USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Yanınızdayım

Yanınızdayım

Yanınızdayım
06-06-2013 09:03
Google News


ERSAN ARSLAN               

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, grev kararı alan Sivas Demir (SİDEMİR) Çelik A.Ş. işçilerine destek verdi. Kongre Müzesi Bahçesi'nde toplanan işçileri ziyaret eden Başkan Ürgüp, işçilerin sorunlarını dinledi. Başkan Ürgüp işçilerle konuştuğu sırada aniden şiddetli bir rüzgâr çıktı ve yağmur başladı. Bu sırada Kongre Müzesi'ndeki çalışmalar kapsamında alana yerleştirilen demir bariyerler büyük bir gürültüyle bazı işçilerin üzerine devrildi. Daha önce bariyerlerin önünde oturan işçilerin, Başkan Ürgüp'ün etrafında toplanması ciddi bir kazanın da önüne geçmiş oldu. Bariyerin altında kalan işçiler ise kazadan yara almadan kurtuldu.

İŞÇİLERE DESTEK…

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp'ü yanlarında gören işçiler büyük sevinç yaşadı. Ürgüp'ü alkış ve tezahüratlarla karşılayan işçiler, yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Megafon yardımı ile işçilerle konuşan Başkan Ürgüp, 'yasal çerçevede haklarınızı arayacaksınız, devletimiz güçlüdür, mutlaka bir çare bulacaktır' dedi. Ürgüp, işçilere yemek gönderilmesi konusunda da talimat verdi.

Ürgüp, şu şekilde konuştu:

'Belediyecilik faaliyetleri itibariyle işlerimiz oldukça yoğundu. Bir de diğer eylem olduğu için tam tefrikini yapamadık. Kayseri'ye gittik geldik ve ziyaretinize geldim. Bir defa eylemler yasal çerçevede kaldığı takdirde bir sıkıntı yok. Haklarınızı arayacaksınız, haklarınızı arayın. Bunda bir sıkıntı yok ama kanunlardan sapmadan haklarınızı arayacaksınız. Devletimiz, Allah zeval vermesin güçlüdür ve mutlaka bir çözüm bulacaktır. Ben şehrin belediye başkanı olarak ciddi manada istihdam yapan bir kurum haline geldi belediyemiz. Yeni dönemde sadece Sosyal Tesislerde 200'ün üzerinde adam çalıştırıyoruz. Bunlar sıfırdan aldığımız arkadaşlar. Kendi birikimlerimizi büyüttük, ÖZBELSAN işçilerinin haklarını daha iyi noktaya getirdik. Belediye işçisi ve belediye memurlarının haklarını da daha iyi noktaya getirdik. Bunun Demir Çelik'e bir faydası var mı? Yok, tabi ki… Ama herkes tabi birinci planda kendi biriminden sorumlu olduğu için bunları yapmak mecburiyetinde. Sizin faaliyetlerinize inşallah Sayın Bakanımızın önderliğinde, bakan hepimizin bakanıdır, Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanıdır. Dolayısıyla biz kendisiyle gurur duyarız. Bende kendilerinin yanındayım. Birlikte hareket edip ortak çözüm bulmak mümkün olabilir. Tabi Demir Çelik'in bir şanssızlığı var ki, bu süreç hep böyle gelişti. Yani TMSF'ye geçti, özel mülkiyete geçti, tekrar TMSF aldı derken, Ankara'dayken ben seçilmeden önce rahmetli Genel Başkanımız Muhsin Yazıcıoğlu sizin işlerinizi takip ederdi. Sivas'taki önemli eksikliklerden biri de onun eksikliğidir. Yani onun iktidarı, muhalefeti olmaz. Milletvekili olup olmadığının da bir önemi yoktur. Rahmetli genel başkanımızın. Özgün ağırlığı fazla olan bir insandı, gücü son derece fazlaydı. Gücünü de sizden, milletten alıyordu. Bu manada ben sizlere hem sabır hem bir çözüm vermesi için Allah'a dua ediyorum. Yanınızdayım. Benim yapabileceğim ne tür bir işiniz var ise onu yapmaya hazırım'

AÇIZ DEDİLER ÇADIR İSTEDİLER…

Büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten işçiler, başkan Ürgüp'ten çadır istedi. Bankalara borçlu olduklarını da belirten işçilere Başkan Ürgüp, bu konuda yapacağı bir şey olmadığını söyledi.

İşçiler; 'Biz, aylardır grevdeyiz. Bu insanların hepsi aç, belediye olarak bize nasıl yardımcı olacaksınız? Biz burada haklarımızı, hürriyetlerimizi alana kadar dağılmayacağız. Esnaf olarak, bürokrasi olarak bize yardımcı olan yok. Biz ne yapacağız, hangi kapıya gideceğiz? Bizim amacımız ekmek davası. Bu insanlar hala aç, aileleri aç, çocukları aç. Kredi kartı mağduru, bankalar alacaklı, icralık, elektrikleri, doğal gazları kesik' ifadelerini kullandı.

Başkan Ürgüp ise, 'Bizim belediye olarak, gerek belediye, gerek diğer yöneticiler. Yapabileceğimiz işler kendi görev alanımızla ilgili, kanunlarımızla ilgili belirtilmiştir. Kredi kartlarınıza, bir belediye başkanı, bir vali ne yapabilir?' dedi.

Daha sonra işçiler başkan Ürgüp'ten çadır istedi. Başkan Ürgüp, ise 'böyle bir alana çadır kurmak yasal olur mu ona bir bakmak lazım' dedi.

ARKADAŞLARIMIZ GERİ İŞE ALINSIN

Üyesi oldukları sendikanın haklarını savunmadığını kendi içlerinden 10 kişiyi hak arayışları için temsilci seçtiklerini belirten işçiler, bu süreçte 12 kişinin işten çıkarıldığını, bu grevi yapmaktaki amaçlarının bu arkadaşlarının tekrar işe alınması ve haklarının verilmesi olduğunu söyledi.

İşçiler, şu ifadeleri kullandı:

'Biz 2004 yılından beri, Erol Evcil'in bünyesindeki Demir Çelik'te çalışmaktayız. 2006 yılına kadar bir süreci Erol Bey ile geçirdik. Ondan sonra TMSF geldi, 2 sene kadar onlarla çalıştık. 2009'un 1. Ayından itibaren tekrar Erol Bey'e geçiş oldu ve o zamandan bu zamana kadar ödemelerde çeşitli sıkıntılar meydana geldi. 2-2,5 maaşımız içeri girdi. Şimdi işçiler olarak bize düşen çalışmak, verilen görevi yerine getirmektir. Sosyal haklarımız, maaş haklarımız, alacaklarımız konusunda da bunları gerekli yetkililer, yani sendikanın yapması gerekiyor. Şimdi sorunumuz şu, Türk Metal Sendikası 2,5 senedir bizden sorumlu yalnız herhangi bir hak arayışımızda, eylemlerimiz, grevlerimizde yanımızda bulunmamaktadır. Sendika, işyeri temsilcileri, üst düzey yöneticileri dâhil hiç kimse bize yardım etmiyor. Mecburen biz bu işi kendimiz yapıyoruz. Aramızdan 10 kişi, arkadaşlarımız seçti bizleri bu zamana kadar Erol Bey ile de biz görüştük. Bazı çözüm noktalarına ulaştık, bazı haklarımızda, maaşlarda bayağı bir ilerleme sağladık. Bizim 2008-2012-2013 yıllarında sözleşmeden doğan sosyal haklarımız var, onlar da yaklaşık 2 maaş etmekte. Biz en son bu haklarımızı istedik ve bu haklarımızı istedikten sonra bu öne çıkan 12 arkadaşımızın işlerine son verildi. Biz de arkadaşlar olarak toplandık, herkesin kanısı da şu oldu. Bu 12 arkadaşımız işe dönmez ise 350 kişi şuan notere biz evraklarımızı, avukatlara vekâletlerimizi verdik. Bizim burada bulunmamızın sebebi, bu 12 arkadaşımız tekrar işe dönsün, işveren gelsin uzlaşalım, bir çözüm yolu bulalım. Sayın Valimizle, Defterdarımızla görüştük. Bir çözüm yolu arıyoruz ama somut hiçbir adım yok. Bizim amacımız bu, başka herhangi bir amacımız yok.'

'BAKANIMIZLA GÖRÜŞECEĞİM

Belediye Başkanı Ürgüp, ise bu konuda Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşeceğini söyledi.

Ürgüp; 'Şimdi ben, Sayın Valimizle, Bakanımızla görüşeceğim. Birinci planda bu bir devlet meselesidir. Belediye de devletin bir kurumudur ama belediyenin görevleri farklıdır. Onun dışında ben burada bulunan arkadaşlarıma katkı bakımından bir şey yapacağım. Yanınızdayım, dua ediyorum. Sizlerde bize dua edin. Tabi Demir Çelik'i tekrar kazanmamız lazım. Yazık günahtır. Düzgün çalışsa, daha fazla işçi çalıştıracak durumda. Buna devletimiz bir karar verir' şeklinde konuştu.

EYLEMLER SÜRÜYOR…

Sivas'ta Gezi Parkı Direnişi'ne destek vermek amacıyla gerçekleştirilen eylemler devam ediyor. Kentte günlerdir süren eylemler dün de devam etti. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan ve çoğunluğunu üniversite öğrencilerinin oluşturduğu yaklaşık 60 kişilik grup, 'Her yer taksim, her yer direniş', 'hükümet istifa' sloganları attı. Direniş eylemleri sırasında hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunan gurup, daha sonra İstiklal Marşı'nı okudu.

Eylem polisin yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti. Daha önceki eylemlerde polis karşıtı sloganlar atılırken, bu kez polise yönelik herhangi bir tepki yoktu. Polis eylemcileri çember içine alırken, toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve panzerler de Sivas Valiliği önüne konuşlandırıldı. Polis evinden termoslarla getirilen çaylar ise polis ekiplerine dağıtıldı. Grup, yaklaşık bir saat süren eylemin ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!