USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Okullarımız Allah´a emanet!..

Okullarımız Allah´a emanet!..

Okullarımız Allah´a emanet!..
30-04-2013 10:00
Google News


MEHMET YILDIZ
Eğitim yuvalarında hizmetli personel eksiği nedeniyle sağlık sorunları kol geziyor.
773 okulun bulunduğu ilimizde, 128 bin 468 öğrenci ve 8 bin 4 öğretmen okullardaki sağlık sorunları nedeniyle bulaşıcı hastalıkların tehdidi altında.
Okullarda hizmetli personelin bulunmaması veya azlığı nedeniyle sınıflar ve koridorların pislik içerisinde olması nedeniyle öğrencileri ve öğretmenleri bulaşıcı hastalıklar tedirgin ederken, velilerde çocuklarının sağlığı konusunda oldukça rahatsız.
Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Milli Eğitim Bakanlığı'nın daha çok kadrolarını öğretmenlere kullandığını belirterek, yardımcı personel konusunda yetersizliğin olduğunu ancak Sivas'ın birçok ile göre iyi konumda olduğunu söyledi.
Okullarda yardımcı personel açığını gidermek için İş-Kur ile birlikte proje yapıldığını ve bu yıl 900 personelin çalıştığını söyleyen Akpınar, 'Bu personellerin bu ay itibariyle çalışma süreleri bitti. İş-Kur ile yeni bir proje yapılacak ancak bu eğitim-öğretim yılında değil, yeni eğitim-öğretim döneminde göreve başlayacaklar. Bunların dışında kadrolu personellerin yanı sıra Bakanlık ödeneğiyle sözleşmeli personelde çalıştırıyoruz. Geçmiş yıllara göre durum iyi ama yinede yeterli değil. Batıda bile bizim kadar iyi durumda olan il yok' dedi.
'SAĞLIĞIMIZ TEHLİKEDE'
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Muzaffer Karadağ, okullardaki hizmetli personel eksikliği nedeniyle temizlik sıkıntısının hat safhada olduğunu söyledi.
Okullarda çok büyük oranda hizmetli açığı olduğunu ifade eden Karadağ, 'Okullarımızın sağlığı, güvenliği, temizliği Allah'a emanettir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sağlığı, güvenliği Allah'a emanet durumda' dedi.
Okullarda hizmetli odası diye ayrılan bölümlerin boş olduğunu, bin öğrencinin eğitim-gördüğü okulda bir tane dahi hizmetli olmadığını dile getiren Karadağ, Milli Eğitim Bakanlığı'nın İş-Kur ile yaptığı proje çalışmasının yeterli olmadığını söyledi.
İş-Kur çalışanlarının Haziran ayında okullarda göreve başladığını, 10 ay boyunca çalıştıklarını belirten Karadağ, şunları kaydetti: 'Burada iki tane yanlış var. Birincisi okullar Eylül'de açılıyor, bu ihale neden Haziran'da yapılıyor. Bunun doğrusu okulların Eylül'de açılması nedeniyle ihalenin Ağustos'ta bitirilip Eylül'de İş-Kur çalışanlarının göreve başlatılmasıdır. Başka bir yanlışlık ise cezaevinden çıkan, ruhsal durumu iyi olmayan insanların okullara gönderilmesidir. Her şeyden sakındığımız, gözümüz gibi baktığımız evlatlarımız ruhsal durumu, psikolojisi, sabıkası iyi olmayan insanlara mı emanet edilecek? Geçtiğimiz yıllarda hepsini dahil etmiyorum ancak bazı cezaevinden çıkan ve okullarda çalıştırılan insanlar taciz olaylarının yaşanmasına sebep olmuştur.'
'ÖĞRENCİLER İHMAL EDİLİYOR'
Okullardaki hizmetli eksikliğinin kısa vadede çözümünün İş-Kur çalışanlarının Eylül'de göreve başlaması, Haziran ayında okulların tatil olmasıyla birlikte görevlerinin bitirilmesi olduğunu ifade eden Karadağ, öğrencilerin sağlığının, güvenliğinin ihmal edildiğini söyledi.
Karadağ, şunları kaydetti: 'Ülkeyi yönetenler, devleti yönetenler büyümede rekorlar kırdıklarını, ülkenin her geçen gün iyiye gittiğini söylüyorlar. Madem öyleyse okullarda neden hizmetli kadrosu oluşturmuyorlar. Okullarda mutlaka hizmetli kadroları oluşturulmalı, işini dört elle sarılıp yapabilecek, sorumluluğunu üstlenecek kişiler görevlendirilmelidir. 20 milyon öğrenciye kitabını, tablet bilgisayarını, sütünü, yemeğini veren hükümet okullarımızın hizmetli ihtiyacını da karşılayacak güçtedir. Kimse bize fakirlik edebiyatı yapmasın. Bu yaptıkları hizmetlerin her biri için teşekkür ediyoruz. Birçok dünya ülkesinde, Amerika'da, Japonya'da, İngiltere'de öğrencilere tablet bilgisayar verilmezken ülkemizde veriliyor. Bu nedenle teşekkür ediyoruz ama bu öğrencilerin sağlığını, güvenliğini, temizliğini neden ihmal ediyorsunuz.'
'ÇOCUKLARIMIZIN SAĞLIĞI BÜYÜK TEHLİKEDE'
Öğrenci sayısı bin - 2 bin olan okullar olduğunu ve bu okullarda öğrencilerin sağlıkların büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Karadağ, okulların sabah-akşam deterjanla yıkanması gerektiğini söyledi.
Karadağ, 'Yıkanmazsa bütün öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, hatta bunların aileleri hepatit, parazit ve diğer salgın hastalıklarla karşı karşıya kalır. İlimizde bunun örneğini yaşadık. Bulaşıcı bir hastalık taşıyan öğrenci tuvaleti kullandıktan sonra diğer öğrencilerde o tuvaleti kullanıyor, ayakları ile sınıfa mikrobu taşıyor, oradan da solunum yoluyla bütün sınıfa hastalık bulaşıyor. Bir öğrenci eğer tuvaletten çıktıktan sonra elini sabunlayamıyorsa onda oluşacak parazit hastalıkları bütün öğrencilere de öğretmenlere de bulaşacaktır. Çocuklarımızın sağlığı bu kadar büyük tehlikeyle karşı karşıyadır' dedi.
'HÜKÜMET SAMİMİ OLMALI'
Türkiye Cumhuriyeti devletinin büyük bir devlet olduğunu belirten Karadağ, okullara hizmetli kadrosu verilerek bu sorunun önüne geçilebileceğini belirterek, hükümetin okullara ödenek vermesi gerektiğini de söyledi.
Karadağ, şunları kaydetti: 'Her öğrenci başına birinci dönem 15 lira, ikinci dönem 15 lira okulların temizlik, sağlık ihtiyaçlarını giderecek, kırtasiye ihtiyaçlarını giderecek ödenek hükümet tarafından verilmelidir. Eğer 20 milyon öğrencinin bedelinin altından kalkamam diyorsan, o zaman samimi olacaksın. Seçmene şirin görünmeye çalışmayacaklar, dürüst olacaklar. Ne yapacaklar; okul müdürü, okul aile birliği başkanı, yardımcısı, öğretmenler kurulundan bir temsilci, mahalle muhtarı oturacaklar, diyecekler ki bin öğrencimiz var, maddi durumu iyi olmayan 250-300'ü muaf tutulacak, kalan herkeste okulun, Milli Eğitimin veya Valiliğin hesabına parasını yatıracak. Bir yandan para toplayan okulun müdürüne ceza yağdırıyorsun, diğer taraftan da vatandaşların gözünden sakındığı çocuğunu sağlık, güvenlik, temizlik tehditleriyle dolu olan binalara gönderiyorsun. Lütfen bizi yönetenler bu konuda samimi olsunlar. Eğer 20 milyon öğrencinin temizlik, güvenlik, kırtasiye giderlerini hükümet karşılayamıyorsa bir yönetmelik çıkarılsın, okullara vatandaşlarımızın katkısı sağlansın. Okullarımızın tonlarca deterjan ihtiyacı var, hepimizin çocuğu salgın hastalıklarla karşı karşıya. Çünkü okullarda hizmetli yok, temizlik yok.'

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!