USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dev Şehir Parkı Önerisi

Dev Şehir Parkı Önerisi

Dev Şehir Parkı Önerisi
15-09-2015 17:11
Google News


Coşkun, 4 Eylül Stadyumu ve çevresi, Gar Binası ve çevresi ile TMO binası ve çevresindeki alanların Sivas Belediyesi’ne devredilmesini, bu bölgeye sosyal donatıları, yeşil alanları ile eğlence ve dinlenme mekânları ile büyük bir şehir parkı yapılmasını önerdi.

ERSAN ARSLAN

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Şube Başkanı Av. Mustafa Coşkun, yeni stadyumun faaliyete girmesiyle birlikte TOKİ’ye devredilecek olan mevcut stadyum alanı ile ilgili kente nefes aldıracak bir projeyi gündeme getirdi. Mevcut stadyum alanının TOKİ’ye devredilmemesi gerektiğini belirten Coşkun, bu bölgede; stadyum alanı, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) binası, tren garı ve çevresini kapsayacak bir şehir parkı projesinin hayata geçirilebileceğini söyledi. Park için isim olarak, ‘4 Eylül Şehir Parkı’ ve ‘Milli Mücadele Şehir parkı’ önerilerini gündeme getiren Coşkun, bölge için gündeme getirdikleri projede ‘TÜDEMSAŞ’ için ayrı bir parantez açtı. Bu projeyi gündeme getirirken kesinlikle TÜDEMSAŞ’ın kaldırılması gibi bir düşüncelerinin bulunmadığını belirten Coşkun, bunun ancak 2. OSB bölgesine yapılabilecek yeni bir fabrikanın ardından belki 15-20 yıl sonra gündeme gelebileceğini söyledi.

Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz mevcut stadyum yerinin yeni yapılacak stadyum karşılığında TOKİ ile takas edilmesiyle ilgili anlaşmanın yapıldığı günlerden itibaren görüş beyan etmeye başlamıştık. Şuanda da aynı görüşümüz devam ediyor. Biz bu konuya sadece 4 Eylül Stadyumu’nun yeri ile sınırlı olarak bakmıyoruz. Bizim yapacağımız öneri, Sivas’a büyük bir şehir parkı yapılması önerisi. Şuanda Türkiye’nin değişik illerinde özellikle İstanbul’da çok büyük kapasitede bir iki tane şehir parkı yapılıyor.  Biz diyoruz ki, Sivas’ın bir şehir parkına ihtiyacı var. Bunun sınırlarını da şöyle çiziyoruz; ileride eskiyecek olan ve Gar binası olarak kullanılamayacak olan Gar binası, TMO arazisi, topluca düşünürsek orayı; demiryolu arazisi, 4 Eylül Stadyumu ve yanındaki diğer spor tesislerinin tamamının arazisini bu projenin arazisi olarak öneriyoruz. Böyle düşündüğümüzde çok geniş bir alan şehir parkı olarak düzenlenebilir. Biz stadyum yerinin TOKİ’ye verilmesine kesinlikle karşıyız. Başından itibaren karşı olduk, şimdi de bu görüşe karşı çıkıyoruz. Değişik ortamlarda, mahalli seçimlerin yapıldığı dönemde, 7 Haziran seçimlerinden önce yaptığımız görüşme ve konuşmalarda, Başkanlar Kurulu Toplantıları ve diğer şehrimizle ilgili yaptığımız konuşmalarda gerek yazılı, gerek sözlü olarak bu görüşlerimizi beyan ettik. TOKİ tarafından buraya konut, alışveriş merkezi, ya da iş merkezi yapılmasına, yani herhangi bir şekilde bina yapılmasına karşıyız. İstasyon Caddesi’nin, Sivas’ın en güzide caddesinin yoğunluğunun çok fazla artacağından endişe ediyoruz. Sivas’ta otopark sıkıntısı var, caddelerimiz dar, şehir merkezi şuanda tıkanmış durumda. Buraya yoğunluğu yüksek binalar yapılması kuvvetle muhtemel olduğundan biz buna karşıyız.’

YENİ BİR GAR BİNASI YAPILMALI

TOKİ’ye stadyum arazisine karşılık başka bir arazi verilmesi gerektiğini belirten MÜSİAD Sivas Şube Başkanı Mustafa Coşkun, stadyum yerinin Sivas Belediyesi’ne devri ile ilgili konunun Başbakan Ahmet Davutoğlu’na sunulan maddeler arasında da yer aldığını hatırlattı.

Sivas’ta yeni bir gar binasına ihtiyaç olduğunu da belirten Coşkun, hızlı tren istasyonunun yakınında bir bölgeye yeni bir gar binası yapılması gerektiğini belirterek mevcut gar binasının ise demiryolu müzesi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Coşkun, şu ifadeleri kullandı:

‘Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Sivas’a gelmeden önce Başkanlar Kurulu’na 10 adet öneri sunmuş, başbakandan 10 istekte bulunalım demiştik. Başkanlar Kurulu bunu 7’ye düşürmüş ve 7 konuda mutabık kalmıştık. Bu 7 öneriden biri de 4 Eylül Stadyumu’nun yerinin Sivas Belediyesi’ne devredilmesi ve TOKİ’ye başka bir hazine arazisinin verilmesi şeklindeydi. TOKİ hangi projeyi yapacaksa yine Sivas Belediyesi ve Sivas halkıyla özellikle Başkanlar Kurulu’nun da görüşlerinden faydalanarak yeni bir proje yapacaksa bu projeyi yeni bir arazide, farklı bir arazide yapmalı. TOKİ’ye başka bir kamu arazisi verilmeli. Burası Belediyeye verildikten sonra Hızlı Tren İstasyonu’nun taşınması ile birlikte diğer trenlerin, yük vagonlarının da gideceği, yolcu ve yük alacağı istasyon da hızlı tren istasyonuna yakın bir yere yapılmalı. Güzergâh tek hale getirilmeli. Yani Sivas’ın içerisinde bulunan demiryolu hatları birleştirilmeli ve ileride bu istasyonlardan Malatya, Samsun, Erzincan istikametine de hareket edilecek, yolcu transferleri yapılabilecek büyükçe bir istasyon yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Bu durumda da eski gar binası atıl hale gelecek. 4 Eylül Stadyumu ve çevresindeki tesislerin arazisi, mevcut eski Gar binasının arazisi, TMO arazisi ve çevresindeki geniş arazinin tamamı belediyeye devredildiğinde buraya şehir parkı yapılmalı. Bu bölge, Sivas halkının tamamına hizmet verecek tarzda, spor tesisleri, gezi alanları, bisiklet yolları, yeşil alanlar, belki bir düğün salonu, çay bahçeleri, kafeler, dinlenme ve eğlence mekânlarının olduğu, küçük çaplı onlarca tesisin yer aldığı, dinlenme alanları ağırlıklı olan bir şehir parkı haline getirilmelidir. Biz 4 Eylül stadyumunun bulunduğu alana iş merkezi, alışveriş merkezi ya da herhangi bir şekilde yoğunluklu konut yapılmasına karşıyız. Sivas’ın merkezinde bulunan bu arazi konumuyla çok büyük önem arz etmektedir. Bu bölge şehir parkı konsepti uygulanırsa Sivaslılara 7’den 70’e büyük hizmet verecek, bütün Sivaslıların dinlenme mekânı haline gelecektir. Eski Gar binası ve çevresi de bu proje içerisinde yer alarak demiryolu müzesi haline getirilebilir diye düşünüyoruz. Ayrıca yine gar binası ve Devlet Demir Yolları binasının yanında bulunan eski lojman binaları da yine aynı şekilde belediyeye devredildiğinde şehir parkıyla entegre edilmeli, buralar sergi salonları, kafeler, dinlenme ve eğlenme mekanları olarak şehir parkının bir parçası şeklinde değerlendirilmelidir.’

‘TÜDEMSAŞ, MUHAFAZA EDİLMELİ

2. OSB’DE TÜDEMSAŞ İÇİN

MUTLAKA YER TAHSİSİ YAPILMALI’

Bu bölgede yer alan TÜDEMSAŞ’ın kaldırılması yönünde bir taleplerinin bulunmadığının da altını çizen Coşkun, belki bu konunun 20 yıl sonra gündeme gelebileceğini, Sivas Demir Çelik Fabrikası’nın bulunduğu bölgeye kurulacak olan 2. OSB’de 500-600 dönümlük belki daha fazla bir alanın TÜDEMSAŞ’a tahsis edilmesi gerektiğini söyledi.

Coşkun; ‘Biz yakın gelecek için, en azından önümüzdeki 15-20 yıllık bir gelecek için TÜDEMSAŞ ile ilgili bir değişiklikten yana değiliz. Şuan ki yapısı itibariyle oranın muhafaza edilmesi lazım... Vagon üretiminde dünya ile rekabet edecek çapta vagon üretilmesi ve demiryolu sanayine hizmet edilmesinden yanayız. Ancak şöyle bir önerimiz de var; yeni yapılacak Organize Sanayi Bölgesi’nde ileriye dönük bir proje geliştirmek için, fırsat vermek bakımından 500-600 dönüm veya daha fazla bir yerin de mutlaka TÜDEMSAŞ’a ayrılmasından yanayız. Yeni kurulacak olan 2. OSB’de diğer kurulacak olan demiryolu sanayi tesisleri ile de entegre bir imkanı verebilmek açısından mutlaka TÜDEMSAŞ’ın bir yeri olmalı. Zaman içerisinde tesisler modernize edildikçe, OSB’deki tesisler büyüyüp genişledikçe buradaki planlar şekillenecektir. Bütün fabrikaların içerisine kadar demiryolu hatları döşeneceği için TÜDEMSAŞ’ın belki 15-20 yıl sonra yapılacak değerlendirme sonrasında Sivas halkının vereceği karar doğrultusunda durumu değerlendirilir. Bu bugünün gündemi değildir. Ama bugünden Sivas’ın geleceğini planlamalı ve tedbirlerimizi almalıyız. Zaten biz 50 yıl sonrasını düşünerek planlarımızı yapmazsak doğru projeler yapamamış oluyoruz.’ İfadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!