USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sıvat? Dağıttılar

?Sıvat? Dağıttılar

?Sıvat? Dağıttılar
28-08-2013 18:17
Google News


MUSTAFA IŞIK

Sivas’ta İl Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nce Hayvan Sıvatı (sulak) dağıtım töreni gerçekleştirildi. Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen törene Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan ve çok sayıda üretici vatandaş katıldı.

Sıvat dağıtım töreninde konuşan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Sivas’ın Türkiye’nin en büyük meralarına sahip illerinden bir tanesi olduğunu belirterek, dağıtımı yapılacak sıvatların bu meralarda otlayacak hayvanların su ihtiyacının karşılanması açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

Kemelek; ‘Türkiye’nin miktar olarak en büyük meralarına sahip bir iliz. Esas itibariyle Coğrafya olarak Konya’dan sonra ikinci büyük il konumundayız. Biz de genellikle havancılık ve tarım ağırlıklı. Bunun yanında diğer sektörler, madencilik, turizm ve benzeri hizmet sektörleri de bulunmakla beraber kırsal alanda halkımız daha çok havancılıkla geçimini sağlamakta veya tarım ürünleri elde etmek suretiyle geçimini sağlamaktadırlar. Bunları yaparken tabi daha çok üretmemiz lazım. Birim maliyetlerin daha aza indirilmesi lazım ki verimli, kazançlı olsun. Bunun için birçok tedbirler alınıyor. Tabi bu unsurları tamamlayanlardan birisidir biraz sonra hep birlikte dağıtacağımız sıvatlar. Bu bütün bir parçasıdır.

Hayvancılık sektörüne baktığımız zaman tabi birçok parçaları var.

Bunlardan bir tanesi merada otlatılan hayvanların nasıl su içmeleri, hangi kalitede suyu hangi kapta içmeleri konusu elbette bu ihtiyacı ortaya çıkarmış. Şimdi insanlara nasıl iyi bakıyorsak, hayvanlardan da et veya süt verimi elde edebilmek için onlara da aynı bakımı göstermek zorundayız. Bu, bu zaruretten ortaya çıkmıştır. Ben bu sıvatların bölge hayvancılığına önemli katkısı olacağına inanıyorum.

850 bin dönüm meramız var. Az ve küçümsenecek bir miktar değil. Kalite olarak belki ikinci sınıf mera olabilir. Yani nitelikleri itibariyle çok ot verimliliği yüksek olan bir mera olmaya bilir ama sonuç itibariyle metrekare alanına baktığımız zaman 850 bin dönümlük mera büyük bir meradır.

Bunun tabi yıllık amenajman çalışmaları devam etmekte, mera ıslah çalışmaları devam etmekte, mera komisyonu zaman zaman toplanmak suretiyle bunların programını yapmakta.’

‘ET ENTEGRE TESİSİ’

Hayvancılık açısından önemli olan bir diğer hususunda yetiştirilen hayvanların satılması olduğunu belirten Vali Kemelek, bu noktada çok önemli bir projenin hayata geçirileceğini söyledi.

Vali Kemelek; ‘Ben hayvancılığımızla ilgili en önemli projelerden bir tanesinden daha bahsetmek istiyorum, bütünün parçalarını sayarken. Üretilen hayvanların en iyi şekilde pazarlanması. Bu amaçla biz bir entegre et tesislerine başladık. Arsa teminleri oldu, bunların imar planları, altyapı ile ilgili hususları tamamlandı ihale yapıldı, ilgili yüklenici firma ile sözleşmesi imzalandı. 15-20 gün içerisinde tesis temel atılmasına hazır hale gelecek durumda. Bu da tabi hayvanları üreten vatandaşlarımızın hem pazarlamada, hem etin değerlendirilmesinde büyük katkısı olacak bir tesistir. O nedenle önemsiyoruz. Başta sayın bakanımız olmak üzere, milletvekillerimiz ve ildeki bütün tarım ve hayvancılıkla ilgili herkes, bu projeyi desteklemekte, hatta sadece Sivas değil, başka yerin üreticileri de geldiğinde bu projeden övgü ile bahsettiler’ ifadelerini kullandı.

‘ÜRETİCİMİZİN YANINDAYIZ’

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise Türkiye’nin her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

‘Devlet ve hükümet olarak daima üreticinin yanında olduklarını belirten Bilgin, şu şekilde konuştu:

 

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, son 10 yılda ülkemiz her alanda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da büyük gelişmeler, mesafeler kat etti. 10 yıl önceki, nüfusumuz ve ülkemize gelen turist sayısı kıyaslandığı zaman bugün tarım alanında ilk 10 ülkeden, ilk 4 ülke haline geldik. Bu gelişmeden Sivas’ımız da nasibini almaktadır.

Valiliğimiz ve Tarım İl Müdürlüğümüz gerek Kırsal Kalkınma Projeleri ile İPARD projeleri ile köylülerimize, üreticilerimize, gerekli desteği sağlamaktadır. Özellikle, İPARD projeleri, tarımsal kalkınma, kırsal kalkınma projeleri, Erzincan-Sivas Kırsal Kalkınma Projeleri ile köylümüzün ve çiftçimizin daha modern tesislerde, alanlarda üretim yapmaları için gerekli çalışma ve destekler tarım il müdürlüğümüz ve hükümetimiz tarafından sağlanmaktadır. Biz şunu arzuluyoruz; Köylümüz çiftçimiz, köyünde üreterek büyüsün ve gelişsin. Hem kendisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlasın. Bugünde dağıtımı yapılan sıvatlar mera hayvancılığını geliştirmek için önemli. Önümüzdeki dönemde de köylümüzün, üreticimizin ve çiftçimizin ihtiyacı olan her alanda iktidar olarak, devlet olarak yanındayız. Biz üreten, millet olmak istiyoruz. Ekonomik olarak büyümemiz için her alanda üretmemiz lazım.’

‘SULAKLAR, SİVAS MODELİ…’

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan ise konuşmasında, Sıvatların önemine değindi. Hayvan Sulağı olarak olarak bilinen Sıvatların Sivas modeli olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescillendiğini belirten Aslan, Türkiye’ye örnek olan projenin Edirne’den, Ardahan’a kadar ulaştığını söyledi.

Aslan, şu ifadeleri kullandı:

‘İlimiz en geniş coğrafyaya sahip illerden biri. Yine mera alanları da en geniş olan illerden bir tanesidir. İstatistikî verilerimize göre 1 milyon 100 bin hektar civarında mera alanımız var. Yapmış olduğumuz tespit, tahdit çalışmaları ile 850 bin civarında uygun mera alanı olduğunu görebiliyoruz.

Tespit, tahdit olarak önceki yıllarda yaptığımız çalışmalar aplikasyon ihaleleri şeklindeyken son iki yılda yapmış olduğumuz bir uygulama ile bir köyün aplikasyon ihalesi bedeli kadarıyla ilimizdeki yaklaşık 1000 köyün tespit, tahdit çalışmalarını yapabilecek duruma geldik. Bu önemli miktarda kamu kaynağının korunması anlamına geliyor. Tespit, tahdit çalışmalarından sonra yapmış olduğumuz hizmet mera ıslah projeleri. Şuana kadar 74 bin dekarlık alanda mera ıslah projeleri yürüttük. Ve tespit, tahdit çalışmaları bitirilen köylerde de yine aynı şekilde bu tip çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlk 2006 yılında başlamış olduğumuz sac sıvat yapımı köylerde gezdiğimiz alanlarda gördüğümüz lüzum üzerine ilimizde ilk uygulanan projelerden biriydi. Türkiye’ye örnek olan bir projedir. Sivas Modeli olarak Bakanlıkta tescil edilmiş bir çalışmadır. Edirne’den Ardahan’a kadar bu projeleri gönderdik ve artık oralarda da beton sıvat bırakıldı ve sac sıvata geçildi.  Kaynak kuruduğunda ya da yaz kış devamlı kullanımından kaynaklanan betonlardaki bozulmalar hem engellenmiş oldu. Hem de kaynak kuruduğu zaman rahatlıkla taşınıp su olan kaynağa aktarılıyor. Bir beton sıvat yerine 10 tane sac sıvat yapabiliyoruz. Bugüne kadar 3 bin 200 civarında sac sıvat yaptık, dağıttık. Bu sene bakanlığımız Mera Daire Başkanlığı’nın teveccühü ile oldukça güzel ödenek aldık ve bin 700 adet sıvat yaptık. Bu çalışma ile sıvat koymadığımız köy kalmayacak. İlimizdeki meralar küçükbaş hayvanlar için uygun meralar. Su kaynağı olmadığı zaman ise bu meralarda faydalanma oranlarımız oldukça düşüyor. Hem ıslah yaptığımız alanlar için geçerli olan su kaynağını sağlamak zorunluluğunu ortadan kaldırmış oluyoruz hem de küçükbaş için uygun olan sıvatlarımızı koymuş oluyoruz. Büyükbaşlar için de faydalı olacak bir proje bu. Bu sene ki dağıttığımız 142 bende ve köy olacak. Yine gelen talepleri değerlendiriyoruz. İlave talepleri olan köyleri de değerlendirmiş olacağız.’

Konuşmaların ardından Sıvat dağıtım törenine geçildi. Vali Kemelek, Milletvekili Bilgin ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, birlikte kurdele kesti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!