USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas´ın Yüz Akı Olacaktır

Sivas´ın Yüz Akı Olacaktır

Sivas´ın Yüz Akı Olacaktır
02-10-2013 16:03
Google News


İRFAN ÖZŞEKER

Başkan Ürgüp ‘ Terminal Sivas’ın yüz akı olacaktır ‘dedi

Yenişehir bölgesinde 1985 yılında inşa edilen ve 28 yıldır şehirlerarası yolcu taşımacılığının merkezi olan ‘Sivas Otogarı’nın yıkılarak yerini ‘Şehirlerarası Otobüs Terminali’ne bırakacak olan yeni terminal binasındaki inşaat çalışmalarını Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp yerinde inceledi.

 Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ürgüp yeni terminal binasının Sivas’ın yüz akı olacağını ifade etti. Toplam 29 bin 433 metrekare alan üzerinde, 7 bin 714 metrekare inşaat alanına sahip olan yeni terminal binası yaklaşık 12 milyon liraya mal olacak. Planlamaya göre terminal binasının zemin katında 32 adet ofis-banko, 2 adet mutfak, WC, internet kafe, restoran, kafe, 5 adet büfe, PTT, banka, zabıta, polis merkezleri, 5 adet ATM, berber, revir, lostra, teknik birim, vezne, santral, danışma, soyunma odaları, emanet bürosu yer alacak. Birinci katta ise 18 adet ofis, 3 toplantı odası, 2 sekreterya, 1 müdür odası, 6 WC, 2 mescit, arşiv, çay ocağı, paspas odası, abdesthaneler, dinlenme odaları, emzirme odası bulunacak. Terminal binası arazisi içerisinde bulunan lokanta, düğün salonu ve otel binasının sahipleri ile anlaşılarak yıkıldığını söyleyen Ürgüp ‘Terminal binamızın yan kısmında Aşiyan düğün salonu olarak kullanılan lokantamız vardı. Arkada da yine belediyenin ama müsteci kiracıda olan bir otelimiz vardı. Otel zaten yolda kalıyor idi imarda. Kalkması gerekiyordu. Otel içindeki kiracı ile arkadaşlarımız görüştü rızayen arkadaşımız terk etti. Yine buradaki işletmeciler, terminaldeki işletmeciler yan tarafa taşındılar geçici olarak işlerini orada icra ediyorlar. Bu alan açılmış oldu. Önünün açılması, görüntünün sağlanması çok önemliydi. Bu manada yeni modern aynı zamanda şehrimize yakışan terminal binamızın görsel yüzeyi tamamlanmış oldu. Bu kısımda otoparklar olacak. Taksi durakları olacak. Girişler sağlanacak. Ayrı bir peyzaj mimarisi var zaten. Peyzajını yine çalışacağız. Dolayısıyla hem ön tarafından, hem diğer ön tarafından araçların giriş çıkışı yaptığı peronların olduğu taraftan. Gayet güzel bir görüntüyü yakalamış olacağız’ dedi. 

SON AŞAMAYA GELİNDİ

Terminal binası inşaat sahasında basın mensuplarına bilgi veren Belediye Başkanı Doğan Ürgüp terminal binasının açılışının yurt dışından gelen hatalı bir malzemeden dolayı bitmesi gereken ihale tarihinden 10-15 günlük bir gecikme ile açılacağını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: ‘Terminal ile ilgili bir tanıtım faaliyeti içerisindeyiz. Gördüğünüz gibi terminal binamız aşağı yukarı son aşamasına gelmiş durumdadır. Eski terminal binası ve yine terminalde bulunan otelimiz yıkılmış alan açılmıştır. Ana bina bitmek üzeredir. Servis binası da bitme noktasına gelmiştir. Şuan da yurt dışından beklenen bir malzeme dolayısıyla bir miktar erken yapacağımız açılışın gününde veya 10-15 günlük gecikme ile yapılabileceğini ihtimal dahilinde görüyoruz. Müteahhit firmamız elinden gelen tüm gayreti gösteriyor. İyi bir proje olduğunu hep beraber görmüş durumdayız. Burada eski terminaldeki esnaf yapısı, yeni terminal binasında hakların zayi olmaması kaydıyla aynen taşınmıştır. Yeni terminalimizin hizmet alanı ve oranı, eskiye oranla farklı ve daha yüksek olacaktır. Mesela  çok basit olmakla birlikte burada yapılacak olan tuvaletlerin ücretsiz olarak terminal yönetimi tarafından temizliği yapılarak hizmete sunulacaktır. Pastane ve lokanta kısmı aynen taşınacaktır. Satış büfeleri de aynı şekilde yerlerini alacaklardır. 18 yazıhanesi mevcuttur. 18 yazıhane aynı şekilde yerlerini almış durumdalar. Taksi durağı ve misafir araç oto parkı yine ön kısımda dizayn edilerek mükemmel bir yapıya ulaşıl olacaktır. Burada yine belediye hizmet birimlerinden Ulaşım Müdürlüğümüzün kalacağı mekanlar ve odalar vardır. Terminalde faaliyet gösteren esnafların yine faaliyetlerini yürütebileceği bürolar ve bir takım küçük bürolar muhasebe büroları olmak üzere, kadın erkek mescitleri ayrı ayrı olmak üzere tamamı yani hiçbir şey gözden kaçırılmamak kaydıyla yapılmış durumdadır. Bütün buna rağmen yapılan işlerin eksiği olabilir. Varsa bir eksiği bunları da zaman içerisinde giderilir diye temenni ediyorum. Bu işi birlikte yaptığımız müteahhit firmaya, Belediye birimlerinden işi yürüten başta Başkan yardımcısı, birim müdürü, teknik arkadaşlar olmak üzere, işçilerimiz olmak üzere, burada çalışan müteahhit firmanın işçileri olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Herkese Sivas adına bu tür faaliyetleri göstermelerinden dolayı takdirle karşılayıp şükranlarımı ayrıca bildiriyorum’ dedi.

KASIM AYINDA AÇILIŞ

Kurban Bayramına yetişmesini planlanan ancak yaşanan aksiliklerden dolayı açılışının Kasım ayının ortalarını bulabileceğini söyleyen Ürgüp ‘Yeni terminal binamız 30 Ekim’de bitecek idi. Kurban Bayramına almaya çalışacaktık müteahhit kardeşimizin öyle bir iyi temennisi vardı. Yurt dışından gelmesi gereken özel bir malzeme hatalı geldi. Tekrar iadesi yapıldı. Beş bin metre civarında bu malzemenin bin metreye yakın bir kısmı geldi, diğerlerinin gelmesini bekliyoruz. 30 Ekim ihalemizin tamamlanma tarihidir. Ama makul sebeplerden dolayı  gecikme olduğu takdirde bir 10 – 15 gün sürenin uzatılabileceği ihtimali üzerinde duruyoruz. Kurban bayramına yetişmek müteahhit firmamızın ve bizim temennimizdi ama olmadı yani bütün iyi niyetlere rağmen olmadı. 30 Ekim’de yetişmesini ümit ediyoruz. Ama 30 Ekim’e yetişmediği takdirde bir veya iki hafta içerisinde 11. ayın ortalarına en geç inşallah açıldığını hep beraber yapacağız’ dedi.

YER TARTIŞMALARINA SON NOKTAYI KOYDU

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp bazı kısımlar tarafından yerinin yanlış olduğu söylenen terminal binasının yeri tartışmalarına da son noktayı koydu. Yapılan anketlerde yeni terminal binasının yerinin % 90 oranında doğru olduğu sonucu çıktığını söyleyen Ürgüp ‘Terminal binasının şehrin içerisinde kaldığı gibi bir tez var bir takım az sayıda arkadaşlarımızın. Çünkü biz terminal ile ilgili ihale sürecinde bu anket neticeleri de elimizde vardır. Çalışanda Sivaslı bir anket firmasıdır. Gerekirse oda basına açıklama yapabilir. Hiçbir zaman buradaki yapının buraya yapılmasının tarafları %74’ün altına düşmedi. Son süreçte de %90’ı buldu. Karşı olanların oranı da %10’un hep altında kaldı. Bir miktar fikri olmayan çıkıyor genelde. Fikir beyan etmeyenler çıkıyor. Şimdi yeni çevre yolları oluştuğu takdirde ki bu çevre yollarını da biz çizdik. İmar revizyonunu yaptık tamamladık biliyorsunuz. Son rötuşlar yapılıyor itirazlar değerlendirilecek bir iki mecliste de bunlar yapılıp tamamlanmış olacak. O zaman değerlendirilebilir. Yani bu süreçte yeni çevre yollarının oluşması karayolları oluşturacak bu çevre yollarını plandan sonra 5 yıl 10 yıl içerisinde ancak oluşur. 20 yıl içerisinde de bu sistem oluşur. Şuan da bakın hem Erzincan tarafı hem Ankara tarafı hem Kayseri tarafının kavşağı bir noktadayız. Bu nokta çevre yolu olarak kullanılan noktaya en yakın nokta şehre en yakın noktadır. Sivas’ta halkın mali durumu bellidir. Yani 10-15 kilometre dışarıya yapılacak bir terminalden iyi bir netice almamız mümkün değildir. Zaten bu tür teknolojik yapılar 20 yıl içerisinde kendisini tamamen bitiriyor, yenilenmesi gerekiyor. Eski terminal binası 1985 yılında yapılmıştı. 25 yıl içerisinde sürecini doldurmuştu zaten. Bu binada 20 – 25 yıl içerisinde zaten sürecini doldurur. Yani bunlar israf değildir. Bu bina 10 yıl içerisinde kendisini amorti ediyor. Aldığı kiralarla, almış olduğu bir kısım giriş çıkış ücretleri ile bu yapı zaten sağlanmış oluyor. Dolayısıyla yeri doğrudur. Bu noktada artık bunları tartışmak doğru değildir. Zaten yapılmış bitirilmek üzere olan bir yapıdır ve genel manada da bir beğeni kazanıyor. Şuan da almış olduğumuz tepkiler halkımız tarafından gayet olumludur’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!