USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ? ÇÖZÜLME SÜRECİ Mİ?

ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ? ÇÖZÜLME SÜRECİ Mİ?

ÇÖZÜM SÜRECİ Mİ? ÇÖZÜLME SÜRECİ Mİ?
06-01-2015 10:08
Google News


İl Genel Meclisi Ocak Ayı toplantılarının ilk oturumunda Sivas’tan ziyade ülke gündemi masaya yatırıldı. BBP İl Genel Meclisi Aytekin Kulmaç ve CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller, hükümetin yürüttüğü çözüm sürecinin yanı sıra, 2015 yılının ilk günü itibariyle gelen zamlar ve asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 3’lük zamları eleştirdi. BBP Meclis üyesi Kulmaç, ‘76 Milyon insanın Çözüm sürecinin ne olduğunu bilmesi lazım. Bu süreçte ne var? Bu süreçle nereye gidiyoruz? Akıbet hayır mı? Akıbet şer mi? Bu süreç, çözüm süreci mi? Yoksa çözülme süreci mi?’ dedi. Daha sonra söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Yıldırım ise yöneltilen eleştirilere cevap verdi.

Hayrullah AĞKAŞ

2015 yılının ilk İl Genel Meclis toplantısı yapıldı. Ferhat Ünsal Başkanlığı’nda yapılan Ocak ayı toplantılarının ilk oturumu Aralık Ayı Meclis Karar Özetleri ve Encümen Karar özetlerinin okunmasıyla başladı.

Başkan Ünsal, gruplardan gelen istek üzerine 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 17. Maddesi uyarınca gizli oy ile Denetim Komisyonu’nun oluşturulması için ek süre verdi. Meclisteki gruplar yapacakları istişareden sonra komisyon üye adaylarını belirleyecek ve yapılacak gizli oylamayla birlikte komisyon oluşturulacak.

Toplantıda gündem dışı söz alan CHP Grup Başkanvekili Sadık Güller ve BBP İl Genel Meclis üyeli Aytekin Kulmaç, özellikle çözüm süreci ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundular. Yeni yılla birlikte yapılan zamlarda eleştirilirken, toplumun bazı kesimlerine afaki zamlar yapıldığı, ancak emekli ve asgari ücretliye yine yüzde 3 zam yapıldığı da vurgulandı.

İlk olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Güller, ‘Bir yılı daha acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. Bu yılı geride bırakınken de çok iyi şeyler bırakmadığımıza inanıyorum. Neden? Doğuda ve Güneydoğu da Hizbullah’la PKK savaşıyor. Devletimiz, hükümetimiz de buna çözüm süreci diyor’ dedi.

Yeni Türkiye versiyonunda vatandaşlarımızın da umutları olduğunu ifade eden Güller, ‘Emeklilere geçinebilecekleri bir zam. Asgari ücretliye geçinebilecekleri bir zam. Öğrencilerin sorunları, işsizlerin sorunları gibi birçok konu vardı. Ama genel bütçeden de çok ciddi bir şey çıkmadı. Ama şu oldu. Emekliye yüzde 3 zam. Asgari ücretliye 940 TL maaş. TÜİK’in açıklamalarına göre 4 kişilik bir ailenin geçim standardı 2 bin 500 TL. Bunun yanı sıra 2015 zamları yüzde 10-12 civarında sanki otomatik olarak geldi’ ifadelerini kullandı.

Güller sözlerini şöyle sürdürdü:

‘17-25 Aralık dönemlerinde bir şeyler söylendi. Bakanların çocukları, bilmem birileri yakalandılar. Birileri de şunu söylediler. Dediler ki; bu paraları paralelciler koydu. Paralelciler kim, polisler. Gerçekten bu ülkede neler olduğunu hepimiz biliyoruz. İli kötü ilgileniyoruz. Ben bütçe görüşmelerini de basında yakından takip ettim. Bizler a partisiyle b partisiyle yerel parlamentoyu oluşturuyoruz. Ben bunu önceden de söyledim, yine söyleyeceğim. Biz diyoruz ki Belediye Meclis üyelerinin, İl Genel Meclis üyelerinin özlük haklarıyla ilgili konular bu mecliste neden görüşülmüyor.’

Sonrasında söz alan BBP İl Genel Meclis üyesi Kulmaç ise Güneydoğu’da yaşananları ve çözüm sürecini sert dille eleştirdi.

Kulmaç, ‘Demokratik hak aramak başka bir şeydir. Toplumun huzurunu bozmak başka bir şeydir. Menfaat çatışması yaparak, bireysel çıkarlar ve bireysel menfaatler uğruna toplumun kafasını karıştıracak tavır ve davranışların içerisine girmek ikisini birbirinden ayırt etmektedir’ dedi.

Kulmaç şunları kaydetti:

‘Eğer bu ülkede çatışma varsa, kaos varsa bilin ki bunun arkasında muhakkak bireysel veya grupsal menfaat ve çıkarlar vardır. Kimsenin de bireysel menfaatleri adına bu ülkenin huzurunu bozmaya hakkı yoktur. Ancak bütün bunlara rağmen elbette tedbirlerin alınması gerekiyor. Elbette toplumla her şeyin paylaşılması gerekiyor ki, akıbetinin nereye gittiğini bu milletin bilmesi gerekir. Bunu şu açıdan söylüyorum. Geçen gün bir siyasi, bir cümle söyledi. Bu dananın kuyruğu koparsa, kuyruk sizde, gövde bizde kalır diyor. Vallahi kusura bakmayın bu dananın kuyruğu koparsa, sana kuyruk da kalmaz. Milletin sabrını taşırmayın. Sana kuyruk da kalmaz. Af edersiniz ama o elinde kalacak kuyruğu da ancak tutunca anlarsın. Bu ülkede bu kadar rahat, bu kadar net, bu kadar emin konuşabiliyorlarsa o zaman bir de konuşturana bakmak lazım. Bazı şeyler tek taraflı değil. Bugün ülkede hala mevcut iktidarımız bir şeyin peşinde gidiyor. Çözüm süreci. Çözüm süreci… Tamam kardeşim çözelim de neyi çözeceğiz. Bunu çözdüğümüz zaman sonucunda ne olacak. Bu millet bu sürecin sonunda neyle karşılaşacak. Yani 76 Milyon insanın da bunu bilmesi lazım. Kapalı bir çözüm süreci. Bakanlarımız veya diğerleri karşı tarafla bir yerde oturup, konuşuyor. Burada olanları benim de bilmem lazım. Bu süreçte ne var? Bu süreçle nereye gidiyoruz? Akıbet hayır mı? Akıbet şer mi? Bu süreç, çözüm süreci mi? Yoksa çözülme süreci mi?’

Yapılan zamları da eleştiren Kulmaç şöyle devam etti:

‘Diğer taraftan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin genel bütçesi oluşturuldu. Hayırlı uğurlu olsun. Ancak genel bütçeye gelinceye kadar Yeni Türkiye’nin Yeni Başbakanı biraz da meslekten geliyor olması nedeniyle Üniversitelerde görev yapan akademik kadroya yüzde 65 iyileştirme yaptı. Helali hoş olsun, yapsın. Çünkü bu arkadaşlarımız akademik bir çalışma yapıyordur, zorlukları vardır, yetmiyordur, alması gerekir. Diğer taraftan HSYK’daki hâkimlerimize savcılarımıza bilmem neleri verdik, onlara da helali hoş olsun. Ama bu tarafa döndük, gariban memura yüzde 3 zam. Ona da hayırlı olsun. Asgari ücretliye ilk 6 ay, 945 lira. İkinci 6. Ay bin lira. E peki, sadece örnek olsun diye söylüyorum. İl Genel Meclisi’ndeki arkadaşlarımızın yüzde 75’i emekli. Ne verdiler arkadaşlar? 76 Milyon insanın 12 Milyonu elekli, 12 milyonu da fiilen çalışan asgari ücretle geçimini sağlayan işçilerimiz. Bunların aldığı da yüzde 3. Ben unutulan emekli adına, unutulan işçiler adına unutulan taşeron adına iktidara da bir çağrı da bulunuyorum. Toplumun yüzde 25’ini bu sınıflar oluşturuyor. Yani seçmen kitlenin yüzde 5’ini de bunlar oluşturuyor. Yakında bir seçim daha geliyor. Garibi gurabayı da düşünmek lazım.’

Sonrasında söz alarak eleştirilere yanıt veren AK Parti Grup Başkanvekili Fikret Yıldırım, ‘Bir partinin genel başkanının açıklamaları nedeniyle güneydoğu meselesi gündeme getirildi. Unutulmaması gereken bir şey var ki, bundan 12 yıl öncesinde Diyarbakır’dan öteye geçilemiyordu, her gün yeni şehit haberleri geliyordu. Çözüm süreci öyle ya da böyle devam ediyor. Elbette ki çözüm süreci içerisinde ne var, ne yok konusunu herkesin bilmesi gereken bir konu değildir. O görüşmelerde ciddi meseleler konuşuluyor ve devlet yönetiliyor. Bu konu sıradan bir iş olmadığı için herkesin bilmesi gereken bir konu değil’ dedi.

AK Parti hükümetinin yürüttüğü çalışmaları savunan Yıldırım, diğer yöneltilen konulara da cevap verdi.

Meclis toplantısında bütün parti temsilcileri tüm Sivas halkının yeni yılını tebrik ederken, yine geçtiğimiz yıl idrak ettiğimiz Mevlit Kandili’ni de kutladı. Meclis üyeleri ayrıca Sarıkamış’ta donarak şehit olan 90 bin şehidimizi de rahmetle andı.

Ocak ayı İl Genel Meclis toplantıları bugün yapılacak 2. Oturumla devam edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!