USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tek Yumruk Tek Ses Tek Bilek

Tek Yumruk Tek Ses Tek Bilek

Tek Yumruk Tek Ses Tek Bilek
05-09-2013 00:41
Google News


ERSAN ARSLAN-İRFAN ÖZŞEKER-OĞUZHAN SARZEP

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 94. Yıldönümü törenle kutlandı.

 Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde gerçekleştirilen törene Türkiye Büyük Millet Meclisi  (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Vali Vekili Salih Ayhan,  CHP Sivas Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Malik Ecder Özdemir, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin ve Ali Turan, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır,  Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve il protokolü ile az sayıda vatandaş katıldı.

Tören programı Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı. Sırasıyla TBMM, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti, Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri anıta sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çelenk sunma töreni sona erdi.

4 EYLÜL SİVAS KONGRESİ

TEMSİLİ OLARAK CANLANDIRILDI

Anıttaki tören programının ardından Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önündeki tören programına geçildi. Buradaki program, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin temsili olarak canlandırılması ile başladı. Tiyatro sanatçıları, temsili canlandırmayı restorasyon çalışmaları dolayısıyla kapalı olan müze yerine, bahçe bölümüne kurulan sahnede gerçekleştirdi.

‘BUGÜN, TARİHİ BİR GÜNDÜR’

Daha sonra bir konuşma yapan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin önemine değindi.  Çiçek, ‘Bugün gerçekten bu topraklarda yaşayan herkes için, hepimiz için, farkında olarak ve inanarak bilmeliyiz ki çok önemli, anlamlı, kutsal, gurur duyduğumuz ve ebediyen gurur duyacağımız bir gündür. Bugün sadece, bizim için, bugünkü Türk milleti için değil, esaret altında inleyen ve bağımsızlığa özlem duyan tüm toplumlar için de ümit olmuş, tarihi bir gündür. Bugün bu vesile ile bunu bilmek ve anlamak gerekir’ dedi.

Cumhuriyetin, Türk milletinin umudu ve gözbebeği olduğunu,  bu yüzden cumhuriyetin önemli ve değerli olduğunu belirten Çiçek, ‘Milletimiz kendi çabası ve mücadelesi ile 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde, o çağ yangınından kendi devletini çıkarmış, cumhuriyetini kurmuştur. Cumhuriyetin temelinde şehitlerimizin kanı analarımızın ve bacılarımızın gözyaşları vardır’ ifadelerini kullandı.

Çiçek, şu şekilde konuştu:

‘Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ile başlayan Milli Mücadelemiz, Amasya tamiminin ilanı ve ardından gerçekleştirilen kongrelerle önemli bir aşamaya ulaşmıştır. Amasya genelgesi ile vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığının tehlikede olduğuna dikkat çekilmiş, bölgesel nitelikli Erzurum Kongresi’nin ardından da Sivas Kongresi’nde düşmana karşı bağımsızlık mücadelesi verileceği, manda ve himayenin asla kabul edilemeyeceği tüm dünyaya ilan edilmiştir. Sivas Kongresi milli mücadelemizin örgütlenme ve kongre sürecini tamamlamış ve meclisimizin açılışına giden yolu açmıştır. Dönemin zor şartlarında, bina, sandalye, sıra dahi yokken, açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi milli mücadelemizi ileri bir safhaya taşımış, bağımsız ve güçlü bir iradenin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu gücünü milletinden alan bağımsızlığa inanan insanların oluşturduğu bir iradedir. Bunlar asırlardır özgür yaşamış milletimizin hür vicdanından çıkmış asil insanlar topluluğudur. Meclisimiz zor şartlarda milli mücadelemizi yürütmüş ve bağımsızlığımızı sağlamıştır. Bir yandan cephedeki savaşı yönetirken, bir yandan da devletimizin alt yapısını oluşturmak için yasama faaliyetlerini sürdürmüş, büyük bir gayretin ve çabanın içerisinde olmuştur. Bu mücadelenin amacı, muasır medeniyet düzeyinin üzerine çıkabilmek, modern milletler safında başı dik, alnı açık şekilde yer alabilmektir. Yaklaşık 3-4 asırdır batı karşısında kaybedilen üstünlüğü tekrar elde edebilmektir. Onların büyük rüyaları vardı. Tuna boylarında dolaşan atalarının hikâyeleri ile büyümüşlerdir ve bu zillet onlara ağır gelmiştir. Değerli Sivaslılar, tarihi bağımsızlık mücadelesinin ardından Cumhuriyetimiz kurulmuştur. Cumhuriyetimiz, milletimizin umudu ve gözbebeği olmuştur. Bu yüzden cumhuriyetimiz bizim için önemlidir, değerlidir. Milletimiz kendi çabası ve mücadelesi ile 20. Yüzyılın ilk çeyreğinde, o çağ yangınından kendi devletini çıkarmış, cumhuriyetini kurmuştur. Cumhuriyetin temelinde şehitlerimizin kanı analarımızın ve bacılarımızın gözyaşları vardır.’

‘SORUNLU BİR BÖLGEDEYİZ’

Ortadoğu’nun tam bir sorunlar yumağı olduğunu, Türkiye’nin de ateş çemberinin içerisinde yer aldığını belirten TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘Şuan bölgemizde büyük bir belirsizlik var. Bu belirsizlik içerisinde bizim evimizin içini düzenlemememiz gerekir. Demokrasimizde aksayan yönleri düzeltmek ve ekonomimizi güçlendirmek zorundayız’ dedi.

Çiçek,  ‘Ülkemiz çok sorunlu bir bölgededir. Ateş çemberinin ortasındadır. Bir türlü istikrarı sağlayamamış Ortadoğu, yeniden yapılanmanın sancılarını çeken Avrasya ve kendisini bulmaya çalışan Asya ile yan yanayız. Türkiye’nin bu bölgelerin hepsi ile ilişkileri vardır ve bu ilişkilerini tarihi, kültürel ve ekonomik sebeplerden dolayı sürdürmeye çalışmaktadır. Ortadoğu tam sorunlar yumağıdır. Gelinen noktadan nasıl çıkılacağı derin bir soru işaretidir. Demokrasiye geçiş, çok sancılı olmaktadır. Arap Baharı çoktan Arap karakışına dönmüştür. Arap Baasçılığı, Tiranlık ve diktatörlük, demokrasiye geçit vermemektedir. Her gün masum insanlar öldürülmekte, binlerce çocuk, kadın genç, kimyasal silahlarla katledilmektedir. Bu acıların dinmesi, Ortadoğu’nun ve bölgemizin bir an evvel huzur ve istikrara kavuşması en temel arzumuzdur. Şuan bölgemizde büyük bir belirsizlik var. Bu belirsizlik içerisinde bizim evimizin içini düzenlemememiz gerekir. Demokrasimizde aksayan yönleri düzeltmek ve ekonomimizi güçlendirmek zorundayız. Bu coğrafyada yaşıyorsak, güçlü olanların ayakta kalabilme şansı vardır. Cumhuriyetimizi kuranları, o dönemin zor koşullarında bize böylesi bir ülke bırakanları daima saygı ve şükranla anmalıyız’

‘MİLLETİMİZİN KAZANDIĞI

3 ÖNEMLİ HUSUS VARDIR’

Son yüzyılda Türk milletinin üç önemli kazanımı olduğunu, bunlardan bir tanesinin bağımsızlık, bir tanesinin Cumhuriyet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti, üçüncüsünün ise demokrasi olduğunu belirten TBMM Başkanı Çiçek, Türkiye Cumhuriyeti Devletini yıkmaya, bölmeye, ayrıştırmaya çalışanlara karşı tek yürek tek bilek olunması gerektiğini söyledi.

Çiçek, şu ifadeleri kullandı:

‘Son yüzyılda milletimizin kazandığı en önemli üç husus vardır. Bunlardan bir tanesi bağımsızlığıdır. Bunun kolay olmadığını bilmiyoruz.  Başka ülkelerin topraklarını kazarsınız, altından petrol çıkar, gaz çıkar, kömür çıkar, demir çıkar, ama bu toprağı iki metre kazın, altından şehit kemiği çıkar. Bunun farkında olalım. Burası sıradan bir coğrafya, sıradan bir vatan değil. Üstünde yaşıyoruz ama altındakilerin yeteri kadar farkında olamıyoruz.  Onun için bilmeliyiz ki, birinci kazanımımız bu ülkenin bağımsızlığıdır. Gözümüz kadar ona hassasiyet göstermeliyiz. İkincisi, bakınız dualarımızda vardır, ‘Allah devletimize, milletimize, zeval vermesin’ deriz. İkinci kazanımımız Cumhuriyet ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Her ne sebeple olursa olsun, devleti yıkmaya, yıpratmaya, çökertmeye, ayrıştırmaya çalışan her türlü düşünce ve fesat hareketi karşısında, siyasi kanaatimiz, düşüncemiz, inancımız, mesleğimiz, meşrebimiz ne olursa olsun tek yumruk, tek yürek, tek bilek olmalıyız.

Üçüncü kazanımımız ise demokrasidir. Demokrasinin öyle kolay kazanılmadığını bilmemiz lazım. Bu üç kazanımı baba mirası yer gibi tüketemeyiz. Üzerine yenilerini koymamız lazım, yeni ilaveler getirmemiz lazım ve gelecek nesillere bizar evvel de ifade ettiğim gibi daha güçlü bir Türkiye, daha güçlü bir cumhuriyet, daha çağdaş bir demokrasiyi taşımamız lazım. Bunun da yolu birlik ve beraberliğimizden geçiyor. Maalesef bu konu her zaman sık sık vurguladığımız bir konudur. Belirli endişeleri taşıdığımız için. Bir şeyi kaybetmeden onun kıymetini bilemiyoruz. Bu topraklar üzerinde kim nifak tohumu ekmek istiyorsa, kim farklılıklarımızı husumete, didişmeye, itişmeye, kakışmaya, birbirimizin gırtlağına sarılmaya vesile yapmak istiyorsa, bunların karşısında ülkemizi seviyorsak ve bir arada yaşamanın gereğine inanıyorsak bir ve beraber olmalıyız. Onun için 4 Eylül günü, belki birlik ve beraberlik noktasında tarihimizin üzerimize yüklediği sorumluluğumuzu hatırlama günümüzdür. O nedenle bu vesile ile bir kere daha, bugünleri bize yaşatan, bu kararları alan, bizi bağımsızlığa, Cumhuriyete, demokrasiye kavuşturan ve bunları bize armağan eden en başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, milli mücadelemizin kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, böylesine kutsal bir mücadeleye, mücadelenin en zor günlerinde ev sahipliği yaptığı için Sivaslılara da teşekkürlerimi, saygı ve minnetlerimi ifade ediyorum.’

MİLLİ SAVUNMA BAKANI YILMAZ ‘ SİVAS KONGRESİ ÖNEMLİ ‘

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise konuşmasında, ‘Bir ve beraber olmak için, bir başka deyişle bir millet olmak, ancak ortak hafızanın yaşatılması ile mümkün olabilir. 94 Yıl sonra Sivas Kongresi’ni hayırla yâd ediyoruz. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm katılımcılarını rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz’ dedi.

Sivas Kongresi’nin önemine dair düşüncelerini paylaşan Bakan Yılmaz, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin ülke tarihinin dönüm noktalarından biri olduğunu söyledi.

Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

 ‘Birinci Dünya Savaşı ile cepheden cepheye, dağlardan dağlara savrulan bu milletin savaşın sonunda elde kalan son vatan parçasını korumak için bir araya geldiği yerlerden biridir Sivas Kongresi. Umutların tükendiği günlerde umutsuz olmanın bu millete yakışmayacağının, milletin desteğini alan bir hareketin başarıya ulaşacağının yedi düvele haykırıldığı yerdir Sivas Kongresi, milletimizi zulmetten çıkaracak ışığın, sahip olunan vatanın batmayacağının gösterildiği yerlerden birisidir Sivas Kongresi. Birlik ve beraberlik içerisinde olan, yürekleri toplu vuran milletleri hiçbir şeyin sindiremeyeceğinin gösterildiği yerlerden biridir Sivas Kongresi. Bu nedenle Sivas Kongresi, milletimizin tarihinde önemli bir yere sahiptir.

Nasıl, insanların hayatlarında bazı önemli dönün noktaları varsa, milletlerin, devletlerin, toplumların ve şehirlerin de yaşamlarında önemli dönüm noktaları vardır. İşte  4 Eylül 1919 Sivas Kongresi de, ülkemiz tarihinin önemli dönüm noktalarından biridir.’

Bir ve beraber olmak için, bir başka deyişle bir millet olmak, ancak ortak hafızanın yaşatılması ile mümkün olabilir. 94 Yıl sonra Sivas Kongresi’ni hayırla yâd ediyoruz. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm katılımcılarını rahmetle, minnetle ve saygıyla anıyoruz.’

Programda, Sivas Vali Vekili Salih Ayhan ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’de günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri sundu. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!