USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Köfteci Nezahat usta!

Köfteci Nezahat usta!

Köfteci Nezahat usta!
25-04-2013 11:00
Google News


ERSAN ARSLAN

Onun ki bir anne fedakârlığı, bir eş sadakati… O, belki de tüm kadınların örnek alması gereken örnek bir iş kadını…

Sivas'ta 1 yıl önce açtıkları köfteci dükkânını, açılıştan 3 gün sonra eşi cezaevine girdiği için tek başına işletmek zorunda kalan, 3 çocuk annesi Nezahat Mazman (32), tezgâhın başına geçti ve işinin ustası oldu. Yakın çevresi ve esnafların, 'bir usta tut' önerilerine karşın kendi işini yapmaya karar veren Mazman, azim ve özverisi ile 'Köfteci Nezahat Usta' olma unvanını kazandı. Bir hafta önce tahliye olan eşi Alparslan Mazman'a (36) kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Nezahat Mazman, 'Şimdi eşimle sırt sırta verdik ve tüm zorlukların üstesinden geleceğiz' dedi.

ÖRNEK BİR HAYAT HİKÂYESİ…

Mazman Ailesi'nin küçük köfteci dükkânının ismi, üç sevimli kız çocuğunun isimlerinin ve soyisimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Özge, Buse, Aleyna… Küçük bir köfteci dükkânının içindeki büyük özveri, sadakat, fedakârlık… Sonuç; mutlu bir aile tablosu…

32 yaşındaki Nezahat Mazman, 1 yıl önce köfteci dükkânı açan eşi cezaevine girdiği için, çetin bir hayat mücadelesinin ortasında kaldı. Eşinin büyük hayallerle açtığı o küçük dükkânı ayakta tutmak için ocağın başına ilk geçtiğinde gözyaşı döken, Mazman'ın yüzünde şimdi gülücükler açıyor. Çünkü o, 1 yıl süren çile dolu yaşam hikâyesinin sonunda, hem işinin ustası oldu, hem de eşine kavuştu.

'AĞLAYARAK IZGARANIN BAŞINA GEÇTİM'

Geride kalan 1 yılda yaşadığı sıkıntıları ve başarı öyküsünü gazetemizle paylaşan Nezahat Mazman, büyük bir mutlulukla açtıkları iş yerinde yeni bir başlangıç yaparken, eşinin cezaevine  girmesi ile sarsıldıklarını, ama bunun kendileri için yeni bir hayat hikayesine dönüştüğünü söyledi.

Mazman; 'Eşim, evim, çocuklarım ve dükkânım için 1 yıl boyunca çok çaba gösterdim, çok yoruldum. Eşim gittiği zaman ben bu işi hiç bilmiyordum. Ben lokantaya sadece yemek yemeye giderdim. Lokantacılığın ne olduğunu bilmezdim. Ama eşim bu işin ustası. Ben burada sadece eşime yardımcı olacaktım ama Allah böyle nasip etti, eşimin başına kötü bir olay geldi ve gitti. Sonra bütün her şey bana kaldı. Eşimin ilk gittiği gün ben ızgaranın başında kaldım. Ne yapacağımı bilmiyordum. Ağlayarak, çevreme 'bana birini bulun' dedim. Daha sonrasında bu işin ustası olan Hasan ustamız bana yardımcı oldu. Sonrasında her şeyi kendim yapmaya başladım. Köftemi, salatamı, tavuğumu kendim hazırlıyorum. Buranın ustası şuan benim.

Eşimin ilk gittiği dönemde satışlarımız çok azdı. Çünkü yeni açmıştık, tanınmıyorduk, kimse bilmiyordu. Sonrasında yavaş yavaş esnaf beni tanıdıkça işler açıldı. Şuan Allah'a binlerce şükürler olsun, eşimde geldi ve çok iyiyiz' dedi.

'SEN BU İŞİ DEVRET' DEDİLER…

Eşi cezaevine girdikten sonra çok sayıda kişinin 'sen bu işi yapamazsın, ne anlarsın. Sen bu işi devret' diyerek kapısını çaldığını, ancak asla pes etmediğini belirten Mazman, kararlı duruşu ve azmi ile örnek bir iş kadını oldu.

İşyerini tesadüf sonucu çıkan 3 bin 500 TL'lik banka kredisi ile açtıklarını belirten Mazman; Sanki Allah dedi ki, 'siz bu dükkânı açın, buradan ekmek yiyeceksiniz' ifadelerini kullandı:

Mazman, şu şekilde konuştu:

'Eşim ilk gittiği zaman, 'eşin burada yok, sen burada tek başına ne yapacaksın, sen bu işten ne anlarsın? Burayı bize devret' diyen çok insan geldi. Eşim gelmeden bir ay öncesine kadar da yine geliyordu. Dükkânın devri konusunda da teklifler geldi. Ama Allah bana burayı bana nasip etti. Her şey planlanmış, ayarlanmış gibiydi. Tesadüfen kredi başvurusunda bulunmadığımız halde bize bir kredi çıktı. 3 bin 500 TL ile bu dükkânı açtık. Sanki Allah dedi ki, 'siz bu dükkânı açın, buradan ekmek yiyeceksiniz' Biz bu dükkânı açtık, eşim üçüncü günü tutuklandı. 7 Nisan 2012'de Açılışı yaptık, 9 Nisan'da eşim cezaevine girdi. Yani sanki her şey ayarlanmış gibiydi. Burada benim yiyecek ekmeğim var. Çünkü eşimin hayaliydi, bir iş yerinin olması, bu işi yapmak. Her türlü olumsuzluğa rağmen, burayı eşim için ayakta tuttum.'

'EVİNİN KADINI İŞİNİN USTASI OLDU…'

'Sen bu işi yapamazsın' tenkitlerine karşın, işine dört elle sarılan ve 'Köfteci Nezahat Usta' unvanını kazanan 3 çocuk annesi Nezahat Mazman, hem annelik yapmanın hem de bir işlerini çalıştırmanın zorluklarını göğüslemek zorunda kaldığını söyledi. Çalışırken aklının sürekli çocuklarında kaldığını belirten Mazman, 'Hem annelik, hem ticari faaliyet ikisi bir arada zor oldu ama buna göğüs gerdim. Günü geldi ben burada oturup yemek bile yiyemedim. Ben burada köfte yiyeceğim, çocuklarım evde ne yiyecek? Diye düşündüm hep' ifadelerini kullandı.

'USTALIĞA DEVAM'

Aile olarak eşinin cezaevinden çıkmasının sevincini yaşadıklarını belirten Nazahat Mazman, şimdi işleri eşi ile birlikte yürüteceklerini, aynı şekilde çalışmaya devam edeceğini söyledi. Şimdi eşi ile sırt sırta verdiklerini ve daha güçlü olduklarını belirten Mazman, çalışmaya devam edeceğini, işini bırakmayı düşünmediğini söyledi.

Mazman; 'Çünkü daha önce de çalışıyordum. Çocuklarım da alıştı. Bir yıldır ki, müşteri bana alıştı, herkes elimin lezzetini biliyor. Onun için devam edeceğim. İşyerimizde bütün ızgara çeşitleri bulunuyor. Müşterilerim çok memnun. Bu zamana kadar hiçbir olumsuz tepki almadım' dedi.

'KOSGEB'TEN DESTEK ALDIM'

Mazman öte yandan KOSGEB desteği ile iş yerine malzeme aldıklarını da söyledi. Eşi cezaevinde iken KOSGEB'e başvuruda bulunduğunu belirten Mazman, KOSGEB'ten işyerine malzeme aldığını söyledi.

Mazman, 'İş-Kur'un düzenlediği bir kurs vardı. Ben tesadüfen internetten başvuru yaptım. Tam sınava bir saat kala bana mesaj geldi. Sınava girdim 70 puan aldım yedeklerde kaldım. Sonrasında yedekler içinden seçildim. Kursa gittim, 3 ay boyunca girişimcilik kursuna katıldım. Ben girişimcilik kursunun ne olduğunu bile bilmiyordum. Sanki her şey böyle ayarlanmış, planlanmış, düzenlenmiş gibiydi. Eşime eğer böyle bir yer açarsak ben KOSGEB'ten destek alırım demiştim. Eşim gittikten sonra 1 yıl boyunca çok zor günler geçirdik. İş planı yazdık, KOSGEB'e verdik. Onaylandı ve buzdolabım, fritözüm, döner ocağım ızgaram KOSGEB'ten geldi. Eşim cezaevindeyken burayı açtıktan 10 ay sonra KOSGEB'ten destek aldım' şeklinde konuştu.

'O USTA, BEN ÇIRAK OLDUM'

1 hafta önce cezaevinden çıkan Alparslan Mazman (36) ise 1 yıl boyunca işyerini ayakta tutan eşi Nezahat Mazman'a teşekkür etti. Kendisinin uzun yıllardır bu işi yaptığını belirten Mazman, 'şimdi ben çırak eşim usta oldu. Ona yardım ediyorum' dedi.

'13 yıldır bu işi yapıyorum. 14 yıllık evliyiz, 3 çocuğumuz var. Dükkânımızın ismi çocuklarımızın isimlerinin baş harflerinden oluşuyor. Benim tek idealim, kendi işyerimi açmaktı. Bunu eşimle beraber oturup karar verdik. Eşim ve çocuklarıma bir şeyler yapmak için Antalya'ya gittim. Orada bir işletme çalıştırdım. Bu sırada başımıza bir iş geldi ve cezaevine girdim. 1 Yıl 3 gün tutuklu kaldım. Bu süre içerisinde babamı kaybettim. Bu 1 yıl benden çok şey alıp götürdü. Ama eşimden razı olsun, ne çocuklarımı ne beni, ne de iş yerimi mağdur etmedi. Şuanda biz eşim ve çocuklarımla birlikte hep beraber dükkândayız. Burası bir aile ortamı. Sivas halkı, da bunu takdir ediyor. Bütün esnafa, yardımcı olan arkadaşlarıma, eşime dostuma aileme binlerce kez teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.

'YOKLUKLARLA AÇTIK'

Köfteci dükkânını küçük bir kredi sayesinde yokluklar içinde açtıklarını, tutuklandıktan sonra büyük üzüntü yaşadığını belirten Alparslan Mazman, cezaevine girince tereddütleri olduğun ancak eşine güvendiğini söyledi.

Eş, dost ve arkadaşlarının bu süreçte büyük desteğini gördüklerini belirten Mazman; 'Ben eşime güveniyordum ve bazı şeyleri başaracağını ben biliyordum. Ama tereddütlerim vardı, yapmadığı bir işti. Buradaki en büyük destekçimiz, karşımızdaki otoparkı işleten arkadaşım Hakkı Yıldırım oldu. Ben burayı açtığımda 5 aydır işsizdim ve cebimde sigara param dahi yoktu. Arkadaşım beni cesaretlendirdi. 3 gün eşime hiçbir şey söylemedim. 4 gün sonra telefonumuz çaldı. Bir bankadan bizi aradılar ve ufak miktarda bir kredi çıktığını söylediler. Eşin dostun, arkadaşların sayesinde burayı açtık. Biri geldi boyamızı yaptı, biri geldi arabası ile malzememizi getirdi. 1Yıl boyunca eşim burada büyük sıkıntılar çekti. Yine en büyük destekçimiz arkadaşım Hakkı Yıldırım oldu. Kendisinden Allah binlerce kez razı olsun' dedi.

Mazman ailesine destek veren Hakkı Yıldırım ise, 'Arkadaşım burada bir dükkân açmak istiyordu. Geldi görüşümü aldı. Neden olmasın? Yapanların senden ne fazlası var? Dedim. Borçla ve sıkıntılarla burayı açtı ve birkaç gün sonra cezaevine girdi. Sonra yengemiz geçti işin başına. Acaba olur mu falan derken, baktık ki cidden oluyor. Hem yemek lezzetli, hem kalite var, hem de en önemlisi temizlik var. Bu şekilde devam etti. Sonra baktık ki, yengemiz kendisini çok geliştirdi. Tüm işleri en iyi şekilde yapmaya başladı. Bunlar olunca esnafında ilgisi arttı. Herkes memnun kaldı ve bu da başarıyı getirdi. Ben daha başarılı olacaklarına inanıyorum. Biz de buraya bir usta bulalım diye düşünürken, yeni bir usta doğdu' ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!