USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Başımızı yerden kaldıramadık?

?Başımızı yerden kaldıramadık?

?Başımızı yerden kaldıramadık?
22-06-2013 17:17
Google News


ERSAN ARSLAN

CHP Uşak Milletvekili Dilek Atagün Yılmaz, 1993 yılında siyaset yaptığı SHP döneminde böyle bir olay yaşandığı için büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Yılmaz, ‘Öyle bir olayın bizim iktidarımız döneminde olmasından çok büyük bir üzüntü duyduk. O dönemde gerçekten Madımak olayı ile ilgili nasıl bir özür dilenecekse, bütün katıldığım toplantılarda öyle bir katliama engel olamadığımız için sonuna kadar özür dilediğimi ve başımızı yerden kaldıramadığımızı söyledim’ dedi.

CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Banaz’daki Pir Sultan Abdal Anma etkinliklerine katıldı.

Özdemir, ‘Pir Sultan bozuk düzene karşı başkaldırışın, adaletsizliğe, haksızlığa ve zalimin zulmüne karşı baş kaldırının timsalidir’ dedi. Madımak olaylarına da değinen Özdemir,  ‘Madımak’ın müze olmasını istiyoruz. O nedenle bu haklı talebimiz yerine getirilinceye kadar, yani Madımak müze oluncaya kadar hep birlikte bu onurlu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz’ ifadelerini kullandı.

Halk ozanı Pir Sultan Abdal, doğum yeri olan Sivas’ın Yıldızeli ilçesine bağlı Banaz Köyü’nde gerçekleştirilen etkinliklerle anıldı.

Türkiye’nin dört bir tarafından katılım olan programa CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, CHP Uşak Milletvekili Dilek Atagün Yılmaz, Alevi Bektaşi Federasyonu Üyesi, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkan, 2 Temmuz Vakfı Başkanı Mustafa Salman Pakoğlu ve Yıldızeli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan da katıldı.

‘24. Geleneksel Pir Sultan Abdal Şenlikleri’ adı altında Banaz’daki Topuzlu Baba Fidanlığı’nda gerçekleştirilen etkinlikler 2 Temmuz 1993 yılında Madımak Oteli’nde meydana gelen elim olayda hayatını kaybedenler için gerçekleştirilen 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından Banaz Köyü Dedesi İsmail Şimşek tarafından Gülbang duası yapıldı.

‘BU TOPRAKLARDA BARIŞ VE

HOŞGÖRÜ YEŞERDİ…’

Daha sonra bir selamlama konuşması yapan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Anadolu coğrafyasında 13. Yüzyıldan buyana barış, kardeşlik, insan sevgisi ve hoşgörünün yeşerdiğini söyledi.

Pir Sultan’a dair düşüncelerini de paylaşan Özdemir, ‘Pir Sultan bozuk düzene karşı başkaldırışın, adaletsizliğe, haksızlığa ve zalimin zulmüne karşı baş kaldırının timsalidir.  Pir Sultan bozuk düzene karşı baş kaldırmıştır. Devlet erkini elinde bulundurup halka zulmeden Hızır Paşa’ya karşı baş kaldırmıştır’ dedi.

‘BU YURTTAŞLARIMIZ MADIMAK’IN

MÜZE OLMASINI İSTİYOR’

Bir Sultan’ın o dönem baş kaldırdığı Hızır Paşa’ya benzer kişilerin bugünde var olduğunu belirten CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, toplumun büyük bir kesimini yok sayan anlayışa karşı bir direnç geliştiğini savundu.

Madımak’ın müze olması, cem evlerinin yasal statüye kavuşması gibi taleplerin olduğunu belirten Özdemir şu ifadeleri kullandı:

‘Günümüzde de Hızır Paşalar var. Halktan aldığı yetkiyle halkı yok sayan, ‘benim dediğim dedik’ diyen, toplumun büyük kesimini yok sayan anlayışa karşı Türkiye’nin hemen her tarafında bir toplumsal direnç gelişiyor. Ne istiyor bu yurttaşlarımız? 20. yıl önce insanlık tarihinin eşi benzeri görülmemiş bir insanlık ayıbının yaşandığı Madımak Oteli’nin müze olmasını istiyoruz. Bu ülkede yaşayan eşit yurttaşlar olarak inancımızı gerçekleştirebileceğimiz cem evlerinin yasal statüye kavuşmasını istiyoruz. Bundan daha doğal, daha haklı bir talep olabilir mi?

CHP milletvekilleri olarak her dönemde Madımak’ın müze olması için kanun teklifi verdik. Ama ne yazık ki iktidar bu haklı taleplerimizi yok saydı. Üzülerek ifade ediyorum, bu insanlık ayıbının üzerinden 20 yıl geçmiş olmasına rağmen hala bu olayın gerçek failleri bulunup adalet önüne getirilememiştir. Niye getirilememişlerdir? Bu katliamın sanıklarının avukatlığını yapan insanlar ne yazık ki bu gün TBMM’de milletvekili ve bu hükümette bakan olarak görev yapıyorlar.’

‘BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN MADIMAK’IN

MÜZE OLMASINI İSTİYORUZ’

Madımak’ın müze olması yönündeki taleplerin bir kin, hırs ifadesi olmadığını belirten Özdemir, Madımak’ın müze oluncaya kadar mücadeleye devam edileceğini söyledi.

Özdemir, ‘20. yılında hepimiz 2 Temmuz’da Madımak’ta olacağız. İktidar Madımak’ı kamusallaştırarak adeta Türkiye’nin, toplumun gündeminden düşürmek adına bir kamusallaştırma yaptı, ama orayı müze yapmadı. Bizim insanlarımızın Madımak’ın müze olması yönündeki talepleri bir kin, hırs değil… Eğer orası Aydınlanma Müzesi olabilseydi en azından bundan sonraki topluma bir fikir verecekti. Orada o müzeyi gören insanlar en azından düşünüp, ‘ey insanoğlu insanın birbirine düşman edildiği noktada, insanın nasıl insanlıktan çıktığının bir eseri, örneğidir’ diye gelecek toplumlara ders vermek adına barış ve kardeşlik için Madımak’ın müze olmasını istiyoruz. O nedenle bu haklı talebimiz yerine getirilinceye kadar, yani Madımak müze oluncaya kadar hep birlikte bu onurlu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. İnşallah bu karanlık süreçten hep birlikte çıkacağız.’

‘BAŞIMIZI YERDEN KALDIRAMIYORUZ’

CHP Uşak Milletvekili Dilek Atagün Yılmaz ise 2 Temmuz 1993’te SHP’de siyaset yaptığını ve kendi dönemlerinde gerçekleşen Madımak olaylarına engel olamadıkları için büyük üzüntü duyduklarını söyledi.

Yılmaz;  'Madımak katliamı olduğunda ben Uşak’ta il yöneticisiydim. O kadar kendimizi kötü hissettik ki. Çünkü o dönemde biz de SHP olarak iktidar ortağıydık ve kendimizi çok canımız yanmış hissettik. Öyle bir olayın bizim iktidarımız döneminde olmasından çok büyük bir üzüntü duyduk. O dönemde gerçekten Madımak olayı ile ilgili nasıl bir özür dilenecekse, bütün katıldığım toplantılarda öyle bir katliama engel olamadığımız için sonuna kadar özür dilediğimi ve başımızı yerden kaldıramadığımızı söyledim. Bizler CHP’liler olarak, Uşak’taki sizin kardeşleriniz olarak her zaman sizlerle beraber bu laik demokratik cumhuriyeti korumak adına yapılan bütün karşı devrim hareketlerine karşı, Atatürk ilkelerinin, laik demokratik Cumhuriyetin sonuna kadar savunucusu olacağız. Her türlü eylemde haklıdan yana, sizden yana olacağız. Nasıl Pir Sultan Abdal bir direnç noktasıysa bizlerde bugünün Pir Sultan Abdalları olarak direnç ve direniş noktası olacağız' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, konuşmasının ardından 2 Temmuz Vakfı Eski Başkanı Emel Sungur’a hizmetlerinden dolayı plaket verdi. Daha sonra, Alevi Bektaşi Federasyonu Üyesi, Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkan, 2 Temmuz Vakfı Başkanı Mustafa Salman Pakoğlu ve Yıldızeli Kaymakamı Hakan Yavuz Erdoğan da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından, ozan ve sanatçılar sahne aldı. Programda Aşık Deryani şiir yarışmasında dereceye girenlere ödül verildi. Program kapsamında Banaz’a gelen çok sayıda vatandaş ve köylüler ünlü ozanın bölgedeki dev anıtını ziyaret etti. Bazı ziyaretçiler ise alandaki ağaçlara dilek dileyerek bez bağladı. Şenlik alanına kurulan meyve-sebzeden hediyelik eşyaya kadar bir çok ürünün satıldığı Pazar tezgâhları da ziyaretçilerin büyük ilgisini gördü. Programa katılan vatandaşlar bölgede gün boyu piknik yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!