USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Kaderine Terk Edilen Yeni Cazibe Merkezi Tamamlanmalı?

?Kaderine Terk Edilen Yeni Cazibe Merkezi Tamamlanmalı?

?Kaderine Terk Edilen Yeni Cazibe Merkezi Tamamlanmalı?
15-07-2016 09:58
Google News


ADEM NALBANT

MÜSİAD Sivas Başkanı Avukat Mustafa Coşkun Fuar-Kongre ve Kültür Merkezi hakkında Gazetemize açıklamalarda bulundu.

Başkanım, Fuar-Kongre ve Kültür Merkezinin akıbetinin ne olacağına yönelik değerlendirme yapan Coşkun, ‘Sivas için dev bir yatırım adeta kaderine terk edilmiş durumda. Hemen her gün adliyeye gittiğimde ya da çevre yolundan geçtiğimde hüzünlenerek izlediğim bir manzara ile karşı karşıya kalıyorum. Binanın yarısının kaba inşaatı bitmiş ve öylece bırakılmış. Bildiğim kadarı ile buraya 15 Milyon civarında para harcanmış. 25 – 30 Milyon daha harcanırsa tamamlanmış olacak’ dedi.

Bina inşaatının 2006 yılında dönemin Başbakanı şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atıldığını hatırlatan Mustafa Coşkun, ‘Bina inşaatı ilk yıl hızla ilerlerken bir müddet sonra, özellikle Vali Hasan Canpolat’ın Sivas’tan ayrılmasından sonra durdu. Geçtiğimiz yıllarda küçük çaplı ilave inşaat faaliyetleri yapıldı. Daha sonra gelen Valiler ve diğer yöneticiler bu projenin adından bile bahsetmez oldular. Ne yerel yöneticilerimiz ne de siyasi temsilcilerimiz konu ile ilgilenmediler. Konu Sivas’ın gündeminden adeta silindi. Şunu merak ediyorum acaba Türkiye’de Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından temeli atılıp aradan 10 yıl geçmesine rağmen bitirilmeyen başka bir yatırım var mı? Bütün Ak Partililerin, başta yetkili konumda ve önemli görevlerde bulunanlar olmak üzere herkes bu sorunun cevabını araştırmalıdır’ diye konuştu.

Konuya ilgisiz kalındığını bildiren Başkan Coşkun, ‘İlgilenmemelerinin temel sebebi proje hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları. Şöyle düşündüler: ‘Burası bir fuar alanı Sivas’ın potansiyeli belli. Sivas’ta sanayi yok. Ticaret zayıf. Ne üretip de sergileyeceğiz? Senede birkaç gün yapılacak bir fuar için bu kadar masrafa değer mi’ Bu tür yorumları yapanların projenin adından bile haberleri olmadığını düşünüyorum. Projenin adı Sivas Fuar-Kongre ve Kültür Merkezi. İçinde fuar var, kongre var, kültür var’ ifadelerini kullandı.

Projeyle ilgili bilgilendirmede de bulunan Coşkun şunları söyledi:

‘Proje yapıldığında Sivas’ta yeni bir cazibe merkezi oluşturulması düşünülmüş. Bu amaçla da bölge askeri alan olmaktan çıkarılıp İl Özel İdaresine devredilmiş. İkinci aşamada bugün sahra depoları olarak kullanılan askeri alanın da bu alana ilave edilmesi hedeflenmiş. Büyük bir şehir parkının içinde değişik yaşam alanları oluşturulmaya çalışılmış. Sivas taç kapıları ile ünlü mimari eserlere sahip olduğu için buraya da modern bir taç kapı tasarlanmış. Binada sergi salonları, fuaye, çok amaçlı salonlar ve yeme içme alanları düşünülmüş. Ayrıca eğlence ve alışveriş mekanlarına yer verilmiş. Sinema, çocuk oyun alanları, bowling salonu gibi birimlere yer almış. Bina tasarlanırken kullanım alanları, yani birimler hem birlikte hem ayrı ayrı kullanılacak şekilde kurgulanmış. Farklı büyüklükte kullanımlara imkan tanıyacak şekilde projelendirilmiş. Bina ortasında yer alan iç bahçe yaz aylarında düzenlenebilecek sosyal ve kültürel etkinlikler için düşünülmüş. İçeride bulunan salonlar ise kış aylarında düzenlenecek etkinliklere uygun ortam sağlamaktadır.’

Projenin gerçekleştirileceği yerin şehir merkeziye bağlantısının nasıl olabileceği konusuna da değinen Coşkun şöyle devam etti:

‘Bina çevre yolu üzerinde. Yanı başında Adliye, İş Merkezleri ve Alışveriş Merkezi var. Stadyum ve diğer spor tesislerinin yanında olup, Kızılırmak’a çok yakın ve Kızılırmak Sahil Projesi hayata geçtiğinde bölgede büyük bir canlılık oluşturacak. Bağlantı yolları tam olarak  bitirildiğinde ve geriye kalan askeri alan da devredildiğinde Kümbet, Mimar Sinan ve Diriliş mahallelerine de yakınlaşmış olacak. Ayrıca Sivas’ın yeni cazibe merkezi olarak gelişen Kardeşler, Eğri Köprü ve Karşıyaka mahalleleri yakın mesafede bulunuyor. 4 Eylül Sanayi Sitesi hemen karşısında ve OSB gidiş güzergahı üzerinde, Cumhuriyet Üniversitesine de 5 dakikalık mesafede. Yani burada düzenlenecek her türlü etkinlik için konum çok müsait ve ilerleyen yıllarda burası merkezde kalacak.’

Alanda bulunan binanın İl Genel Meclisi kararı ile 2012 yılında TSO’ya devredildiğini anımsatan MÜSİAD Sivas Başkanı Coşkun, ‘Ancak şimdiye kadar YÖK’ten TOBB ETÜ için olumlu bir karar çıkarılamadı. Takip ettiğim kadarı ile kimse olumlu bir beklenti içinde değil. Yani olumlu bir sonuç beklenmiyor. Bu durumda 15 Milyon para harcanan böyle bir yatırımın beklenti uğruna atıl vaziyette tutulması ve çürümeye terk edilmesi anlaşılabilir bir durum değildir. Yetkili makamlarda bulunan herkes taşın altına elini koymalıdır. Kimse sorumluluktan kaçamaz. Yatırım bir an önce gerekli ödenekte sağlanarak tamamlanmalı ve hizmete açılmalıdır’ dedi.

Coşkun bugün itibariyle Sivas’ta bulunan Kültür Merkezlerinin ihtiyaca cevap veremediğini kaydederek, ‘Şehrimizin yeni cazibe alanlarına hitap eden böyle bir yatırımın biran önce tamamlanması ve kültür, sanat faaliyetlerine açılması gerekmektedir. Sivas’ımızda kongre merkezi bir ihtiyaçtır. Büyük toplantıların, konserlerin, sempozyumların, gösterilerin yapılacağı açık ve kapalı mekanlara sahip böyle bir yer atıl bırakılamaz. 25 – 30 Milyon TL büyük bir rakam değildir. Siyasilerimiz ve bürokratlarımız konuya duyarsız kalmamalıdır. İç mekan kullanımına yönelik olarak proje yeniden ele alınarak çok daha fazla ve çeşitli etkinliklerin es zamanlı olarak yapılabileceği bir yapıya dönüştürülmesi mümkündür. Yapılacak toplantılarla konunun uzmanları ve şehrimizin kanaat önderlerinin görüşleri alınıp projeye son şekli verilmeli ve hızlı bir şekilde bitirilmelidir. Bildiğim kadarı ile böyle bir Fuar-Kongre ve Kültür Merkezi çevre illerde bulunmamaktadır. Bölgesel toplantılar ve etkinlikler ile fuarlar için kolay bulunamayacak bir mekanın sadece Sivas’ta bu hali ile bulundurulması içler acısı bir manzara göstermekte ve bizi küçük duruma düşürmektedir’ şeklinde konuştu. 

Son olarak TOBB ETÜ için izin çıkması ihtimaline ilişkin atılacak adımla ilgili Coşkun, ‘İlimizde kamuya ait çok sayıda arazi bulunmaktadır. Özellikle Kuzey Çevre Yoluna yakın bir arazi tahsis edilebilir.  Kurulması düşünülen devlet ve vakıf üniversiteleri şehrimizin değişik bölgelerinde inşa edilmelidir. Şehrimize yeni atanan Valimiz Sayın Davut Gül’ü ziyaretimizde de bu hususu gündeme taşıdık ve konunun Sivas’ımız için ne kadar önemli olduğunu dile getirerek desteklerini istedik. Aynı şekilde başta Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz olmak üzere Milletvekillerimizden ve Belediye Başkanımız Sayın Sami Aydın’dan da konuya yakın ilgi göstermelerini bekliyoruz’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!