USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Meclis´ten Göreve Davet

Meclis´ten Göreve Davet

Meclis´ten Göreve Davet
26-11-2014 17:59
Google News


İl Genel Meclisi üyelerinin neredeyse tamamı ortak noktada buluştu. Meclis, konuyla ilgili tüm yetkilileri göreve davet ederken, TOBB ETÜ Fakülteleri’nin ilimizde açılmasıyla ilgili muallâkın neticelendirilmesi aksi halde mevcut inşaatın tamamlanarak, alanın Fuar ve Kongre Merkezi olarak ilimize kazandırılması kaydedildi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

İl Genel Meclisi’nin dün yapılan oturumunda TOBB ETÜ Üniversitesi fakültelerinin yapılması için Defterdarlık tarafından Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’na 49 yıllığına kiralanması gündemi oluşturdu.

Bilindiği üzere Ekim ayında konu İl Genel Meclisi’nde gündeme gelmiş ve inceleme yapılmak üzere Hukuk Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu’na havale edilmişti.

Hukuk Komisyonu yaptığı araştırmada geçmişte yaşanan gelişmeler ile gelinen noktaya kadar her hangi bir hukuka aykırılık olmadığının tespit edildiği belirtildi. Sonrasında Meclise okunan Sanayi Ticaret ve Turizm Komisyonu raporunda ise söz konusu fuar alanının bir an önce neticelendirilmesi, TOBB ETÜ Fakülteleri’nin gelmemesi durumunda ise inşaatın tamamlanarak Fuar olanı olarak hizmet vermesi gerektiğine dikkat çekildi.

Raporların okunmasının ardından söz alan konuyla ilgili söz alan İl Genel Meclis üyeleri Emin Ünlüer, Bayram Sevim, Aytekin Kulmaç ve Sadık Güller başta olmak üzere birçok İl Genel Meclis üyesi söz konusu alanın bir an evvel neticelendirilmesi gerektiğini bildirdi. Meclis üyeleri söz konusu alanın TOBB ETÜ Fakülteleri için YÖK’ten onay çıkmaması durumunda ise inşaatın tamamlanarak Fuar ve Kongre Merkezi olarak Sivas’a hizmet vermesi noktasında fikir birliğine varıldı.

Meclis üyeleri Fuar ve Kongre Merkezi inşaatı konusunu bir kez daha Sivas gündemine getirdiklerini belirtirken, konunun bir an önce bir neticeye kavuşturulması gerektiğini ve konuyla ilgili yetkilileri göreve davet ettiklerini bildirdiler.

Hukuk Komisyonu raporunu okuyan AK Parti Grup Başkanı Fikret Yıldırım, ‘İl Genel Meclis Başkanlığımızın 09.10.2014 tarihinde toplantısında Komisyonumuza havale edilen Fuar ve Kongre Merkezinin TOBETÜ Üniversitesi yapımıyla ilgili durumun incelenmesi hakkında yapılan araştırmada İl Genel Meclisimizin 18 Haziran 2012 tarih 96 nolu kararıyla mülkiyeti Maliye Hâzinesine ait olan idaremiz adına irtifak hakkı bulunan ve Fuar Kongre Kültür Merkezi yapılmakta olan Merkez Kadıburhanettin Mahallesindeki arazinin irtifak haklanın TOBB tarafından Üniversite yapılmak üzere Sivas Ticaret Odasına devri ecri-misil ödemesi ve inşaat ilişkin sözleşme tavsiyesi hususlarının karara bağlamıştır’ dedi.

Yıldırım şunları kaydetti:

‘Maliye Hazinesi’ne ait olan ve idaremize irtifak hakkı tesis edilen fuar kongre ve kültür merkezi yapılmakta olan Kadıburhanettin Mahallesi 7-8 Pafta 371 Ada, 134 nolu Parselde bulunan 49.944,53 m2 yüzölçümlü alanın irtifak hakkının Sivas Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına devredilmesine.

Milli Emlak Müdürlüğünce idare adına tahakkuk ettirilmiş olan 5 yıllık ecri misil bedelinin İl Özel İdaresince ödenmesine 2011 ve 2012 yıllarına ait irtifak hakkı bedellerinin ise Sivas Ticaret Sanayi Odası tarafından İl Özel İdaresine aktarılmasına.

İrtifak hakkı devri nedeniyle Yıldız Doğan İnş. Ltd. Şti. Taahhüdündeki fuar kongre ve kültür merkezi yapım işinin tavsiyesine, tafsile sonucuna göre kesin hesabının çıkarılarak kesin hesaptan bakiye kalan kısmın ödenmesine karar verilmiş, daha sonra maliye hazinesinin itirazı üzerine;

İl Genel Meclisi 20 Kasım 2012 tarihli toplantısında 20.11.2012/143 nolu kararıyla söz konusu arazinin Özel İdare adına olan üst kullanım hakkının TOBB tarafından üniversite kampusu yapılmak üzere STSO’na devredilmesi için terkin edilmesine karar verilmiştir. Sonuç itibariyle; söz konusu arazinin Hâzineye ait olması nedeniyle terkini yönünde alman kararın hukuka aykırılığı bulunmamaktadır.’

Ardından söz alan Sanayi, Ticaret ve Turizm Komisyonu üyesi Turan Topgül ise konuyla ilgili Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım’ı komisyon üyeleriyle birlikte ziyaret ederek, bilgi aldıklarını kaydetti.

İki yıldır YÖK’ten onay beklendiğini kaydeden Topgül, TSO Başkanı Osman Yıldırım’ın Sivas İl protokolü ile birlikte önümüzdeki günlerde Ankara’ya bir ziyarette bulunarak bu konuyu çözüme kavuşturmayı hedeflediklerini iletti.

Topgül komisyon raporunda şunları kaydetti:

‘İl Genel Meclisimizin 09.10.2014 tarihli toplantısında komisyonumuza havale edilen önergenin Sanayi, Ticaret ve Turizm Komisyonu ile alakalı bölümü olan Sivas’ta ilk defa yapılan Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarını araştırmak ve değerlendirmelerde bulunmak üzere üyelerimizle bir araya gelerek ilgili kamu kurum kuruluşlarımızı ve fuara katılan firmalarımızı ziyaret ettik.

Bu kapsamda fuarı organize eden başta Sivas İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzle, Ziraat Odamızla, Sivas Ticaret ve Sanayi Odamızla, fuara katılan firmalarımızla ve ziyaretçilerle bir araya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunup aşağıda belirteceğimiz tespitleri edindik;

Fuarlar, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu kapsamında TOBB Yönetim Kurulu tarafından alman usul ve esaslar kararma göre düzenlenmektedir. Sivas’ta Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı, fuar düzenlenmesine dair usul ve esaslar, ilgili kurum ve kuruluşlarımız tarafından yerine getirilerek 4-7 Eylül tarihleri arasında Sivas Fuar alanında gerçekleştirilmiştir.

Sivas Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sivas Ziraat Odası, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası, Sivas Belediye Başkanlığı ve KOSGEB tarafından fuar birlikte düzenlenmiş ve desteklenmiştir, KOSGEB ilk yıl olması dolayısıyla usul gereği maddi destekte bulunmamış, ikinci yıldan itibaren maddi yönden destek olacaktır.

Fuar, AGROSİVAS'2014 Tarım Hayvancılık ve Gıda Fuarı ismiyle Expo Show Fuarcılık Ltd.Şti firmasının organizesinde düzenlenmiştir. Organizatörler tarafından Sivas Tarım Fuarının amacı tarım sektöründe faaliyet gösteren tüm imalatçıları, sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeleri çiftçilerle bir araya getirmek olarak ifade edilmiştir.

Fuar alanının inşaat halinde olması, asfalt yolunun olmaması, altyapı sorunlarına ve ilk kez düzenlenmesine rağmen fuar çok verimli geçmiştir. Fuara 177 firma katılmış, yaklaşık 55-60 bin kişi ziyaret etmiştir. Fuara özel yapılan kampanyalarla resmi olarak 62 adet traktör satılmıştır ancak fuarın etkisiyle fuardan sonra da satışlar devam ederek bu sayının 100’ü bulduğu tahmin edilmektedir.

Fuar, ulusal medyada önemle yer almış, Sivas’ın tarım ve hayvancılıktaki potansiyeli ortaya konulmuştur. Fuarı ziyaret eden çiftçilerimiz yeni teknolojileri görmüş, fuara özel uygulamalardan dolayı ihtiyacı olan ürünleri daha uygun fiyatlarla satın almış veya bağlantıda bulunmuşlardır. İlçeler yörelerine ait ürünleri tanıtma imkânına kavuşmuşlardır. Fuar günlerinde Sivas’ta tüm esnaf ve tüccarlara yönelik bir hareketlilik yaşanmış, özellikle hizmet sektöründe faaliyet gösteren otellerimiz dolmuş, lokantalarımıza, restoranlarımıza, cafelerimize vs ticari olarak büyük katkıları olmuştur.

Sivas Tarım fuarımız bu verilerle bile çevre illerde yapılan fuarları geride bırakmıştır. Sivas’ın tarım potansiyeli düşünüldüğünde, eksikliklerin tamamlanmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda fuarımızın devam etmesiyle Türkiye’nin en büyük Tarım Fuarlarından biri olacağı görülmektedir. Bu fuarla birlikte bir gerçek daha tekrar ortaya çıkmaktadır ki Sivas’ın vizyon ve hedeflerine binaen acil olarak kapsamlı bir fuar alanına ihtiyaç duyulmaktadır.

Mevcut fuar alanı Hazinenin mülkiyetinde İl Özel İdaresine tahsisli olarak inşaatı devam ederken. Sivas Ticaret ve Sanayi Odasının talebi üzerine İl Genel Meclisinin kararıyla terkin edilmiş ve Milli Emlak Müdürlüğü tarafından 49 yıllığına Sivas Ticaret ve Sanayi Odasına eğitim, kongre ve fuar alanı yapılmak üzere tahsis edilerek sözleşme yapılmıştır. Sivas Ticaret ve Sanayi Odamız da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) ile bir protokol yaparak bu alanın TOBB ETÜ Üniversitesi Kampusu yapılması noktasında anlaşmışlardır. TOBB ETÜ ise Sivas’ta Teknoloji Fakültesi ve Ticari Bilimler Fakültesi olmak üzere 2 Fakültenin açılması için YÖK’e başvuruda bulunmuştur. Ancak Türkiye'de bir başka uygulaması olmayan bu talebi YÖK yaklaşık 2 yıldır olumlu veya olumsuz olarak cevaplamamaktadır.

YÖK tarafından talep uygun görülüp onaylandığı takdirde TOBB ETÜ tarafından hem üniversite hem de fuar ve kongre merkezinin en kısa zamanda yapılıp hizmete gireceğinden hiçbir endişemiz yoktur. Ancak bu talebin biran önce olumlu veya olumsuz sonuçlandırılması sağlanmalıdır. Ona göre de gerekirse yeni adımların atılması gerekebilecektir. Bunun için ilgili kurumlar bu süreci bir süre şartı ile takip etmelidirler. Çünkü mevcut yatırım uzun yılların geçmesinden dolayı böyle giderse heba olmaya başlayacaktır.

Bu onay süreci çok daha uzayacak ve bu alanda inşaat tamamlanmadan ilerleyen yıllarda da fuar yapılmaya devam edilecekse en azından altyapı eksikliklerinin giderilmesi için başta Sivas Ticaret ve Sanayi Odamızın, Sivas Belediye Başkanlığımızın ve ilgili kurum ve kuruluşlarımızın birlikte fedakârlık yaparak geçici de olsa bir düzenlemeye gitmesi gerekmektedir. Ayrıca fuar alanı inşaatının tamamlanması veya bu geçici düzenlemelerin yapılması ile Tarım Fuarıma dışında başka sektörel fuarların da yapılabileceği bu potansiyelin şehrimizde olduğu ve her yönden ilimize çok büyük katkılarının olacağı kanaatindeyiz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!