USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Buda elektrikli nargile

Buda elektrikli nargile

Buda elektrikli nargile
29-06-2013 16:24
Google News


KEMAL ÇAĞLAYAN

Nargilelerde çağa ayak uydurdu.

Uzun yıllardan beri  Meşesiyle, Köşesiyle, Ayşesiyle,Neşesiyle ün salan nargile  teknolojinin kurbanı olmaya başladı. Vitrinleri süslemeye başlayan ve alıcı bulan elektronik nargileler genç kızların gözdesi oldu. Tömbekili, janjanlı köşeleri süsleyen ve birbirinden güzel renklerle bezenen nargileler artık elektrikli olarak tüttürülecek

Tiryakileri arasında keyifli bir nargile sefası çekilmesi için dört unsurun bulunması gerektiği söylenir. Bunlar; ‘köşe’, ‘meşe’ ‘Ayşe’ ve ‘neşe’dir. Dostlar buluşur, köşelerine çekilir, meşe odununun kömürüyle nargile tüttürürler, Ayşe kahveyle birlikte nargileyi sunar, tiryakiler de sohbetle neşelenir. Sohbet koyulaştıkça marpucun alt kısmından tutulup, dumanı ağır ağır çekilir. Duman suda süzülürken çıkan ses nargile içicisine ayrı bir zevk verir. Hatta bu sesi Mimar Sinan’ın Selimiye Camii’nin akustiğini ayarlamak için kullandığı rivayet edilir.

Bu keyifli içeceğin anavatanı ise Hindistan’a kadar uzanır. Hindistancevizinin dış kabuğundaki tütüne benzeyen püskülleri içine koyarak yaktıktan sonra kamışlarla keyif yapan Hintliler, asırlar sürecek nargile geleneğinin başlamasına vesile olmuşlar. Nitekim nargilenin ismi Farsça’da ‘Hindistancevizi’ anlamına gelen ‘nargil’ kelimesinden geliyor. Tütüne cazibe katan nargile kültürü, zamanla daha fazla ilgi, sevgi görmeye devam etmiş ve Anadolu’ya uzanmış.

TÜRKLERLE TANIŞMASI...

Türk insanının nargile ile tanışması Osmanlı dönemine rastlıyor. O dönemde İran’dan getirilen ve zamanın kahvehanelerinde muhabbetlere eşlik eden nargile de uzun zaman İstanbul Tophane’de, İzmir Kemeraltı’nda tömbeki olarak sunuldu. Bu nostaljik mekanların müdavimlerini ise genellikle orta yaşın üstündeki insanlar oluşturuyordu. Yakın dönemlerdeki aromalı nargilelerin hayatımıza girmesi ile daha hafif bir içecek haline gelen nargile genç kitle tarafından da tercih edilmeye başlandı.

ŞİMDİ ELEKTRİKLENDİ

Osmanlı döneminde Türk insanı ile tanışan ve büyük bir zevkle tüttürülen nargilelerden artık kömür kokusu ve tütün kokusu gelmeyecek. Tömbekiler artık sarılmayacak. Aynı koku ve tadı veren elektronik nargileler vitrinlerde alıcılarını bekliyor. Nargilede bu değişimi ile çağa ayak uydurdu. Nargile tutkunu yeni nargileleri fazla beğenmese de genç kızların ilgi odağı.

Elektronik nargileler işyerleri açısından da bir rahatlık ve güven getirdi. Nargilenin dökülmesi, kömürünün düşmesi ve meydana gelebilecek olan yangınlara karşı elektronik nargileler şimdi rağbette.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!