USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Biz, Yaptığımız İşten Emin Olmak İstiyoruz

Biz, Yaptığımız İşten Emin Olmak İstiyoruz

Biz, Yaptığımız İşten Emin Olmak İstiyoruz
28-08-2014 16:58
Google News


İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, okul yöneticilerinin atama işlemlerine ilişkin tartışmaları değerlendirdi. Çınar, ‘Biz, şeffaf olmayı, yaptığımız işten emin olmayı istiyoruz. Bundan daha güzel bir şey var mı? Sizin hizmet ettiğiniz kesim sizden memnunsa sizi el üstünde taşır. O zaman hiçbir yerde seçim olmaması lazım.  Bundan sonra kişiler heyecanını, yapacakları projeleri çok iyi bir şekilde kamuoyuna gösterirlerse burada bir devamlılık esas olacaktır.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Muhittin Karahan, kısa süre önce Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanan İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar’ı ziyaret etti. Çınar’a yeni görevinde başarılar dileyen Karahan, Sivas’ın eğitim alanında daha iyi noktalara gelmesini arzuladığını belirterek,  İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu konudaki çalışma ve planlamalarının çok önemli olduğuna dikkati çekti.

Sivas’ta birlik ve beraberlik ortamı içerisinde her bireyin, her kurum ve kuruluşun bu konuda üzerine düşen görev ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini belirten Karahan, ‘Biz de İrade Gazetesi olarak bu noktadaki görev ve sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız. Sivas’ımızın menfaatine olacak her çalışmaya katkı sağlamak bizim de görevimizdir’ dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar ise Karahan’a teşekkür etti. Sivas’ın tarihi ve kültürüyle Anadolu’nun en köklü şehirlerinden biri olduğunu belirten Çınar, ‘Sizlerin de desteğiyle teslim aldığımız bayrağı daha yukarılara taşımanın gayreti içerisinde olacağız’ dedi.

‘BU BİR KAN DEĞİŞİMİDİR’

Konuşmasında, okul müdürü atamalarına da değinen Çınar, uygulanan sistemin çok doğru ve faydalı bir sistem olduğunu belirterek, eğitimcilerin, öğrenci ve velilerin bunu zaman ilerledikçe daha iyi anlayacaklarını söyledi.

Okul yöneticilerini atama işlemleri ile ilgili yapılan eleştiri ve açıklamalara değinen Çınar, yeni sistemin daha objektif ve çoğulcu bir anlayışla işlediğini söyledi. Okulu yönetecek idarecilerin seçiminde öğrenci, veli ve öğretmenlerin de artık söz sahibi olduğunu belirten Çınar, bu sistemin doğruluğunu zamanla herkesin daha iyi göreceğini söyledi.

Göreve devam etmeyecek olan yöneticilerin asla başarısız sayılamayacağına da vurgu yapan Çınar, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu kişiler bizim takım arkadaşlarımız. Ben bugüne kadar yapmış oldukları bütün emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Sadece bir yerde öğrenci, veli, öğretmen ve yönetici algısında bir eksiklik oluşmuş demek ki. Çok başarılı da olabilirler ama insanlar ‘belki bir başkası gelse daha farklı şeyler ortaya çıkacak’ beklentisi içinde oldukları için de bu puanlar yeterli çıkmamış olabilir. Bu, arkadaşlarımızın başarısız, yetersiz olduğu anlamına gelmiyor. Eğer zaten böyle bir algı olsaydı, böyle bir infial meydana gelebilirdi ki,  infial sadece yöneticilikten ayrılıp öğretmenliğe dönecek olan arkadaşlarımızda olmazdı. Öğrenciler, veliler, öğretmenler ayaklanırdı. Ama bu bir kan değişimi, sancak değişimi. Biz bunu yeni de yaşamıyoruz ki. Sürekli görevlerde, yöneticiliklerde bir bayrak değişimi zaten var. Ama burada üzerinde durulması gereken şey şu, seçimle öğrencileri temsil eden öğrenci temsilcisi, yine seçimle veliler adına Okul Aile Birliği Başkan ve Başkan Yardımcıları ve yine seçimle 4 tane öğretmen burada puanlama yapıyor.

Daha önce bu kriterler de yoktu. Elinden tutup, sen bu okulun müdürüsün diye atama yapıyorduk. Şuanda bir kıstas var. Bu sadece bu yıl değil, her yıl devam edecek. Eskiden atamalar, farklı tasarruflarla yapılıyordu, birileri devreye girebiliyor, ya da şu okulun müdürlüğü boş, seni oraya atayalım diyor ve atıyordunuz. Ben 25. yılımı çalışıyorum. Bunların her aşamasını gördük. O zaman bunların hiçbirisi yargıya taşınmıyordu.’

‘BİZ, YAPTIĞIMIZ İŞTEN

EMİN OLMAYI İSTİYORUZ’

Yeni uygulamanın olumlu yönlerine değinen ve nasıl işleyeceğine ilişkin bazı bilgiler veren İl Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Çınar, okullarda yönetici olmak isteyen veya yönetici olarak görevine devam etmek isteyenlerin daha çok çalışması, öğrenci, veli ve öğretmenlerle daha iyi diyaloglar kurması gerektiğini belirterek; ‘Biz, şeffaf olmayı, biz yaptığımız işten emin olmayı istiyoruz. Bundan daha güzel bir şey var mı? Sizin hizmet ettiğiniz kesim sizden memnunsa sizi el üstünde taşır.’ İfadelerini kullandı.

Çınar; ‘Yeni uygulama, 4 yılını bir okulda tamamlayan her yönetici için her yıl devam edecek. Bunun takvimi bundan sonra bu şekilde. Bundan sonraki yapılan değerlendirmelerde idarecimiz 75’in üzerinde bir puan aldıysa, bir 4 yıl daha görevine devam edecek. Ama 8 yıldan fazla bir okulda kesinlikle kimse yöneticilik görevi yapamayacak. 8 yılını doldurduğu andan itibaren de ne kadar başarılı olursa olsun bir başka kuruma gitmek zorunda.

Çünkü ne kadar başarılı olursak olalım, eninde sonunda bizim yönetim körlüğü dediğimiz bir olay vardır. Sürekli aynı olayları, aynı fiziksel ortamı teneffüs ede ede bazı görmemezlikler başlıyor. Onun için 8 yılın sonunda yeni bir dinamizmin, yeni bir kanın o kuruma girmesi gerekiyor. Bunun standartları var artık ve öyle bir standart ki tam demokratik havada da gelişiyor. Siz, veliyi, öğrenciyi, öğretmeni, yöneticiyi işin içine katmışsınız. Ben hepsi eşit demiyorum. Evet, tabi ki yönetici grubunun biraz ağırlığı var. Ama tek belirleyici olacak kadar değil.  O ağırlığını da hissettirmesi de gerekiyor tabi ki yönetimin. Ona göre kat sayıları var.

Şimdi siz burada bu süreci alıp sadece milli eğitim yöneticilerine yıkarsanız, o zaman haksızlık yaparsınız. Herkes aldığı puanları açıklasın, görsün, baksın, nereden ne kadar geleceğini iyi-kötü tahmin eder. Özellikle şunu da belirtiyorum, hiç kimse benim daha önceki yöneticilerimi, okul müdürlerimi burada tekrar görevlendirilmedi diye başarısızlıkla suçlamasın. O arkadaşlarımız üzerlerine düşeni yaptılar.

Burada bu kadar kişiyi işin içerisine çekiyorsunuz, görüşüne önem veriyorsunuz. İşte, ‘yok öğrenciye fırsat verilir mi, öğretmene sorulur mu?’ deniliyor. Biz, şeffaf olmayı, biz yaptığımız işten emin olmayı istiyoruz. Bundan daha güzel bir şey var mı? Sizin hizmet ettiğiniz kesim sizden memnunsa sizi el üstünde taşır. O zaman hiçbir yerde seçim olmaması lazım.  Bundan sonra kişiler heyecanını, yapacakları projeleri çok iyi bir şekilde kamuoyuna gösterirlerse burada bir devamlılık esas olacaktır.

Burada, sanki bütün yöneticiler alınmış, onların yerine tamamen yenileri atanacakmış gibi bir algı var. Biz il genelinde yaklaşık 224 civarında bir değerlendirme yaptık. 111 arkadaşımız geçti. Şuanda işlem 4 yılını doldurmuş olanlar için yapılıyor. Eğer yönetici 75’in üzerinde puan aldıysa görevine devam ediyor, ya da başka bir okulu istiyorsa oraya gediyor. 75’in altında puan alan öğretmenliğe devam ediyor. Listeye bakıldığında taraf olunmadığını görecek herkes. Bunu kamuoyu zamanla görecek, değerlendirecek. ‘İşini güzel yapanlar görevine devam etmiş’ denilebilecek bir liste olduğuna biz inanıyor, güveniyoruz. Arkadaşlarımıza, öğrencilerimize ve velilerimize ben bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum.’ Şeklinde konuştu.

ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ

‘KURUMSAL HAFIZA VAR’ DEDİ

Yeni uygulama ve şahsına yönelik eleştirilere de cevap veren Çınar, kendisinin yeni gelmesi ile ilişkilendirilen eleştirilere yönelik olarak, ‘Kurumsal hafıza var’ diyerek, nasıl bir yöntem izlendiğini anlattı.

Öğrenci, veli ve öğretmenlerin değerlendirmelerine yönelik eleştirilere de değinen Çınar, şu ifadeleri kullandı:

‘Burada yapılan eleştiriler arasında benim yeni atanmış olmam değerlendiriliyor. İyi de, kurumsal bir hafıza var. Burada İl Milli Eğitim Müdürünün, 1 aylık, 3 aylık, 3 yıllık olması, uzun süreli olması belki bir artı olabilir ama kurumsal hafızayı iyi kullanan bir yönetici nasıl karar vereceği konusunda da zamanı iyi değerlendirir. Bakanlık bana ‘hemen göreve başladın hemen ertesi gün değerlendir bunları’ diye bir görev vermedi. 1 ay süre verdi bana. 1 Ay önce startı verdi ve ‘1 ay içerisinde bunları değerlendireceksin’ dedi. Kurumsal hafıza var. Bana bağlı olarak çalışan 3 tane müdür yardımcısı 10 tane şube müdürüm var benim. 31 tane müfettişim var benim. Bunlar zaman zaman okullara gitmiş, rapor tutmuşlar,  başarılarını ölçmüşler. Ben bunlardan aldığım brifinglerle bir değerlendirme yapamayacak mıyım?

‘Öğrenciden, yüksek puan aldı, yöneticiden düşük aldı. Öğretmenler yüksek verdi, veliler düşük verdi’ deniliyor. Ya da tam tersi… İyi de velinin cevaplandırdığı sorular ayrı, yöneticinin bakış ve soruları ayrı, öğrencinin bakış ve soruları ayrı. Tabi ki birbirinden farklı çıkacak. Ben yönetim alanında değerlendiriyorum, öğrenci iletişim veya fiziki açıdan, farklı açıdan değerlendiriyor. Olaya bir bütün gözüyle bakmamız lazım. Bir bütün gözüyle bakılıp, ‘şurasını beğenmedik denilirse’ tabi ki bakanlık da bunu dikkate alacak, biz de dikkate alacağız. Bunların daha güzelini bir daha ki uygulamalarda yapmak için tedbirler alınacak. Ama sadece ‘biz bunu sevmedik, bizim arkadaşlarımız alındı’ dersek işte o zaman biz biraz haksızlık etmiş oluruz.’

Çınar konuşmasının ardında gazetemiz İmtiyaz Sahibi Muhittin Karahan ile bir süre sohbet etti. Karahan, Çınar’a kentteki yerel gazetelerin birleşme süreci ve yayın hayatını sürdüren gazeteler hakkında bilgi verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!