USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Cumhuriyetin Teminatıyız

Cumhuriyetin Teminatıyız

Cumhuriyetin Teminatıyız
29-10-2013 17:10
Google News


Kimsenin şüphesi olmasın ki, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar yaşatılması sürecinde daima Cumhuriyet ve ilkelerinin en sadık temsilcisi ve bekçisi olan Sivaslılar bundan sonra da Cumhuriyetin teminatı olmaya devam edecektir’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 90. Yıldönümü coşku ile kutlandı.

 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tören programına geçen yıllara oranla ilgi oldukça fazlaydı. Genç-yaşlı 7’den 70’e yüzlerce Sivaslı, İnönü Bulvarı’nda gerçekleştirilen tören programına Türk Bayrakları ile eşlik etti.

Sivas Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün Valilik makamında tebrikleri kabul etmesi ile başlayan  kutlamada, Askeri ve sivil erkân, protokol sırasına göre makama gelerek bayramlaştı.

Daha sonra Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önündeki alanda resmi tören düzenlendi. Törene kent halkı büyük ilgi gösterdi. İnönü Bulvarı’nda sağlı sollu kurulan polis barikatının etrafında toplanan vatandaşlar tören programına Türk bayrakları ile eşlik etti. Tören Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün, askeri araç üzerinde halkı selamlaması ile başladı. Selamlama geçişinin ardından protokol üyeleri yerlerini aldı.

‘CUMHURİYET

EN DEĞERLİ VARLIĞIMIZ’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Vali Vekili Ömer Kalaylı günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Kalaylı, Türk milletinin en değerli varlığı olan cumhuriyetin yeni kurulan bir devletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği eşsiz bir savaşın sonunda elde ettiği büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

Kalaylı,  ‘Aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun. Gururlu ve coşkulu olduğumuz bu anlamlı günde, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk’ü, onun kahraman silah arkadaşlarını, kanları ile bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi sonsuz rahmet dilekleri, minnet ve şükran duyguları ile anıyoruz. Cumhuriyet, tarihin şafağından beri var olan milletimizin tarih içindeki büyük yolculuğunun çok önemli bir anında ona yepyeni bir hayatiyet kazandıran, yepyeni ufuklar açan muhteşem bir olaydır. En değerli varlığımız olan cumhuriyet yeni kurulan bir devletin ulusal bağımsızlığını kazanabilmek için giriştiği eşsiz bir savaşın sonunda elde ettiği büyük bir kazanımdır.

Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bu yeni yönetim biçimi Türkiye Cumhuriyeti’ne yurttaşlık bağı ile bağlı olan herkese birey olma olanağı sağlamış ve bunun sorumluluğunu da yüklemiştir. Devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu tutma bilincine erişmiş, etkin bireyi var eden bu anlayış, insanlığın ortak değeri olan uygarlığın gelişimine büyük katkılar sağlamıştır.

‘SİVAS ÖNEMLİ BİR

YAPI TAŞI OLMUŞTUR’

Sivas’ın Cumhuriyete giden yolda önemli bir yapı taşı olduğunu belirten Vali Vekili Ömer Kalaylı, yiğit Sivas halkının Mustafa Kemal Atatürk’ü bağrına bastığını ve 108 gün kentte ağırladığını söyledi. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı 4 Eylül Sivas Kongresi’nin önemine vurgu yapan Kalaylı, şu ifadeleri kullandı:

‘Cumhuriyetimiz mana ve gücünü milletimizin ortak iradesi ve büyük bir imanla gerçekleştirdiği Kurtuluş mücadelesinin eseri olmasından almaktadır.

İnsanlık tarihi milletlerin böylesine sarsılmaz bir ortak irade ile kendi kaderini kendi elleri ile yazdıklarına çok nadir şahit olmuştur. Bizi millet olarak bir arada tutan, toplumsal bütünlüğümüzü ve dayanışmamızı sağlayan Cumhuriyet misakının temelini, ülkesine sadakatle bağlı tüm yurttaşların eşitliği ve özgürlüğü fikri oluşturmaktadır.

Bu zaferin elde edilmesinde Ulu Önder’in 108 gün kalarak Milli Mücadeleye şekil verdiği Sivas önemli bir yapı taşı olmuştur. Yiğit Sivas halkı, iç ve dış bütün tehditlere rağmen Mustafa Kemal Atatürk’ü bağrına basmış, bu kıymetli misafirini ağırlamış, birlik ve beraberlik içerisinde hareket ederek bağımsızlık mücadelesinin dönüm noktası olan Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapmıştır. Bu kongre Cumhuriyete giden zor ve engebeli yolda önemli bir adım olmuş, ulusça çağdaşlaşma ve aydınlanma sürecini hızlandırmıştır. İşte bu nedenle Türk milletinin kurtuluşunu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu hazırlayan kararların verildiği Sivas’ta Cumhuriyet Bayramları daha özel bir anlam ve önem ifade etmektedir. Büyük Önder’in her zaman övgüyle bahsettiği Sivaslılar, Cumhuriyetin ilanına giden yolda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamış ve Büyük Önder’in güvenine her zaman layık olmuşlardır. Bundan 90 yıl önce büyük bir inançla bağlandıkları Cumhuriyete Sivaslılar daha büyük bir inançla sahip çıkmaktadırlar. Kimsenin şüphesi olmasın ki, cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar yaşatılması sürecinde daima cumhuriyet ve ilkelerinin en sadık temsilcisi ve bekçisi olan Sivaslılar bundan sonra da Cumhuriyetin teminatı olmaya devam edecektir.

Tüm dünya şunu hiçbir zaman unutmamalıdır ki geçmişi boyunca dünya tarihine yön veren yüce Türk milleti hangi koşullar altında olursa olsun, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet yaşatma iradesine sarsılmaz biçimde sahiptir.’

Kalaylı’nın konuşmasının ardından kentte ortaöğretim okullarında düzenlenen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Atatürk konulu nesim, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Şiir yarışmasında dereceye giren Şehit Üsteğmen Cemalettin Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi 1. Betül Kuzu, Prof. Dr. Necati Erşan Anadolu Öğretmen Lisesi öğrencisi 2. Merve Ulupınar ve Şehit Üsteğmen Cemalettin Yılmaz Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi 3. Özlem Odabaşı’na ödüllerini Vali Vekili Ömer Kalaylı takdim etti.

Resim yarışmasında dereceye giren Muzaffer Sarı Sözen Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri 1. Serkan Aygün, 2. Mihriban Eken ve 3. Fatoş Sarıkaya ödüllerini TBMM İdare Amiri ve CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir takdim etti.

Kompozisyon yarışmasında dereceye gideren Gazi Anadolu Lisesi öğrencisi 1. Beyza Çerik, Gültepe Anadolu Lisesi öğrencisi 2. Gamze Siler ve Fen Lisesi öğrencisi 3. Nisagül Mutlu’ya ise ödüllerini Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır ve Belediye Başkanı Doğan Ürgüp takdim etti.

Ödül töreninin ardından halkoyunları ekibi gösteri sundu. Daha sonra ise Wushu da en son Avrupa 2. Olan ve 40 madalya kazanan Sivaslı sporcular gösteri sundu. Nefes kesen Wushu gösterisinin ardından program tören geçişi ile sona erdi. Tören geçişinde, özellikle atlı polisler ilgi odağı oldu.

Bu yıl ki tören programına bazı öğrenci ve eğitimcilerin türbanla katıldıkları da gözlendi.

RESİM SERGİSİ AÇILDI…

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Sanat Galerisi’nde Atatürk Fotoğrafları ve Resimleri Sergisi açıldı. Sergide Büyük Önder Atatürk’ün fotoğrafları ve Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin yaptığı Atatürk resimleri yer aldı.

Sergi’nin açılışını Vali Vekili Ömer Kalaylı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Fatih Celalettin Sağır, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü birlikte gerçekleştirdi. Vali Vekili Kalaylı ve beraberindekiler daha sonra sergiyi gezdi.

Sergi’nin 5 gün boyunca açık kalacağını belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, ‘Gazi Mustafa Kemal’in fotoğraflarla da olsa hatırasını tazelemek, o günleri bir kez daha yaşamak amacıyla bu sergi açılmıştır. Sergide 38 adet fotoğrafımız mevcut’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!