USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Büyük Önder´i Uğurladık

Büyük Önder´i Uğurladık

Büyük Önder´i Uğurladık
18-12-2013 17:33
Google News


Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önünde başlayan program, Sivas Tren Garı´na kadar gerçekleştirilen temsili uğurlama yürüyüşü ile son buldu.

ERSAN ARSLAN

2 Eylül-18 Aralık tarihleri arasında 108 gün Milli Mücadeleyi Sivas´tan yöneten Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün Sivas´tan uğurlanışı temsili olarak canlandırıldı. 2011 yılında 92 yıl sonra ilk kez düzenlenen temsili uğurlama töreni, geleneksel olarak düzenlenmeye devam ediliyor.

2011 yılındaki temsili uğurlama törenine dönemin valisi Ali Kolat ve il protokolü katılırken bu yılki tören programı, Cumhuriyet Kadınları Derneği´nin (CKD) girişimleri ve kentteki derneklerin kadın temsilcilerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Programa, CHP Sivas Belediye Başkan Adayı Gülümser Heper, MHP Sivas Belediye Başkan Adayı Kürşat Ergün, CKD Sivas Şube Başkanı Nurten Yanalak ve CHP Merkez İlçe Başkanı Adil Keser de katıldı. Sivas Belediyesi´nin, teknik ve personel desteği verdiği program, askeri ve sivil erkandan yoksun gerçekleştirildi.

Törende, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ü, temsili olarak Sivas Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Eğitmeni Bülent Olgun Canlandırdı. Sivas Belediyesi Konservatuarı Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başlayan programda, katılımcılara bardakla sıcak çorba ikramında bulunuldu.

SİVASLILAR ATATÜRK´E

108 GÜN KUCAK AÇTI

Cumhuriyet Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü Okutmanı ve Milli Mücadelede 108 Gün kitabının yazarı Ahmet Necip Günaydın günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Sivas Kongresi´nin 40 delegesinden 28´inin TBMM´de milletvekili olarak görev yaptığını, bunun Sivas günlerinin önemini en iyi şekilde ortaya koyduğunu belirten Günaydın,  Atatürk´ün nutkunun vesikalar cildinde yer alan 291 belgenin 190 tanesinin de Sivas dönemine ait olduğunu söyledi.

Günaydın, şu ifadeleri kullandı:

?Bulunduğumuz mekanda bundan 94 yıl önce Türk Milleti´nin bağımsızlığı için, işgallere karşı bir avuç yürekli adam, Atatürk´ün önderliğinde büyük bir mücadeleye bir yürek olarak başlamışlardı. Sizler 94 yıl sonra onların torunları olarak aynı duygularla bu soğuk havada burada bulunuyorsunuz.

Erzurum Kongresi´nin ardında 2 Eylül günü Sivas halkı, 5 kilometre uzaktan binlerce insan, atlı yaya Atatürk ve arkadaşlarını karşılamışlardı.  2 Eylül günü başlayan Sivas günleri 18 Aralık Günü´ne kadar 108 gün boyunca Türk Milli Mücadele tarihinin en önemli olaylarını yaşamıştır. Bunun en büyük belgesi şudur; Atatürk´ün nutkunun vesikalar cildinde yer alan 291 belgenin 190 tanesi Sivas dönemine aittir. Sivas Kongresi´nde görev yapan 40 kadar delegenin 28 tanesi, TBMM´de milletvekili olarak görev yapmıştır. Bu, Sivas günlerinin önemini ortaya koyar. Ankara´dan sonra Milli Mücadeleye en uzun süre merkezlik yapan şehrimiz Sivas´tır. Bugüne kadar bunun önem ve anlamının idrak edilmeyişinden dolayı duyduğum üzüntüyü ifade etmek istiyorum.

18 Aralık Günü Ankara´ya gitmek için Sivas´tan yola çıkacaklardı. Sivaslılar o gün, 108 gün boyunca Atatürk´e kucak açmanın, ev sahipliğini en güzel şekilde yapmanın gururunu taşıyorlardı. Biz de o gururu onlar gibi aynen taşıyoruz.?

UĞURLAMA ANI?

Büyük Önder Atatürk´ün Sivas´tan ayrılış anını ve o gün yaşananları özetleyen Günaydın, Atatürk´ün karşılanırken de, uğurlanırken de hiçbir resmi sıfatı, görevi olmadığını, bu ilginin O´nun artık kurtuluş mücadelesinin lideri olduğunun halk üzerindeki bir yansıması olduğunu söyledi.

Günaydın, ?Sahne şöyleydi; Kongre Binası´nın Ordu Evi´ne bakan tarafında 3 tane otomobil, kar yağışı altında hareket etmeyi bekliyorlardı. Kar arabaların içine yağıyordu. Üstü açıktı arabaların. Bu arabalar, Kafkas Cephesi´nden kalma hurda arabalardı. Bu arabaların benzin ve lastik ihtiyacı zora ki temin edildi. Yanlarına 10 tane ekmek, o zamanki tabirle iki okka peynir, 10 tane haşlanmış yumurta almışlardı. Arabalar bekliyor, Sivaslılar atlı yaya yolcu etmeye gelmişlerdi. Şunu ifade etmek isterim, karşılarken de, uğurlarken de Atatürk´ün hiçbir resmi sıfatı, görevi yoktu. O´nun artık kurtuluş mücadelesinin lideri olduğunun halk üzerindeki bir yansımasıydı. Herkes bekleşiyordu. Atatürk, sık sık halkı selamlıyordu. Halk büyük tezahürat yapıyordu fakat şöyle deniyordu; ?acaba niye hareket etmiyor arabalar?´ Bunun nedenini anılardan öğreniyoruz. O arada Bedri Bey diye bir Subay ile Mashar Müfit Bey, Nalbantlarbaşı´ndaki şimdi Kangal Ağası konağının bulunduğu Osmanlı Bankası´na gitmişler, oradan bin lira senet karşılığında borç para almışlardı. O Bedri Bey´de, tüccardan diye kefil olmuştu bu paraya. Hareket şöyle başladı, Atatürk´ün arabasına birisi eğildi bir şey söyledi. Sonra, tezahürat arttı ve yolcu ettiler. Bu Mashar Müfit Kansu Bey´di. Atatürk O´na parayı alıp alamadıklarını sordu. ?Aldık Paşam´ dedi. Atatürk, ?yalnız bu parayı birlikte ödeyeceğiz sadece siz değil´ dedi. Sonra, coşkun alkışlar arasında hareket edildi.

Atatürk vefalı bir insandı. Şarkışla´ya vardıklarında Sivas´a iki tane telgraf çekti. Birisi Sivas halkı adına Sivas Valisi´ne, diğeri de Sivas Müdafaa-İ Hukuk Cemiyeti Başkanlığı´na hitabendi? ifadelerini kullandı. Günaydın, daha sonra bu telgrafları da okuyarak katılımcılarla paylaştı.

?BU TÖRENLER, ÇOK ÖNEMLİ?

Bu tür anlamlı ve önemli günleri yaşatmak için gerçekleştirilen törenlerin çok önemli olduğuna vurgu yapan Günaydın, 27 Aralık´ta Atatürk´ün Ankara´ya gelişinin kutlanacağını, ancak Atatürk´ün Ankara´ya nereden gittiğinin hiç konuşulmadığını söyledi.

Resmi makamlardan bu programa destek olmalarını ve hassasiyet göstermelerini de isteyen Günaydın, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

?Bu anlamlı günü biz şuanda kutlamak, anmak üzere bir arada bulunuyoruz. Bu tür törenler,

güçlendirmedir. Yeni nesillere o günü hatırlatmaktır. O duyguyu yaşamak ve yaşatmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Biz 3 yıl önce burada tüm yöneticilerimizin katılımı ile Atatürk´ün otomobili ile her şeyi ile bir tören yaptık. O zaman ki valimiz, bunun geleneksel hale geleceğini ifade etmişti. Geçen yıl, Nurten hanım ve arkadaşlarıyla 10 bayan ve birkaç tane erkekle bu töreni yaptık. Bugün bakıyorum ki, 100 kişiyiz, yarın binlerce olacağına inanıyorum. 2 Eylül kutlaması ve canlandırmasını da bizler teklif etmiştik. 18 Aralık günün önem ve anlamı da şudur. 1 hafta 10 gün sonra televizyonlarda 27 Aralık´ta Atatürk´ün Ankara´ya gidişini duyacaksınız. Seymen alayları karşılanacak, resmi törenler yapılacak. Şu soruyu soruyoruz. Atatürk Ankara´ya nereden geliyordu. 4 Eylül´den beri 3 aydır buharlaşmış ortada yok. Sivas´tan geliyor. Bunun Sivas´tan olduğunu anlatmak için bu tören ayrıca bir anlam taşımaktır. Resmi yetkililerimizden, bu amaçla yapılmış Atatürk, otomobillerini bu törenlere tahsis edilmesini daha yakın alaka gösterilmesini rica ediyorum?

Günaydının konuşmasının ardından temsili uğurlama töreni gerçekleştirildi. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk`ü, temsili olarak Sivas Belediyesi Konservatuarı Tiyatro Eğitmeni Bülent Olgun ve beraberindekiler, temsili olarak Sivas Tren Garı´na kadar uğurlandı. Günaydın Atatürk´ün kentten trenle ayrılmadığını, o dönemde Sivas´ta tren bulunmadığını belirterek, buraya kadar yolcu edilmesinin yanlış anlaşılmamasını istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!