USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Berat, bir başlangıç olsun?

?Berat, bir başlangıç olsun?

?Berat, bir başlangıç olsun?
21-05-2016 09:04
Google News


SERCAN ÇETİNEL

Bu gece Berat Kandili. Kelime manası temizlenme ya da kurtulma anlamına gelen Berat, Şaban ayının 14. Gününü 15. Gününe bağlayan gece olarak adlandırılıyor. Bu gecede bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçiriliyor ve yine bu yıl içinde öleceklerin isimleri özel deftere yazılıyor. Herkesin rızkının tertip olduğu ve amellerin Allahü Teâlâya arz olunduğu bu kutsal gece ile ilgili Sivas Müftülüğü Vaizi Mehmet Mutlu, gazetemize çok önemli açıklamalarda bulundu.

Berat Kandilinin, üç aylar olarak tabir edilen Şaban ayının ortası Berat Gecesi olarak bilindiğini söyleyen Vaiz Mutlu, gece hakkında şu bilgilere yer verdi:

‘Miladi takvimimizle birlikte hicri takvimimiz var. Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicret etmesiyle başlayan o günü ilk birinci günü olarak alan takvime hicri takvim diyoruz. Bu hicri takviminin aylarından recep, Şaban, ramazan olmak üzere üç aylar diye tabir ettiğimiz ayların üçüncüsü olan Şaban ayının ortası Berat Gecesi olarak tarif edilir. Bunda Efendimizin (A.S.V) bir hadisi şerifi var. Buyuruyor ki, Şaban aynın 15’i geldiği zaman o geceyi ihya eden ibadetle geçirin, gündüzünde ise oruç tutun diyor. Bu anlamda biz Şaban ayının gecesini Berat Gecesi olarak idrak ederiz.’

‘BERAT GECESİ, DÜNYANIN FANİLİĞİNİ HATIRLATIYOR’

Berat Gecesinin önemine değinen Vaiz Mutlu, bu gecenin dünyanın fani ve geçici olduğunu hatırlattığını vurgulayarak şunları kaydetti:

‘Aslında şöyle bir şey var. Halkımız arasında geceleri ihya ettiğimizi düşünürüz. Aslında gecelerin ihyaya ihtiyacı yoktur. İhyaya ihtiyacı olan bizleriz. Biz kullarız, biz Müslümanlarız. İhya etmek, canlandırmak, hayat vermek anlamına gelir. Biz kendi kendimize hayat vermek, kendi kendimizi canlandırmak üzerine yoğunlaşmamız lazım. Bu gecenin önemi ihya dediğimiz kavram üzerinden gidecek olursak, günlük hayatın karmaşası, hızı, geçim kaygısı, iş kaygısı, okul kaygısı ve bir sürü kaygının içerisinde bu yaşadığımız hayatın içerisinde bize zaman zaman bu dünyanın faniliğini hatırlatan, bu dünyanın geçiciliğini anlatan bir trafik işaretleri gibi anlıyorum ben bunları. Nasıl ki yolda gidiyorsunuz sağa sola sapmadan ama bazen insan dalgın bir şekilde gidebiliyor. İleride bir levha görüyorsunuz, levha diyor ki keskin bir dönüş var sağa-sola şeklinde, ne yapıyorsunuz bu size uyarı oluyor ve biraz kendinizi topluyorsunuz. Bizlerde Müslüman insanlar namazında, harama helal dikkat ederek yaşıyorlar ama insan zaman zaman gaflete düşüyor. Dünyanın hızı onu etkiliyor ve ibadetlerde gevşeklik, normal hayatta bir gevşeklik söz konusu olabiliyor. İşte bu Berat Gecesi gibi diğer mübarek gecelerin böyle bir uyarıcı etkisi vardır. Bu geceleri böylece bizi uyaran bir levha olarak değerlendirdiğimiz zaman kendimize çeki düzen veririz.’

‘BU GECE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER’

Açıklamasında Berat Gecesinde yapılması gereken ibadetlere de yer veren Vaiz Mutlu, bu gecede manevi temizliğin çok önemli olduğunu ve günahlardan arınılması için tövbe istiğfar edilmesi gerektiğini vurguladı. Mutlu, ‘Müslüman önce kendisi için sonra anne babası için ve sonra bütün müminlerin kurtuluşu için tövbe edecek. Sonra yine aynı kişiler için hayır hasenat dileyecek. Yani Allah’ım iyilik ver, güzellik ver, dünyada ve ahrette bize iyilikler ver şeklinde’ diyerek sözlerine şöyle devam etti:

‘Bu gecelerde yani aslında sorarsanız önem verdiğimiz mübarek gecelerin kendine has bir ibadeti yoktur. Maalesef halk arasında böyle berat gecesi namazı, kadir gecesi namazı gibi şeyler söyleniyor ama bunların kaynaklarda çok fazla bir karşılığı yok. Ne yapmak lazım, Cenab-ı Hakk’ın hoşuna giden ibadetler nedir samimi olarak yapılandır. Samimi olaraktan kişi öncelikle tövbe istiğfar yapması lazım. Namaza başlamadan önce ne yaparız abdest alırız temizleniriz. Bu gecede de ibadet yapmadan önce manevi temizlik yapmamız lazım. Manevi temizlik nedir? Günahlardan arınmadır. Efendimiz (A.S.V.) buyururlar ki, günah bir leke kir gibidir. Müslüman bir günah işlediği zaman kalp aynasına, gönül aynasına o bir leke olarak düşer. Daha sonra diyor kul bir başka günah işlediği zaman yine oraya düşer. Bunun temizlenmesinin tek bir yolu var. Günahı yıkamanın tek bir yolu tövbe istiğfardır. Yani bu gecelerde önce tövbe istiğfar etmek lazım. Daha sonra anne ve babalarımız için ister hayatta olsunlar ister vefat etmiş olsunlar onlar için istiğfar etmeliyiz. Daha sonra bütün İslam alemi için dua etmeliyiz. Müslüman önce kendisi için sonra anne babası için ve sonra bütün müminlerin kurtuluşu için tövbe edecek. Sonra yine aynı kişiler için hayır hasenat dileyecek. Yani Allah’ım iyilik ver, güzellik ver, dünyada ve ahrette bize iyilikler ver şeklinde. Hem bu dünyada iyilik hem ahrette iyilik isteyeceğiz. Ve özellikle Müslümanların bu gecede İslam aleminde Müslümanların şuan sıkıntılar, dertler, kederler, çektikleri azaplar için bunların bitmesi için Cenab-ı Hakk’a göz yaşı içerisinde dua etmeleri, yalvarmaları gerekiyor.’

‘AKRABALARI İHMAL ETMEYİN’

Geçmiş dönemlerde akrabalar arasında yaşanan bir sıkıntı varsa bu gece onları arayarak kandillerinin kutlanması ve küslüklerin ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyen Vaiz Mutlu, ‘Akrabalar ile ilişkileri kestiklerimiz varsa bunları hatırlayıp bunları yerine getirilmesi gereken kısımları yapmamız lazım. Nedir, akrabalarımızla aranız kesik kopuksa onları tamir etmeyi, tekrar bağı kurmaya gayret edelim. Arayalım birbirimizi soralım. Uzun zamandır arayamadığınız insanı şimdi ne diye arayayım dediğiniz bir insanı açıp bu gecede kandiliniz mübarek olsun, haliniz hatırınız nasıl şeklinde sormak lazım’ dedi.

‘KURAN OKUMAYI İHMAL ETMEYİN’

Berat Gecesinde Kuran okumanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Vaiz Mutlu, bunun sebebininse ise Kuran’ın kalpleri aydınlatması ve nur vermesi olduğunu söyleyerek, ‘Bu gece Kuran okumayı ihmal etmemek lazım. Çünkü Kuran kalplere nur veren, kalpleri parıldatan ve Cenab-ı Hakk’la konuşma anlamına gelen bir şeydir. Dolayısıyla bu geceyi Kuran okumadan geçirmemek lazım. Namaz kılmayı, eğer kazamız var ise bu geceyi bunları kılmayı, eğer yoksa da nafile namazları kılmayı gayret etmek lazım. Gündüzünde ise sağlığı iyi olanlar, ben istiyorum, seviyorum diyen kardeşlerimiz oruç tutmalarını tavsiye ederiz’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!