USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Alternatif Tıp´a Dikkat!

Alternatif Tıp´a Dikkat!

Alternatif Tıp´a Dikkat!
25-08-2013 17:05
Google News


İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER

Alternatif Tıp Korkutuyor

Bitkisel ürünler ve tıp dışı uygulamalarla tedavi arayanlara ??dikkat?? uyarısında bulunan uzmanlara göre internet ve televizyonlarda reklamları yapılan bitkisel ürünler ve bazı uygulamalar sağlığı tehdit ediyor.

Uzmanlar , son zamanlarda kamuoyunun gündemine sık gelen bitkisel ürünler ve alternatif tıp konularında uyarılarda bulundu.

Herhangi bir tıp eğitimi almamış, hatta sağlıkla ilgili bir meslek mensubu bile olmayanların hasta kabul edebildiğini, hatta ilanlar vererek televizyon kanallarında boy gösterdiğini ifade eden uzmanlar, iletişim kanallarında ise ilaç ruhsatı olmayan binlerce ürünün Tarım Bakanlığının adı kullanılarak yüksek bedellere pazarlandığını kaydetti.

??HER DERDE DEVA?? ÜRÜNLER

Bazı ürünlerin her derde deva olarak pazarlandığına ve bir internet sitesinde pazarlanan keten tohumuyla ilgili ??Mide-bağırsak sorunlarına karşı iyi gelir, bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir, kemikleri güçlendirir, bağışıklık sistemini güçlendirir, menopoza bağlı şikayetleri hafifletir, kalp-damar hastalıklarından korur, kolesterol, şeker seviyesini dengeler, yüksek tansiyonu düşürür, romatizmal hastalıkları önler, sinir sistemini ve hafızayı güçlendirir, konsantrasyon bozukluğuna, yaşlanmaya bağlı dikkat dağınıklığına iyi gelir, haricen kullanılarak yaraların çabuk iyileşmesini sağlar, egzama ve sedef hastalıklarında, nasırlarda kompres olarak kullanılır, solunum yolu hastalıklarında olumlu etki yapar?? gibi ifadeler kullanıldığına dikkati çeken uzmanlar, ??Bunları okuyup da keten tohumu kullanmayan bir kişinin acı çekmekten hoşlanıyor olması gerekir?? dedi.

Yetkili kurumların bu gibi tanıtımlara karşı çok dikkatli olması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, şu değerlendirmelerde bulundu:

??Bir ilacın fiyatını belirlerken kaç türlü inceleme yapan devlet, ?reişi mantarı ekstraktı?nın 300 mililitresinin 155 liraya pazarlanmasına sessiz kalmamalıdır. İlaçlarla ilişkili istenmeyen etkilerin belirlenmesi ve önlenmesi için özel yönetmelik çıkaran, merkezler kuran, teşkilatlanan bakanlıklar, bitkisel ürünlerin yol açabileceği istenmeyen etkiler konusunda rahat olmamalıdır. Türkiye?de her gün kaç hipertansiyon hastası ilacını bırakıp günde bir tatlı kaşığı keten tohumu yediği için beyin ödemiyle ölüyor kimse bilmiyor. Kaç diyabetlinin keten tohumuna güvenip insülinini yapmadığı için komaya girip hayatını kaybettiği de bilinmiyor.??

Şifa peşindeki kanser hastalarının, felçlilerin, diyabetlilerin umutlarını pazarlayan, tıpla, sağlıkla ilgili eğitimi olmayan kişilerin reklamının bazı internet siteleri ve televizyonlarda ??pervasızca?? yapıldığına dikkati çeken uzmanlar, şunları söyledi:

??(Alternatif tıp, tamamlayıcı tıp) adıyla gündeme gelen uygulamalar, sadece bitkisel tedavilerle ilgili değil. Akupunktur, homeopati, meditasyon, hipnoterapi, aktif imajinasyon, refleksoloji, şiatsu, akupresür, yoga, astroterapi, osteopati, makro-biyotik, bio manyetik enerji dengeleme, speleoterapi gibi farklı yaklaşımlar pazarlanıyor. Bu uygulamaların bir kısmının bazı tedavi edici etkilere sahip olması mümkün. Binlerce yıllık birikimin ürünü bu tür uygulamalar, modern tıbbın tamamlayıcısı ve hatta alternatifi olarak kötü kullanımlara bırakılmadan hastaların hizmetine sunulabilir.??

Uzmanlar, ??Herhangi bir kişi tarafından uygulanan bu kategorideki bir tedavinin etkin olabileceğine dair kesin kanıtlar yoktur. Sadece ?şu hastalığa iyi gelir?, ?filanca kullandı iyi oldu? gibi sübjektif ifadeler kullanılmaktadır.Bu tür uygulamaların etkin ve güvenilir olduğuna dair bilimsel çalışmalarla elde edilecek geçerli kanıtlar aranması gerektiğini belirten Özlü, ??Tedavi amaçlı önerilen ürünlerin tümü, ilaç ruhsatı başvurusuna benzer şekilde incelemeye ve ruhsatlandırmaya tabii tutulmalıdır. Bu işlemler Tarım Bakanlığı tarafından değil, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmelidir.Alternatif tedavileri uygulayan kişilerin sorumluluklarının tanımlanmadığını, oysa bir hekimin hastasının sorumluluğunu üstlenerek tedavi uyguladığını anlatan Özlü, ??Bu tür tedavileri uygulayan kişiler yanlış yapsa bile hesap vermek durumunda değildir?? dedi.

İlaçlarla ilgili içerik, doz, imal edildiği yer, imal eden kişi ya da kurum bilindiği halde aktardan satın alınan bitkisel karışımın ne olduğu, neler içerdiği, kim tarafından ne zaman hazırlandığı gibi bilgilere sahip olunamadığını dile getiren uzmanlar, bu ürünlerin üretimi, tanıtımı, dağıtımı, pazarlanması, satışı ve satış sonrası ortaya çıkan sorunların yetkili kurumlar tarafından denetlenmesinin büyük önem taşıdığını belirtti.

Uzmanlar ??Bu maddelere genellikle umutsuz, çaresiz hastalar rağbet ettiğinden fahiş fiyatlarla ve sıklıkla elden satılıyor. Modern tıpta ise ilacı reçete eden ile ilacı satan kişiler farklıdır. Bu hastaya, tıbbi endişeler dışında, daha fazla kazanma hırsıyla ilaç yazılmasını engelleyen bir faktördür. Oysa, tıp dışı tedavileri uygulayanlar, ilaçları hastalara kendileri satar. Bu tedavi yöntemlerinin uygun koşullarda ilgili konularda uzman bilim adamlarınca, objektif bilimsel yöntemlerle incelenmesi, etkilerinin, yan etkilerinin araştırılıp belirlenmesi, doze edilmesi, uygulama biçimlerinin ve uygulayıcıların tespiti ve uygulayıcılar ile satıcıların tamamen bağımsız ve bağlantısızlaştırılması ve bu ürünlerin üretim, fiyatlandırma, pazarlama ve satışlarının denetlenmesi ile binlerce yıllık insanlık tarih, kültür ve uygarlığının bir birikimi olan bu yaklaşımların günümüz insanının hizmetine sunulması bakımından yerinde olacaktır.?? dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!