük zorunluluğu getirdi. Düzenlemeye göre kıyma makinesi kullanımında meydana gelen kazaların önüne geçilmesi için koruyucu aparat kullanılacak. Ayrıca, işyerindeki çırak ve kalfalara makinelerin nasıl temizleneceği ve aparatların nasıl kullanılacağı konusunda bilgilendirme eğitimleri verilmesi öngörüldü. Bakanlık, kasaplara şartların yerine getirilmesi için Temmuz ayına kadar süre tanıdı.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı (STB) Abdulkadir Hastaoğlu, yeni düzenleme ile ilgili gazetemize değerlendirmede bulundu. Hastaoğlu düzenlemeyi olumlu bulduklarını belirtirken STB Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Hilmi Gül, kasapların zırhla çalışmasının çok zor olacağını söyledi.

‘GEREKLİ BİR DÜZENLEME’

STB Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu, çelik zırhlı eldiven ve önlük zorunluluğunun daha önce kombinelerde uygulandığını, şimdi ise bunun kasaplar içinde zorunlu hale getirildiğini söyledi. Düzenlemeyi doğru bulduklarını belirten Hastaoğlu, bu malzemelerin temini noktasında sıkıntı yaşayan kasaplara yardımcı olacaklarını da belirterek şu ifadeleri kullandı:

‘Bakanlığımızın yapmış olduğu bu çalışma zaten geçmişte de büyük kombinelerde uygulanan bir düzenleme. Büyük kombinelerde önlük ve zırhlı eldiven kullanma zorunluluğu vardı. Ayrıca parçalama yapan tesislerde kullanılıyordu. O sadece iş güvenliği anlamındaydı. Bakanlığın şuanda getirmiş olduğu zorunluluk Temmuz ayı itibarıyla yürürlüğe giriyor. Kasap tezgâhtarları da buna dâhil. Bu bağlamda biz STB olarak bu malzemeleri temin etmede sıkıntı yaşayan arkadaşlarımıza önderlik edebiliriz. Bu ürünlerin temini, dağıtımını biz yapabiliriz. Bu herkesin uyması gereken bir şey. İllaki zorunluluk olmasına gerek yok. Bugün kasap tezgâhtarlarının ellerine bakın hepsinin birkaç yerinde mutlaka büyük yaralar vardır. Artık kıyma makinelerine parmakların kaptırılması riski vardır. Bu önlemlerin hepsi zaten uyulması gereken zorunlu şeylerdir. Bakanlığımız burada zorunluluk getirmiştir, bence iyi de olmuştur. İş güvenliği, insan sağlığı her şeyden önemlidir. Tabi ölümlü kazalarda yaşanabilir. Dolayısıyla yapılan uygulamayı doğru buluyoruz, herkesin, üyelerimizin uymasını özellikle istirham ediyoruz. Hele hele bu işe yeni başlayan genç yaştaki kardeşlerimiz tecrübesiz oldukları için bu kazalara daha çok sebebiyet veriyorlar. Biz borsa olarak bununla alakalı olarak gerekirse eğitimde verebiliriz.’

‘HİJYEN DE ÇOK ÖNEMLİ’

‘Etlerle ilgili bazı tehlikeli hastalıklar. Şarbon bunların başında geliyor. Dolayısıyla tezgâhtarlarımız eldivenlerini mutlaka ve mutlaka kullanmalılar. Akşamları ve hafta sonları genel temizliklerimiz var onlara çok dikkat edilmelidir. Bıçaklar hem tavuk, hem et reyonlarında kullanılıyor.  Dolayısıyla Bunları da ayırmakta fayda var’ dedi.

‘ZIRHLA ÇALIŞMAK ÇOK ZOR’

STB Yönetim Kurulu Üyesi Hilmi Gül ise, bu düzenlemenin kasaplar için uygun olmayacağı görüşünü savundu.

Kasapların tezgâhta çelik zırhlı eldiven ile iş yapamayacağını belirten Gül, ‘Bu yasa daha önceden de vardı. Sadece et işleyen tezgâhlarda, büyük firmalarda uygulanıyordu. Kasaptaki tezgâhtar o çelik eldiven ve önlükle bir pirzola yapamaz. Ama büyük et reyonlarını çalıştıranlar, et hazırlayan tezgâhlar, kasaba et veren yerler diyelim, buralarda kullanılabilir. Kasaptan isteniyor ise marketteki, reyondaki kişi bunu nasıl taşıyacak, nasıl takip edecek?’ dedi.

‘USTALIK VE KALFALIK

BELGELERİ YOK!’

Kurban Bayramlarında her köşeye bir kıyma makinesi kurulduğunu, bununda yasa ile düzenlenmesi gerektiğini belirten Gül, marketlerde kasap reyonunda çalışan çoğu kişinin de ustalık ve kalfalık belgesi bulunmadığını söyledi.

Düzenlemenin tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Gül, şu ifadeleri kullandı:

‘makineye el kaptırılması hadisesinden bahsediliyor. Her Kurban Bayramı’nda her sokak, her cadde başına bir makine kurarak elini kaptıran insanlar var. Buna da bir yasa çıkarmaları gerekir diye düşünüyorum.

Aslında bu bizler için çıkmış iyi bir yasa ama tezgâhta biz bunu kesinlikle kullanamayız.

Elinize bir çelik eldiven takın, onunla pirzola yapacaksınız. Bir berberi düşünün elinde usturası var ve çelik eldiven takmış tıraş yapacak. Aynı ona benzer. Yani uygulanabilme imkânı çok zor bir düzenleme.

İnsan sağlığından bahsediyorsak, bugün kasap dükkânını açacak bir insandan ustalık belgesini istiyoruz. Ama marketlerdeki kasap reyonlarında çalışan çoğu arkadaşın ne ustalık, ne kalfalık belgesi var. Yani tavukçu et satıyor, et satan tavuk satıyor. Eğer gıda ise, kontrol ise bunların kontrollerini yapmak daha önemli benim için. Bu düzenleme tekrar gözden geçirilmeli ve daha makul bir hale getirilmeli.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!