USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

TKB Sivas´ta toplandı

TKB Sivas´ta toplandı

TKB Sivas´ta toplandı
29-06-2013 17:47
Google News

MUSTAFA IŞIK

Sivas Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Tarihi Kentler Birliği (TKB) Sivas Buluşması Programı kapsamında Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi’nde Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini konu alan bir oturum düzenlendi.

Toplantıya Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Amasya Valisi Celil Öz, Başbakanlık Suriyeli Sığınmacılar Genel Koordinatörlüğü Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, TKB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, TBK üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılış konuşmasını TKB Genel Sekreteri Sezer Cihan Yaptı, Cihan sunum eşliğinde TKB’nin faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Sezer’in konuşmasının ardından TKB Başkanı ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey Başkanlığı’nda Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini konu alan bir oturum gerçekleştirildi.

Oturumda ilk konuşmayı İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü yaptı. Sivas’ın tarihi ve kültürel zenginliklerini konu alan bir sunum gerçekleştiren Pürlü, kent merkezi ve ilçeler de dâhil olmak yöresel kıyafetlerden, tarihi eser ve yapılara kadar kent hakkında önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı. Pürlü, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerine yönelik yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Pürlü, Yıldız Dağı, Kültür Merkezi Projesi, Kütüphane gibi projelerden de bahsetti. Sivas ile ilgili birçok yazılı eserin de hazırlandığını belirten Pürlü, bu eserler hakkında ayrıntılı bilgiler sundu. Pürlü, Sivas’ın onlarca kitap olacak çok önemli tarihi ve kültürel zenginliklere sahip olduğunu söyledi. Pürlü’nün sunumunu salondakiler ilgiyle takip etti.

ÜRGÜP, TARİHİ VE KÜLTÜREL

ALANDAKİ ÇALIŞMALARI ANLATTI…

Pürlü’nün ardından konuşan Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de, Sivas Belediyesi olarak Sivas’ta tarihi ve kültürel alanlarda gerçekleştirilen ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı.

Ürgüp, Kale Projesi, Ulu Camii’nin çevresinde yapılması planlanan çalışmalar, Jandarma Binası ile ilgili çalışmalar, Ali Baba Cami çevresindeki çalışmalar, mezarlık ve türbelere yönelik düzenlemeler, tarihi konakların restorasyonu, Sıcak ve Soğuk Çermik kaplıcalarındaki çalışmalar, Paşa Fabrikası gibi alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Ürgüp, belediyenin bu kapsamdaki birçok faaliyet ve projesi hakkında sunum yaptı.

‘YAZILI ESERLERİ ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ise yaptığı konuşmada, tarihi ve kültürel alanlarda Sivas’ta yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu söyledi.

TKB’nin faaliyetlerinin çok önemli olduğunun altını çizen Vali Kemelek, kentlerin tarihi kimliğine sahip çıkmanın o kentlere ekonomik anlamda da önemli katkılar sağladığını söyledi. Sivas’ta, tarihi ve kültürel değerleri yansıtan çok sayıda yazılı eser bulunduğunu da belirten Vali Kemelek, bu eserleri de çok önemsediğini söyledi.

Vali Kemelek, şu ifadeleri kullandı:

‘Burada, ilimizin birçok yönüyle kültür, sanat ve doğal zenginlikleri yönüyle tanıtımlar yapıldı. Kültür Müdürümüzün yapmış olduğu sunumda, Valiliğimizin de, İl Özel İdaresi’nin de çalışmaları bir nebze de olsa dile getirildi. Ben tekrar olmaması için ayrıca bir sunum da yapmadım. Burada 10 yıllık geçmişi olan bir TKB’nin Türkiye’de ne kadar işlevsel olduğunu, ana fikir bakımından illerimize ne denli örnek olduğunu görmekteyiz hep birlikte. Bu tabi kamuoyunda benimsendi. Böyle bir kurum olmasa bile, bundan sonra halk, entelektüeller, şehir yöneticileri, şehirlerinin doğal ve tarihi zenginliklerine sahip çıkma, onları yaşatma konusunda daha gayretli olacaktır. Tabi bunların ekonomik yönü de var. Birçok şehrimizin geçim kaynağı tarihi değerleri sayesinde elde etmiş olduğu kazançlara dayanmakta. Şüphesiz işin sosyal yönü, kültürel yönü elbette çok önemli. O bakımdan kentlerin ekonomik gelişiminde de tarihi kimliğine sahip çıkmanın çok çok yararlı olduğu görülmektedir. İlimizde çok önemli yatırımlar var restorasyon anlamında. 4 Eylül Kongre Müzesi’nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. TBMM bir taraftan kaynak temin etti, bir taraftan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleri oldu. Aynı zamanda Özel İdaremiz marifetiyle de iş yürütülüyor. Divriği’deki Ulu Camii’nin restorasyonu da çok ciddi g örüyoruz. Aslında Ulu Cami’ye yönelik bir çalışma yürütmek de cesaret isteyen bir iş. O dönemde böyle güzel bir eser yapılmış ama acaba nasıl restorasyonunu yapacağız konusu bizi ciddi ciddi düşündürmektedir. Tabi çok kapsamlı olmamakla birlikte orada özellikle çatının binaya olan ağırlığı ve çevre düzeni de önem arz etmekte. Sivil Mimari Örnekleri’nden İl Özel İdaresi’nin de alıp restore ettiği yerler var. Bunları hizmete sokmaya devam ediyoruz.

Ben buradaki yazılı metinleri çok önemsiyorum. Bazı değerlerimizi yazılı hale getirmemiz gerekiyor, kitap haline getirmemiz gerekiyor. Çok zengin bir kütüphanemiz oluşuyor.’

‘SULTAN ŞEHİR SİVAS’

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ise Sivaslı ünlü şair Yavuz Bülent Bakiler’in kenti iki kelime ile tarif ettiğini ve bunun üzerine fazla söze gerek olmadığını belirterek, ‘Bakiler ‘Sultan Şehir’ demiş, bunun üzerine ne söylesek fazlalıktır’ dedi.

TKB’nin önemli bir faaliyeti yürüttüğünü, işbirliğini çok önemsediklerini belirten Gül, şu ifadeleri kullandı:

‘TKB’nin çıkardığı bir kitabın adı, başlığı çok önemli. ‘Kamu, yerel yönetim, özel girişim ve sivil toplum’ Bu 4 ana unsurun, aktörün iş birliği bu tür çalışmalarda çok önemli. Çünkü kültürel faaliyetler öncelikle çok pahalı, getirisi az, geri dönüşümü az olan faaliyetler. Belediyemiz, sivil toplum örgütleri farklı alanlara, özel girişimlerimiz daha çok değişik etkinliklere yönelebiliyor. Bunların başta kültürel miras ve taşınmaz kültür varlıkları ile ilgili çalışmalara yönlendirilmesi önemli. Bu çerçevede merkezi yönetim ve yerel yönetimin, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği çok büyük önem arz ediyor. Bu bağlamda TKB gibi bir yapının kurulması çok büyük bir adım oldu. Belki de bu kültürel değerlerimizle ilgili yapılan çalışmaların değim yerinde ise kırılma noktalarından bir tanesi olduğunu düşünüyorum.

Sivas hem somut olmayan Kültürel Miras anlamında hem taşınmaz değerler anlamında çok büyük bir kültür potansiyeline sahip. Değerli hemşerimiz büyük şair, Yavuz Bülent Bakiler bunu iki kelime ile çok güzel ifade etmiş, ‘Sultan Şehir’ demiş… Artık Sivas üzerine, bu sıfat üzerine ne söylense fazlalıktır diye düşünüyorum.’

‘SÜREKLİLİK ÇOK ÖNEMLİ’

ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Sivas’ta tarih ve kültür alanında başlayan çalışmaların sürekliliğinin çok önemli olduğunu söyledi.

Bu kapsamda Sivas’ta bu toplantıyı gerçekleştirmeyi uygun gördüklerini belirten Sözen, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu toplantıyı Sivas’ta yapmamızın nedeni, belirli dönemleri yaşamış ve bu dönemler içinde geliştirilen, ileri hedefler, vizyon çalışmalarının zaman içerisinde belirli bir süre sonra tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Başladığımız zaman Hasan Bey vardı, Veysel Bey geldi, şimdi Zübeyir Kemelek Valimiz geldi… Demek ki, vilayetin yaptığı, yani merkezi hükümetin yerelde yaptığı, yerel yönetimin de birlikte ürettiği süreci yakalamak zorundayız. Kamu-yerel, sivil-özel birlikteliğinin birliktelik noktalarının nerelerde ortaya çıktığını, birlikteliğin hangi noktalarda öne alınırsa daha sağlıklı bir sonuç alınacağını görmenin zamanı geldi. Belirli bir süre geçtikten sonra kentlerde kültür öncelikli yeni bir sektörün oluşması sırasında o sürecin kent halkına, çevre, havza halkına nasıl döndüğünün irdelenmesi gerekiyor. O bakımdan Sivas’ta bu konuda başlayan işlerin sürekliliği, ikincisi; kurumlar arası ilişkilerin, dayanışma odaklarının belirginleşmesi, üç; halkın hangi noktalarda içine girerek, katkısını büyüterek, kentinde mutlu olup gece-gündüz yaşanabilir bir kent olması sonucunda ne gibi noktalara ulaştığının saptanması çok önemli. Biz parçacı bir üslupla Türkiye’ye, kentlere, havzalara baktığımız zaman büyük resmi göremiyoruz. O bakımdan TKB’nin başından beri gördüğünüz gibi bu yıl ilk defa Türkiye’nin kültür öncelikli bölge haritasından Türkiye’nin haritasına geçiyoruz. O bakımdan, ‘bazı kentler itici güç, bazı kentler model güç, bazı kentler marka’ demiyorum. Kimlikli Kent olmanın bedelini ödüyor fakat karşılığını alıyor olmanın bir proje sorunu, bir ülke projesi sorunu olduğunu göstermek istiyoruz.’

Toplantının ardından Sivas Belediyesi davetlilere Sıcak Çermik Kaplıcası’nda öğlen yemeği verdi. Davetliler yemeğin ardından kent merkezindeki tarihi eserleri gezerek, eserlerin özellikleri, tarihi önemi ve yapılan restorasyon çalışmaları hakkında bilgilendirildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!