USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Esnaf İsyan Etti

Esnaf İsyan Etti

Esnaf İsyan Etti
22-01-2014 17:06
Google News


Çevik kuvvet polisinin güvenlik önlemi aldığı bölgede, zabıta ekipleri ile esnaf arasında gerginlikler yaşandı. Zabıta ekipleri, mahkeme kararı olmayan bazı işyerlerini mühürledi.

ERSAN ARSLAN

Sivas Belediyesi’ Zabıta Ekipleri, Eski Sanayi’de faaliyet gösteren bazı ruhsatsız işyerlerini mühürledi. Dün sabah saatlerinde Çevik Kuvvet Ekipleri ile birlikte bölgeye giden zabıta ekipleri esnafların tepkisi ile karşılaştı. Çevik kuvvet polisleri, esnaf ve zabıta ekipleri arasında yaşanan tartışma ve gerginlikleri sözlü müdahalelerle keserek, gerginliğin büyümesini engelledi. Esnaflar, belediyenin Eski Sanayi ile ilgili tutumunu eleştirip, esnafa zulüm yapıldığını, insanların ekmeğiyle oynandığını savunarak duruma isyan etti.

ESNAF, ZABITAYI ŞAŞIRTTI

Eski Sanayide 70’in üzerinde iş yerini mühürlemek üzere harekete geçen zabıta ekipleri, esnafların bir gün önce aldıkları yürütmeyi durdurma kararlarını ibraz etmeleri ile bir süre ne yapacaklarına karar veremedi. Belediye’nin bu durumdan haberdar olmaması şaşkınlık yaratırken, bu gelişme zabıta ekiplerini zor durumda bıraktı.

Bazı esnaflar, işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları olduğu halde, işyerlerinin mühürlenmek istendiğini ileri sürerek, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’e tepki gösterdi.

Esnaflar, Sivas İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararlarını polis ve zabıta ekiplerine göstererek, mühürleme işlemlerini engelledi. Zabıta ekipleri mühürlenmek üzere daha önce tespit edilen işyerleri ile ilgili mahkeme kararlarını görünce şaşkınlık yaşadı.

Esnafların bu kararları belediyeye intikal ettirmeleri gerektiğini savunan zabıta ekipleri, ‘bunları götürüp ibraz etmezseniz biz nereden bilelim’ ifadelerini kullanınca, esnaflar ‘belediyenin avukatları ne iş yapıyor? Bizim bunları size getirip ibraz etmek gibi bir mecburiyetimiz yok. Gidip kendiniz alın. Dükkânlarımızı mühürlemeye geldiniz bizde mahkeme kararını göstererek bunu yapamayacağınızı söylüyoruz’ şeklinde karşılık verdi.

ZABITA ARADA KALDI…

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’ün kendilerini dinlemediğini, adaletsiz bir yaklaşım sergilediğini savunan esnaflar, birçok arkadaşlarının ekmeğe muhtaç duruma geldiğini, çok sayıda arkadaşlarının ise dükkânlarını kapatarak büyük şehirlerde inşaat işçiliği yapmaya gittiğini belirtti. Esnaflar mühürleme emrini yerine getirmek isteyen zabıta ekiplerine tepki gösterdi.

Sanayide işyeri ruhsatı olmayan ancak BBP’li oldukları için hiçbir müdahalede bulunulmayan kişilerin olduğunu da ileri süren esnaflar, ‘gidip onları da kapatın o zaman. Neden gidip işlem yapmıyorsunuz’ şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Yaşanan tartışmalar arasında bir türlü ne yapacağına karar veremeyen zabıta ekipleri amirleri ile görüşerek durum hakkında bilgi verdi.

Yaşanan tartışmalar üzerine Zabıta Müdür Yardımcısı Ahmet Turan Karagöz’de Eski Sanayiye gelerek önce zabıta ekipleri sonra ise esnaflarla görüştü. Esnafların yürütmeyi durdurma kararlarını belediyeye ibraz etmelerini isteyen Karagöz’de tepki topladı. Esnaflar, zabıta ekipleri geldiğinde mahkeme kararını gösterdiklerini, bu evrakı gidip belediyeye vermek zorunda olmadıklarını savundu. BBP’li oldukları için işyerlerine müdahale edilmeyen kişilerin olduğu iddiasını bu kez Karagöz’e ileten esnaflar, ‘İşinizi yapıyorsanız, gidip onlara da gereğini yapın’ dedi. Karagöz, esnafın iddia ettiği işyerlerinin not alınmasını ve kontrol edilmesini istedi.

Karagöz, esnafla zabıta ekipleri arasında yaşanan gerginliğe son vermek için, elinde yürütmeyi durdurma kararı bulunan esnafların tespit edilmesini, bunun dışında kalan işyerlerinin ise mühürlenmesini isteyerek, bölgeden ayrıldı.

‘ACİZ BELEDİYE…’

Yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulunan eski sanayi esnaflarından Adnan Ekinci, ‘Şimdiye kadar Eski Sanayi’de hiçbir iş yapamayan Sivas Belediyesi, şimdi de ruhsatları bahane ederek arkadaşlarımızın işyerlerini kapatma cihetine gitmiştir. Arkadaşlarımızın çoğunluğunun ruhsatı var. Olmayanlara da zaten defalarca müracaat etmelerine rağmen kendileri vermediler. Meclis kararı alarak kapatma cihetine gittiler, o şekilde kapatamadıkları için meclis kararını geri çektiler. Çünkü kendilerine açacağımız tazminat davalarını duyunca bu sefer kararlarını geri çektiler. Aciz bir belediyenin yapacağı iş bunlar. Adam olan, adam gibi gelir oturur, adam gibi konuşur, adam gibi kalkar gider. Orayı burayı yıkmayla, ikide bir zabıtayı gönderip insanları sıkıntıya düşürmeyle, psikolojik baskı uygulamayla bir sonuca ulaşılmaz’ ifadelerini kullandı.

İşyeri ruhsatı olan ancak iptal edilen sanayi esnaflarından Ahmet Başköy ise işyerinin mühürleneceğini, bu nedenle çok zor durumda kalacağını belirterek, yaşananların büyük bir adaletsizlik, haksızlık olduğunu savundu.

Başköy, ‘Benim işyerimde mühürlenecek ve işyerime giremeyeceğim. 4 tane okuyan çocuğum var. Ben ne yapacağım? Ruhsatım olduğu halde, benim gerçek ruhsatımı iptal etmişler. Şuanda çok mağdurum. Benim gibi nice arkadaşlarımız mağdur. Hepsinin de ruhsatları elinde. Artık bu dükkânlar ne zaman açılır, ne zaman açılmaz. Evimize ekmek götüremeyeceğiz. Belediye Başkanı gelsin bu durumu bize izah etsin. Benim elimde şuan yürütmeyi durdurma kararı yok. Ben şimdi mahkemeye gidiyorum’ dedi.

‘EKMEĞİMİZLE OYNAMASIN’

Bir başka sanayi esnafı Celal Başkan ise, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’e tepki gösterdi. Ürgüp’ün insanları kandırdığını savunan Başkan,  ‘Bundan iki ay önce bir televizyonda çıktı dedi ki, ‘belediye işçilerini işten çıkarmayacağız. Kimsenin ekmeğiyle oynamayacağız’ Kaza yapan iki alkollü şoförün işten atılıp atılmayacağını sordu spiker o da dedi ki, ‘kimsenin ekmeğiyle oynamıyoruz. Biz o insanların ekmeğiyle bile oynamadık’ Şimdi soruyorum değerli başkana, burada 637 tane esnaf var. Bu 6 bin kişi demektir. Bu 6 bin kişinin ekmeğiyle oynamak değil de nedir?’ şeklinde tepkilerini dile getirdi.

AKIBETİ MERAK KONUSU…

Sivas Belediyesi’nin, Sivas İdare Mahkemesi’nin iptal kararı ile ilgili gerekçeleri de göz önüne alarak, yeniden düzenlediği ve ‘Demircilerardı Mahallesi Eski Sanayi Bölgesi’nin Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı’ olarak meclis kararı aldığı ‘Eski Sanayi Kentsel Dönüşüm’ projesi ile ilgili belirsizlik sürüyor.

Belediye verilerine göre bin 369 mülkiyet sahibinden 920’sinin muvafakat verdiği, birçok esnaf ve mülkiyet sahibinin ise‘hak gaspı’ gerekçesi ile yasal süreç başlattığı proje kapsamında, yaklaşık 180 esnaf 4 Eylül Sanayi Sitesi’nde yeni yapılan dükkânlara taşındı. Bölgede faaliyet gösteren bıçakçı esnafı için eski Buğday Pazarı’nda 40 adet dükkân yapılırken, esnafların büyük çoğunluğu bu işyerlerine taşındı. 200’ün üzerinde iş yerinin yıkıldığı eski sanayi sitesinde aralarında mülkiyet sahibi olanların da bulunduğu çok sayıda esnaf ise halen faaliyetini sürdürüyor. Esnaflardan edinilen bilgiye göre ise çok sayıda esnaf da maddi imkânsızlıklar nedeniyle ticaretine son verdi. Bölgede projeyi gerçekleştirmekte ısrarlı olan belediyenin hamlelerine karşı sanayi esnafı ve mülkiyet sahiplerinin de hukuk yolu ile karşı hamleleri devam ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!