USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bilinçsizlikte Sınır Tanımıyorlar

Bilinçsizlikte Sınır Tanımıyorlar

Bilinçsizlikte Sınır Tanımıyorlar
10-09-2015 17:29
Google News


Önceki gün Atatürk Bulvarında meydana gelen bu olay, 40 yıldır akülü sandalyeye mahkûm yaşayan 45 yaşındaki Levent Karahan’ın başına geldi. Kaldırımın yokuşunu kullanamayan Karahan, yaklaşık yarım saat kaldırımdan inmek için uğraş verse de inemeyerek geri dönmek zorunda kaldı.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Günümüzde duyarsızlıkta sınır tanımayan vatandaşlar, bilinçsiz şekilde yaşamaya devam ediyor. Özellikle engelli vatandaşlara karşı hassasiyet göstermekten kaçınan birçok vatandaş, yaptıkları davranışlarla bu kadar da olmaz dedirtiyor.

Önceki gün Atatürk Bulvarı’nda yaşanan bir olay ise içler acısı durumundaydı. Aracını, kaldırımların engelli ve bebek arabalı aileler için yapılan iniş çıkış yokuşlarının önüne park eden bir vatandaş büyük tepkilere neden oldu. Park edilen araç yüzünden kaldırımdan inemeyen, 40 yıldır akülü sandalyeye mahkûm şekilde yaşayan 45 yaşındaki Levent Karahan büyük bir mağduriyet yaşadı. Kaldırım yokuşuna park edilen araç yüzünden yaklaşık yarım saat burada inmeye çalışan Karahan, daha fazla uğraşmadan geldiği yolu geri dönerek kaldırımın diğer ucundan iniş yapıp yoluna, trafiğe inerek devam etti.

Karahan, burada yaptığı açıklamada, ben 40 yıldır akülü araca mahkûm yaşıyorum. Bizlere vatandaşlar tarafından önümüze konulan engeller bizleri çok üzüyor diyerek şunları kaydetti:

‘Vatandaşımız biraz daha bilinçli olması gerekiyor. Birçok vatandaşımız, benim gibi akülü araç kullananlar vb durumlar için kaldırımlardan inmek için bize ayrılan yerleri işgal ediyor. Vatandaşlarımız bile bile bunu yapması üzüntü verici bir durum. İnsanlarımızın bilinçlendirmemiz lazım. Biz bunun önüne geçemiyoruz. Bizim yetkililerden isteğimiz, bu alanların kenarlarına duba koyarak bir çözüm bulabilir mi acaba.’

Ayrıca kaldırımların iki ucuna da yapılan yokuşların çok dik olduğuna değinen Karahan, ‘bazı kaldırımlardan inmek ve çıkmak için baya uğraş veriyoruz. Çok dik oluyor. Bunların yanına korkuluk yapsınlar o zaman. Hiç yoktan destek alırız. Ya da bu kaldırım yokuşlarını biraz daha uzunlamasına yapabilirler’ diyerek isteğini dile getirdi.

Oradan geçen Osman Yıldız isimli bir vatandaşımız ise tepkisini şöyle gösterdi:

‘Öncelikle araç kullanan tüm vatandaşlarımız duyarlı olması gerekiyor. Çünkü yaklaşık 1 saattir burada izliyorum, engelli bir abimiz akülü arabası ile buradan inecek fakat adam aracını getirmiş tam kaldırım yokuşunun oraya park etmiş. Engelli abimiz çok uğraştı ama inemedi. Bu konularda biraz empati kurmak gerekiyor. Çünkü herkes sakat olabilir. Herkes bilinçlenmesi lazım. Halkımız araçlarını bu tarz yerlere park etmesinler. Yani engelli vatandaşlarımız için çok zor bir durum. Engelli vatandaşlarımız bu durum karşısında çok mağdur oluyor. Geçemiyor, inemiyor, çıkamıyorlar. Hiçbir vatandaşımız bu engelli vatandaşlarımıza yardımcıda olmuyor. Bu engelli kişi bizim babamız, annemiz, kardeşimiz olabilir. O yüzden tüm halkımız lütfen duyarlı olsun. Engelli vatandaşlarımıza duyarlı olalım.’

Park eden araç sahibinin 10 dakikaya kadar geleceğini söyleyerek park edip gittiği ama yaklaşık 1 buçuk saattir gelmediğini belirten, yaşanan olayın civarında esnaflık yapan Cafer Babacan isimli bir vatandaş ise, buraya park eden şoförleri sürekli uyardıklarını ama tepkiyle karşılaştıklarını belirtti.

Babacan, ‘Ben burada ticaret ile uğraşıyorum. Burada engelli vatandaşların ve çocuk arabası kullananlar için yapılan kaldırım yokuşlarına, araçlarını park eden vatandaşlara defalarca park etmemesini söylemememize rağmen yine araçlarını park ediyorlar. Böyle bir duyarsızlık olamaz. Şimdi bu insan buradan nasıl geçecek. Demin bir engelli vatandaşımız yarım saat 1 saat buradan inmek için uğraştı geçemedi. Yazık günah yani. İnsanlar bu kadar duyarsız olmaması lazım. Birilerinin hayatına engel olmayı kendi hayatın uygulansa acaba ne düşünür. Biz esnaf olduğumuz için park eden vatandaşları uyarıyoruz ama sen karışma kardeşim diyerek tepki veriyor. Burası babanın yerimi diyor. Ya kardeşim burası sakat giriş diyorum ama dinletemiyorum. Buraya park eden vatandaş 10 dakika sonra çıkacağım dedi, 1 buçuk saattir park halinde. Burayı teslim almış yani. Bu kadar duyarsız olunmaz.’

Yine bu kaldırımdan geçmek için ilerleyen ve bebek arabası ile inemeyen bir bayan vatandaşımız ise, ‘bu kadar hizmet verişmiş ama bunların değerini bilmemiz lazım. Engelli yerinden bende geçemedim mağdur oldum. Gereksiz yere kapatmışlar kaldırım yokuşunu. İnsanlar bilinçli olması lazım. Bu emekleri boşa harcamasınlar.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!