USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Esnaf Köksal Dedi

Esnaf Köksal Dedi

Esnaf Köksal Dedi
04-05-2014 17:42
Google News


Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği kongresi gergin geçti. Mevcut Başkan Beşir Köksal ve Elektrikçiler Odası Başkanı Sadi Aytak’ın başkanlık için aday olduğu kongrede, Aytak ve Köksal’ın birbirlerine yönelik eleştirileri, gergin anlar yaşanmasına neden oldu. Kongrede Beşir Köksal 164 oyla başkanlığa seçildi.

ERSAN ARSLAN

Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nde (SESOB) başkanlık seçimleri gergin geçti. 3 dönemdir Birlik Başkanlığı görevini sürdüren Başkan Beşir Köksal’ın yeniden aday olduğu seçimlerde, başkanlık yarışına dâhil olan bir diğer isim ise Elektrikçiler Odası Başkanı Sadi Aytak oldu.

Sivas-Erzincan Çevreyolu üzerindeki Taştanlar Lalezar Restoran’da gerçekleştirilen kongre de divan başkanlığını Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Fırat yaptı. Genel Kurula, Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (SESKOMB) Başkanı Yüksel Demirgil, iş adamları Şefik Sümbüloğlu ve Zihni Taştan ile birliğe bağlı 33 odanın yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan genel kurulda SESOB faaliyetlerinin yer aldığı sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Daha sonra SESOB Başkanı Beşir Köksal, hiçbir ücret almadan birliğin avukatlığını yapan Av. Naci Muslu’ya teşekkür plaketi takdim etti.

Köksal daha sonra bir selamlama konuşması gerçekleştirdi. Köksal, konuşmasında; ‘Bir ülkenin gerek rejimi gerekse sosyal ekonomik gücünde yeri ve değeri inkâr edilemeyecek esnaf ve sanatkârların 30 yıldır hizmetinde oldum. Nice kederlerini ve sevinçlerini yaşadım.

Hizmetine başladığım her kademesinde başkanlık ve yöneticilik yaptığım dönemlerde kaybedilmiş itibarına ve ihmallere nasıl bir savaş verdiğimi, nasıl bir seviyeye getirdiğimi, benimle yaşayanlar ve sağ olanlar bilirler. Allah vefat edenlere rahmet eylesin.

Hepinizin hoşgörüsü önünde yürekle ifade edeyim ki; Esnaf ve sanatkârıma ödeyemediğim hiçbir borcum yok şükürler olsun. İşte bu sebepledir ki, bu dünyada ve sağlığımda bana layık görülen ‘Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı’ unvanı bedenime, omuzlarıma ve ruhuma giydirilen kutsal ve manevi bir sorumluluk, rütbesi ve türbesidir’ ifadelerini kullandı.

Köksal’ın konuşmasının ardından yönetim ve denetim kurullarının raporları okunarak müzakere edildi. Daha sonra bilanço gelir ve gider hesapları okunarak müzakere edilerek oylamaya sunuldu.

SİNİRLER GERİLDİ…

Daha sonra SESOB Başkanlığına aday olan Elektrikçiler Odası Başkanı Sadi Aytak, gündemle ilgili olarak söz aldı. Aytak, konuşmasında SESOB Başkanı Beşir Köksal’a sert eleştirilerde bulundu. Aytak’ın sözlerine Köksal’ın yanıtı da aynı derece de sert oldu. Yaşanan diyaloglar salonda gergin dakikaların yaşanmasına neden oldu.

Başkan adayı Aytak, Önce Köksal’ı övdü sonra eleştirdi. Aytak, şu ifadeleri kullandı:

‘Faaliyet raporlarının içerisinde Esnaf Odaları Birliği binası gibi yeni bir yatırım, yeni bir konak var. Bunlar çok güzel ve birçok ilin başaramadığı şeyler. Beşir beyin buradaki ikili münasebetleri Sivas’a o birlik binasını kazandırmışlar. O günlerde konfederasyon başkan vekili olan insanlar kendi iline bunu yaptıramamışlardır.

Hepimiz yöneticiyiz, hepimiz bir odanın başkanıyız. Sadece ve sadece başkanlarla bu işler yürümüyor.  Onların yöneticileri de var. Bazı yerlerde keşke konuşulurken ben yerine ‘biz’ ifadesi kullanılırsa daha güzel olur diye düşünüyorum.

Biz bu seçim vesilesi ile hepinizin ilçelerine geldik, sorunları dinledik. Merkezdeki sorunlarınızı biliyoruz. Bu kadar hizmetler yapıldı ama esnafımızın, sanatkârımızın problemlerini çözmeye keşke bir nebze faydası olsaydı bunları. Bu bina esnafa yansıyan bir kısmı olsaydı. Şu ilçelerle aramızda örülen kantar duvarlarını kaldırmaya bir çözüm olsaydı. İlçeler Sivas’a gelemiyor, ticaret yapamıyor. Birliğimizin güzelliğinden dolayı bakanlarımız, milletvekillerimiz, herkes geliyor. Oralarda ifade edebilseydik. Bizim ilçelerle ticaretimiz koptu. İnsanlar bin liralık mal almaya geliyorlar, 2 bin 400 lira ceza ödüyorlar. Yakın illerde akşam 4,5’ta kantarlar kapalı, bizim Sivas’ta yedi 24 her zaman açık. Çok büyük başarılarınız var.

Şu imar meselesinde siz kendi adınıza karar verirken avukatınıza neden sormadınız? Bu neyin nesidir, bu imarın içerisinde biz yer alırsak esnafa ne zarar veririz, ya da ne karımız olur diye niye sormadınız. Bu imar durduğu zaman da tekrar Sivas’taki esnaf ve sanatkârların ekmeğiyle oynayanlara, böyle bir kalabalığın içinde destek olduğunuzu, söyledikleri sözlerin altına imza attığınızı söylediniz. Yüksek tansiyonlarla bizi buluşturdunuz, hasta ettiniz. Vicdandan, merhametten bahsetmiştiniz. Buradaki herkesten özür dilemeniz gerekir. Sivas’taki insanların ekmeğiyle alakalı bir konuydu. 23 gün Sivas ruhsatsız kalmıştı. Onların söylediklerinin altına neden imza attınız, o mantığı ben çözemedim. Size yakıştıramadım. Hal bu ki kıymetli başkanım üyesine çok duyarlı bir insandır. Üyesine bir şey olduğu zaman inanın gece uyumaz. O meseleyi halletmediği sürece Beşir beyi kimse yatağında bulamaz.

Kahvecilere sigara yasağı geldiği zaman yeri göğü birbirine kattınız, camlara yazı yazdınız ‘artık siyasetçiler bu kahvelere giremez’ dediniz. Bütün Sivaslının ekmeği elinden alınırken, siyasi rant peşinde koşanlarla, ‘ben bunların yaptıklarının altına imza atıyorum’ diyerek bizi onların yanında protesto ettiniz gittiniz. Bu kadar insanın huzurunda istifa dilekçemde belirttiğim gibi sizi tekrar protesto ediyorum. Sivas esnaf ve sanatkârı adına…

Sizi sevdik, 12 yıldır bağrımıza bastık. Vefa ise en kralını yaptık. Delikanlılıksa, en kralını yaptık. Ama siz benim huyumu biliyorsunuz. İnce siyasetiniz varmış, Sadi’yi yönetim kurulundan atma planlarınız varmış. Ali Kılıç’ın odasında halay çekmeyi kendine nasıl yakıştırdın. Gözlerinin içine bakıp söylüyorum, helal olsun sana.’

‘KİMSEYE ŞOV YATIRMAM’

Aytak’ın bu sözlerin ardından, divan başkanından söz hakkı isteyen Beşir Köksal şahsıyla ilgili eleştirilere sert cevaplar verdi. Köksal, konuşması sırasında oturduğu yerden ayağa kalkarak araya girmeye çalışan Aytak’ı sert bir dille uyararak yerine oturmasını istedi.

Köksal, şu ifadeleri kullandı:

‘Esnaf ve Sanatkârın değerli sahipleri; burada kimseye şov yaptırmam. Bu arkadaşımızın dediğinin ne olduğunu da anlamış değilim. Bu arkadaşımız yönetim kurulu üyesi. Allah adına yemin ediyorum ki, her yönetim kurulu toplantısında söz isteyen arkadaşımız var mı? Dediğim zaman, ‘başkanım Allah sizi başımızdan eksik etmesin’ diyen bu adamdır. Hangi imar planından bahsediyorsun sen? Her mesleğin, her odanın bir görevi vardır. Şehir planında görevli olan da mimarlar odasıdır. Allah aşkına bu arkadaşımız acaba ne yapmış. Bu, 12 yılın içinde bundan 1,5 ay önce olanı anlatıyor. Belediye imar planı yaptı, mimarlar odası itiraz etti. Planın hepsine itiraz etmedi mimarlar odası, birkaç noktaya itiraz etti. Fakat belediyemiz de bu mimarlar odasının itiraz edeceğini bildiği için B planı hazırladı.

Odalar genel kurullarını yaptıkları zaman oda başkanları kendi aralarında bir yemek veriyorlar. O gün ben Zara Şoförler Odası’nın genel kurulunu yönetmek üzere Zara’ya gittim. Arkadaşlar bana telefon açtılar ki, ‘Elektrikçiler Odası, 11-12 odaya yemek veriyor, akşam falan lokantadayız’ dediler. Lokantaya biz biraz da erken gitmişiz. Orada birkaç oda başkanı var, başka kişiler de var. Ama tanıdığım bir de mimarlar odası başkanı var. Biz yemek yedik, ‘toplantı var’ dediler. Ne toplantısı bu diye soruyorum oradaki oda başkanlarına, hiçbirimizin haberi yok. Ben birlik başkanıyım. Yemek dedik, toplantı çıktı. Toplantının amacı ne? Değerli arkadaşlar bu arkadaşımız hayalperest. Kurdukları hayale kendisini inandırıyor. Ben onu 12 yıldır idare ediyorum. Bir kere idare eden fedakârlıktır, ikinci idare eden de vefadır. Üçüncüye idare etmek, etsem çünkü ben aptal olurum.

Belediye B planını uygulamış, mimarlar odasına diyorum ki, ‘başkan, bu belediyenin yeniden uygulamış olduğu B planını da reddedecek misin?’ ‘yok, başkanım B planı aynı bizim istediğimiz gibi…’ Peki, bu toplantı ne? Arkadaşın babasının evine 8 kat verilecekmiş de…

Biz ahi teşkilatıyız. Bizim düsturumuzda kardeşlik, vefa yatar. Hepiniz oda başkanısınız. Sizleri zaman zaman ziyaret ediyor ve diyorum ki bir oda bir aile gibidir. Bir sorun buna, Sivas’ın merkezinde 12-13 tane oda başkanı neden senin yanında değil? Çünkü seni iyi tanıyorlar.

Ben 30 yıldır esnaf teşkilatına siyaseti sokmadım. Çünkü esnaf teşkilatı partiler üstüdür. Partiler demokrasinin gereğidir, ama bir oda başkanına bir yöneticiye bir partiliye telefon açtırılır. Bunlar hep seçilmiş insanlar, aklı var. Gidersin bir odaya alırsın oda başkanını, oda başkanımız yönetimi toplar dersin ki ‘ben adayım’ desteğinizi bekliyorum. Oda başkanım da der ki, ‘ben bir yönetim kurulu arkadaşlarımla görüşeyim size bilgi veriyim’ Orası bir ailedir. Yönetimde karar alırlar, Ahmet’i destekleyecekse Ahmet’e, Mehmet’i destekleyecekse Mehmet’e verir. Ne diye bu arkadaşlarımızı rahatsız ediyorsun, Ahmet’e, Mehmet’e arattırıyorsun. Yazık değil mi, bu ailenin içine fitne bırakıyorsun. Bu bizim teşkilatımıza yakışmaz. Sen konuşmayla insanları kandırmaya çalışıyorsun ama bu insanlar seçilmiş insanlardır. Kandıramazsın. Doğruyu konuşmuyorsun.’

Köksal’ın ardından, ilçe ve merkezdeki bazı odaların başkanları da söz alarak, Köksal’ı ve Aytak’ı eleştirdi. Bu eleştirilerin ardından söz alan Demirciler Odası Başkanı Hakan Demirgil, yapılan eleştirilere sert tepki gösterdi. Bazı konularda söylenti çıkaranları ağır bir dille eleştiren Demirgil’in sözlerinin ardından da salonda kısa süreli gerginlikler yaşandı. Salondaki gerginlik oda başkanlarının araya girmesi ile önlendi.

Programda SESKOMB Başkanı Yüksel Demirgil, Köksal’a başarılı çalışmalarından dolayı plaket verdi. Programın sonunda da Köksal, Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Rasim Fırat’a teşekkür plaketi takdim etti.

Konuşmaların ardından Kongre diğer gündem maddeleri ile devam etti. Daha sonra ise iki liste ile başkanlık seçimlerine geçildi.

234 üyenin oy kullandığı kongrede mevcut Başkan Beşir Köksal 164 oyla başkanlığa seçildi. Diğer aday Sadi Aytak ise 67 oy aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!