USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Günahı Da, Vebali De Bana Ait Değil

Günahı Da, Vebali De Bana Ait Değil

Günahı Da, Vebali De Bana Ait Değil
06-09-2013 17:30
Google News


Yani sayın bakanımız tabi ki, ülkemizin Milli Savunma Bakanıdır. Bizim de saygıdeğer gördüğümüz, değer verdiğimiz bir hemşerimiz, insanımızdır. Bu tür mahalle işlerle uğraşmaktansa,  mahalli işleri mahalli yöneticilere bırakıp, daha genel işlere bakılmanın doğru olabileceğini düşünüyorum.’

Başkan Ürgüp; ‘Aslında kütüphaneden ziyade, kültür merkezini andıran bir yapıdır burası. Bu yoğunluğu kaldırmayacağı ve kale görüntüsünün şuanda ne kadar güzel göründüğünü bina yıkıldıktan sonra net bir şekilde gördük. Bunun kapatılmasının doğru olmadığını, bunun bir vebal olduğunu düşünüyorum. Sevap var ise sevabı da bana ait değil, vebali de bana ait değil diye düşünüyorum.’

ERSAN ARSLAN

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya geldi. Başkan Ürgüp, belediyeye ait Selçuklu Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen kahvaltının ardından gündemde olan konular ve bazı belediye çalışmaları hakkında açıklama yaptı.

Başkan Ürgüp, Eski TEKEL Binası’nın yerine yapılacak kütüphane projesi, Turkuaz Projesi (Eski Sanayi),  Yeni Terminal, Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi ve Perakende Sebze Hali’nin üzerinin kapatılması gibi proje ve çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘BU İŞLERİ, YEREL

İDARECİLER YAPMALI’

Eski TEKEL binasının bulunduğu alanda inşa çalışmaları başlatılan Kütüphane projesi ile ilgili görüşlerini paylaşan Başkan Ürgüp, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın bu konuya müdahil olmasını eleştirdi. Ürgüp, aynı alanda daha önce kendisinin de kültür merkezi yapmak istediğinin doğru olduğunu ancak, bu düşüncenin yanlış olduğunu anladıktan sonra, bundan vazgeçtiğini söyledi.

Bu tartışmaların gündeme geldiği günlerde ameliyat olduğunu, bu nedenle bu tartışmaların içerisine girmediğini, ancak bazı hususlara cevap vermesi gerektiğini belirten Ürgüp, şu şekilde konuştu:

‘Eski Tekel Binası’nın bulunduğu alana kütüphane yapılması konusu geçen haftalarda tam da benim ameliyat olduğum günde yoğun bir şekilde gündeme geldi. O günkü şartlar içerisinde açıklama yapmam doğru değildi. Tarihe not düşülmesi açısından, tartışmaları sürdürmek açısından değil, şunları söyleyeceğim; belediyenin imar yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanılarak 2 bin 300 metrekarelik bir alan içerisinde bir kütüphane yapması konusunda ciddi bir zorlama meydana gelmiştir. Bu konu aslında birkaç kez karşılıklı mutabakatla engelleme noktasına gelinmişti. Yani Ordu Evi’nin yerinin kütüphane yapılması şeklinde bir kanaat vardı. Bu görüş ve kanaat sayın bakanımızla birlikte oluşturduğumuz bir kanaatti. İmar planındaki Ordu Evi’nin 1000’lik ve 5000’lik planlarına bakarsanız mavi bir leke görürsünüz. Bu kültür alanı demektir. Dolayısıyla burada kütüphane yapılmasının doğru olmadığını söylüyorum. Sayın Bakanımızın dediği gibi, ‘kütüphaneye ne gerek var, bunu diyen bir insan olabilir mi?’ Mantığındayım ben de. Aynı şekilde düşünüyorum. Kütüphaneye gerek vardır. Yani bu sözün muhatabı olduğumu düşünmüyorum. Ama kütüphanenin yeri konusunda bir tartışma doğaldır. Yani sayın bakanımız tabi ki, ülkemizin Milli Savunma Bakanıdır. Bizim de saygıdeğer gördüğümüz, değer verdiğimiz bir hemşerimiz, insanımızdır. Bu tür mahalle işlerle uğraşmaktansa,  mahalli işleri mahalli yöneticilere bırakıp, daha genel işlere bakılmanın doğru olabileceğini düşünüyorum. Tüm şehirlerde kütüphanelerin şehir merkezinde olmuş olması da doğrudur. Onun yerine öneriler TSO’nun yanındaki Kültür Merkezi ile birlikte yaptığımız alan da şehir merkezidir, Ordu Evi de şehir merkezidir. Hatta Ordu Evi daha merkezidir. Olabilirdi. Burada böyle karşılıklı değil ama tek taraflı bir yaptırıma gidildi. Bunu tasvip etmediğimi her zaman söylüyorum. Bir de kütüphanenin insanların buluşma ve dinlenme yeri olduğu gibi bir kanaate sahip değilim. Burada hem çay içilip hem de günlük kitapların, dergilerin okunduğu bir alandan ziyade kütüphane olması lazım.

Tabi cevap vermek durumundayım. Aynı alanda daha önce benim kültür merkezi istediğim doğrudur. Bunu 3-5 ay istedim ama daha sonra bu fikir yanlış olduğundan bu fikirden rücu ettim ben. TSO’nun bulunduğu alanda yani, biz demiryolları fidanlık alanı deriz oraya. O alanda olmasını yine tasvip ediyorum. Yani kütüphane ile kültür merkezinin birlikte olması lazım ama TEKEL koridorunda değil bir başka alanda. TSO’nun bulunmuş alanda olması doğrudur. Son yıllarda kurula müracaat ettiğim de doğrudur. Bu TEKEL koridoruna daha önce müracaat etmiş olsaydık kurul karar alabilecekti. Burada yapılacak kütüphane 50-60 yıl ortadan kaldırılması mümkün olmayan bir eser olacak. Yani proje hakkındaki görüşlerimi aynen muhafaza ediyorum. Bu, bu konuyla ilgili zaten yapacağım son açıklamadır. Yani bundan sonraki süreçte böyle bir açıklamaya girmeyi planlamıyorum.

Burada oluşacak olan yapı hem otoparkın olmayışı hem içerisinde sosyal donatıların oluşu. Aslında kütüphaneden ziyade, kültür merkezini andıran bir yapıdır burası. Bu yoğunluğu kaldırmayacağı ve kale görüntüsünün şuanda ne kadar güzel göründüğünü bina yıkıldıktan sonra net bir şekilde gördük. Bunun kapatılmasının doğru olmadığını, bunun bir vebal olduğunu düşünüyorum. Sevap var ise sevabı da bana ait değil, vebali de bana ait değil diye düşünüyorum. Yani bu işin varsa sevabı tabi başta sayın bakanımız olmak üzere işin taraflarına aittir diye düşünüyorum. Hiçbir şekilde sevaba da vebale de ortak değilim. Ben şehrin belediye başkanıyım. Şehirle ilgili kararlarda dâhilimin olması doğrudur. Bu proje hiçbir şekilde benimle tartışılmadı, benimle istişare edilmedi. Aynı alana dahi yapılmasına itiraz etmedim ben. Şöyle itiraz etmedim, bir dikdörtgen alan düşünün, şurası 2 bin 300 metrekare, şurada 4 bin metrekarelik bir alan daha var. 2 bin 2 bin 500 metrekarelik bir alan da konutların olduğu alan. Ortaya bir yere yapalım, 2 katı geçmesin, kale görüntüsünü kesmesin, etrafı da yeşil alan olsun diye de değerlendirdim.’

‘EN İYİ ANLAŞILAN

BELEDİYE BAŞKANIYIM’

Kurum yöneticilerinin en iyi anlaştığı belediye başkanı olduğunu iddia eden Başkan Ürgüp, şuanda kendisi ile anlaşamayan hiçbir yönetici bulunmadığını savundu.

Ürgüp; ‘Kurumların en iyi anlaştığı belediye başkanı olduğumu iddia ediyorum. Geçmiş dönemde Vali-Belediye başkanı, Özel İdare-Belediye başkanı veya belediye başkanı ile vekillerin anlaşamadığını çok görüyorsunuz, aynı partiden oldukları halde. Şuanda benimle anlaşamayan ne bir tane vekil var, ne bir tane kurum başkanı var, ne bir tane vali var, ne bir tane özel idare genel sekreteri ve kurum devlet yöneticisi var. Yani anlaşmak demek şudur, her konuda illa mutabık kalmanız manasına gelmese bile problem çıkarmamanızdır. Manevi bir takım arkadaşlarımdan, büyüklerimden aldığım kanaatte budur. Bu konuda benim bir dâhilim söz konusu değildir. Bu çok doğru olmamakla birlikte devletin ve yöneticilerin yıpranmaması gerekir. Kütüphane konusunu burada noktalıyorum’ dedi.

TURKUAZ PROJESİ

Başkan Ürgüp, gündemdeki bir başka önemli proje ve tartışma konusu olan Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm ve Turkuaz Projesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in ‘Kıyamet günü dahi elinizde bir ağaç olsa, yere saplayınız’ sözünü örnek göstererek, ‘son gün olsa dahi seçim kaygısı olmadan hareket ederim. Risk alıyorum. Seçime 6 ay kala dükkânlar kapanıyor. Kurallara uymayanlar. Sanayi de dükkânlar kapanıyor. Kaldırım işgali yapanlarla aynı mücadeleyi sürdürüyorum’ dedi.

Ürgüp, şu şekilde konuştu:

‘Bizim dönemimizde yapılan en önemli proje revizyondur. Revizyon bir şehir için hayati önem taşıyan bir hadisedir. Ondan sonraki en önemli projelerden bir tanesi Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesidir. Burada gelinen nokta şudur. İki yürütmeyi durdurma vardı, biri belediyenin lehine neticelendi. Dükkânların kapatılması konusunda yasal haklarımızı kullanıyoruz. Zaten yasal olmasa bu hakkı bize kullandırmazlar. Oradaki direnişi çok manalı bulmuyorum. Görüşmelere her zaman açığım. Benimle sadece ‘kapatmayın’ı görüşmemek kaydıyla. Yani diyorlar ki, ‘biraz daha uzat, biraz daha uzat’ 2yıldır uzat uzat, yani işin uzayacak hali kalmadı. Kentsel Dönüşüm ile ilgili bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bu doğrudur. Bu yürütmeyi durdurma kararı lehte veya aleyhte henüz sonuçlanmamıştır. Veya biz bilirkişi raporlarını dikkate alan yeni bir plan üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda avukatlarımız mahkeme ile sürekli görüşme halindeler. Mahkemeler tabi ki, Türk Milleti’nin mahkemeleridir. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Her zaman bizim görüşümüz noktasında hareket etme noktasında tabi ki olmayacaklar. Bunu da aynen kabul ediyorum. O manada kentsel dönüşümün önünü açabilecek yeni bir çalışmayı sürdürüyoruz. Eski Sanayi konusunda kiracılar dâhil herkes diyor ki, ‘bunun böyle devam etmemesi lazım’ peki nasıl olacak? ‘Kentsel dönüşümü bekle’ yahu kardeşim ben neticede, halkın oyu ile seçilmiş bir adamım ve inisiyatif kullanan bir belediye başkanıyım.  Yani bakarak, gezerek, bakalım edelim diyerek bu görevi yapmıyorum. Risk alıyorum. Seçime 6 ay kala dükkânlar kapanıyor. Kurallara uymayanlar. Sanayi de dükkânlar kapanıyor. Kaldırım işgali yapanlarla aynı mücadeleyi sürdürüyorum.

Sanayide, bana böyle akıl verdi oradaki arkadaşlar dedim ki, son gün olsa dahi seçim kaygısı olmadan hareket ederim. Aynı, Peygamber Efendimizin buyurmuş olduğu gibi, ‘Kıyamet günü dahi elinizde bir ağaç olsa, yere saplayınız’ mantığından bir adım geri gitmem, mantığını sergiledim. Şuanda aynı mantığı sergiliyorum. Hurdacılar Sitesi’nin hali çok kötü, yapıldı. Aslında taşınmış olmaları lazımdı. Şuanda onların başkanı zannediyorum kalp krizi geçirdi Zekeriya Bey… En kısa sürede taşınacaklar.  Yerlerini teslim ettik, asfaltlarını yaptık, hepsi tamam.’

‘HALDE ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK’

Seçim öncesinde söz verip gerçekleştiremediği hemen hemen tek çalışmanın Perakende Sebze Hali ile ilgili olduğunu belirten Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, bu çalışmanın önümüzdeki günlerde gerçekleştirileceğini söyledi.

Ürgüp;  ‘Meyve ve sebze halinin üzerinin kapatılması konusu vardı. Seçimlerde benim verdiğim aşağı yukarı yerine getiremediğim tek sözüm buydu. Kuruldan almış olduğumuz izinler gereği çatılar aktarılacak, ortadaki alan ters tavan yapılarak bir uygulama da oraya bugünlerde başlayacak’ ifadelerini kullandı.

DİĞER ÇALIŞMALAR

Başkan Ürgüp Terminal, Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi ve bölge parkları gibi diğer çalışmaları da değerlendirdi.

Ürgüp, şu şekilde konuştu:

‘Kurt Deresi Parkı, Şehitler Parkı gibi çalışmalar var. Bir de Gültepe Parkı’nı ekliyoruz bunun yanına. Gültepe Parkı’na başladık. Şehitler Parkı bitmek üzere. Kurt Deresi Parkı’nın birinci etabı da inşallah bitmek üzere. En kısa zamanda bunu açacağız. Yeni Terminal ve Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi çalışmaları hakkında söyleyebileceklerim şundan ibarettir; birinin teslim tarihi 30 Ekim, diğerinin teslim tarihi 30 Kasım… Tarihlerde bir sapma olacağı gibi bir kanaatimiz yok. İnşallah 30 Ekim’den önce de müteahhit, işi teslim edebileceğini söylüyor. Tabi artık terminalde çalışanların son günü, yarından (bugün) itibaren Eski Köy Garajı’na taşınıp faaliyetlerini 1,5-2 ay kadar orada yapacaklar. Kültür Merkezi’ne gelince 30 Kasım’a kadar da onun yetişeceğini tahmin ediyorum. Orada çok katlı bir otopark vardır. En önemli işlev odur.  O alanın dar olduğu ile ilgili bir takım görüşler var. Alanın dar olduğu doğrudur ama şehrin merkezinin d ışına kadınlarımızın gideceği fazla imkânların olmadığını düşünürseniz, girişlerin çıkışların yeni imar planında düzenlendiğini ve etrafındaki adaların toplanıp, ya takas yolu ile veya onlara orada bir bina, iki bina yapımı ruhsatı vermek kaydıyla yola terklerini sağlayıp yolları genişleteceğiz inşallah.’

Başkan Ürgüp, konuşmasının ardından basın mensuplarının gündemdeki konular ve diğer belediye çalışmaları ile ilgili sorularını yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!