USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kurbanlıklarla İlgili Önemli Uyarı

Kurbanlıklarla İlgili Önemli Uyarı

Kurbanlıklarla İlgili Önemli Uyarı
19-09-2015 09:42
Google News


Prof. Dr. Özdeş, ‘Kurban Allah rızası için kesildiğine göre alınacak kurbanlıkların gösterişli, temiz ve sağlıklı olmasına özen göstermek gerekir... Kesim yapılırken ise bayramının ilk 3 gününde kurban kesilebilir. Bu günler dışında kesilirse kurban olma hükmüne girmez ve kesim yapılırken mümkünse kurban sahipleri de kurbanın başında bulunması gerekir’ dedi.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

Yaklaşan kurban bayramı öncesi, vatandaşlar kurban alırken nelere dikkat edilmesi konusunda tedirgin davranmaya devam ediyor. Vatandaşların nasıl kurban almalarını ve kurban kesimi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği açıklayan Prof. Dr. Talip Özdeş önemli açıklamalarda bulundu. İlk olarak kurban bayramının önemine değinen Prof. Dr. Özdeş, ‘Bayramları bir töresel olgu olarak değil, Allah’a yaklaşmanın bir vesilesi ve gerçek anlamda bir ibadet zihniyeti içerisinde düşünmek durumundayız’ dedi. Bayramın bir vesile olduğunu, kurbanın Allah’a yaklaşmak olduğunu belirten Prof. Dr. Özdeş,  ‘Amaç burada Allah rızasını gözeterek, onun rızası için kurban yapmaktır’ ifadelerini kullandı.

KURBAN BAYRAMININ ÖNEMİ

Prof. Dr. Talip Özdeş, ‘Kurban bayramı yaklaşırken herkese sağlık afiyet diliyorum. Toplum olarak, millet olarak inşallah nice huzurlu günlere ulaşalım. Bugünlerin bir takım olumsuzlukları kısa zamanda sona erer ve gerçekten biz manevi değerlere çok önem veririz. Burada da bu manevi değerler birlik ve bütünlük içerisinde birleştiren değerlerdir. Bu bütünleşme içerisinde insanların ırkı, etnik yapısı, mezhebi önemli değil. Önemli olan birbirini sevmesi. Yani iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinize sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız buyruluyor. Dolayısıyla imanın en önemli göstergelerinden bir tanesi müminlerin Allah rızası için birbirlerini sevmeleri, kardeş olmaları ve aralarında herhangi bir ayrımcılık yapmamaları, birbirleri ile daha yakın ilişkiler diyalog ve danışma içerisinde olmalarıdır. İşte bayramların bu anlamda çok önemli bir katkısı vardır. Bayram bir vesiledir. Kurban Allah’a yaklaşmaktır aslında. Amaç burada Allah rızasını gözeterek, onun rızası için kurban yapmak. Bu kurbanla bir vesile kılmak. Neye vesile kılmak derseniz, insanlar arasındaki iletişimin, diyalogun, dayanışmanın, sevgi ve saygının ve bu gibi bağları artması, güçlendirilmesi. O ümmetin birlik ve beraberlik ruhunun canlı tutulmasıdır. Bu açıdan olay sadece bir kurban değil, kurbanla beraber ona eşlik eden bir hayli konular vardır Müslümanların yerine getirmesi gerekli olan konular. Birbirini ziyaret etmek, hastaları ziyaret etmek, büyükleri ziyaret etmek, küçükleri sevindirmek, akrabalar dostlar ve arkadaşlar arasındaki ilişkilerin canlanması ve millet olarak birbirimize sahip çıkmakla beraber desteklemek durumundayız. Yani bayram bu anlamda son derece önemli’ dedi.

Önce nefsi, ihtirasları, yanlışları ve zaafları kurban etmek gerektiğini belirten Prof. Dr. Özdeş şunları kaydetti:

‘Burada takva vurgulanıyor. Kur’an-ı Kerim’de, zaten onların ne etleri ne de kanları Allah’a ulaşmaz. Ancak sizden takva ulaşır diyor. Bunu Allah rızası için yapmak gerekiyor. Yalnız Allah’ın rızasını düşünerek… Aslında burada sembolik anlamda hayvanı kurban ediyoruz ve o etlerini tabi ki fakire, fukaraya, yoksula dağıtıyoruz. Bunlar çok güzel şeyler. Ama önce nefislerimizi ihtiraslarımızı, yanlışlıklarımızı, zaaflarımızı kurban etmek durumundayız. Tabi burada asıl mesele takvanın Allah’a ulaşıyor olması ister istemez insanların bu bilinçle kendilerini yeniden dizayn etmeleri, yeniden bir ruh inşasına girerek hayatlarını amellerini düşüncelerini niyetlerini yeniden bir muhasebe içerisine sokmaları ve bir değişim içerisine girmeleri gerekiyor. Doymaz bilmeyen ihtiraslarımızı kurban edebilmektir. Dünya hayatının ihtirasları bitmez. Bundan dolayı kardeşliğin yerini düşmanlıklar, fitne ve bozgunculuk almaya başlar. Herkesin bunun tekrar yeniden düşünmesi gerekiyor. Bayramları bir töresel olgu olarak değil, Allah’a yaklaşmanın bir vesilesi ve gerçek anlamda bir ibadet zihniyeti içerisinde düşünmek durumundayız.’

KURBANLIK ALIRKEN DİKKAT EDİLMELİ

Kurbanlık için alınacak hayvanlara dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özdeş, özellikle küçükbaş hayvanların 1 yaşını doldurup doldurmadığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kurban edilecek hayvanların sakatlık durumlarının iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Özdeş, ‘Gösterişli, temiz ve sağlıklı olmasına özen göstermek gerekir’ dedi.

Özdeş sözlerine şöyle devam etti:

‘Bazen iş farklı noktalara gidiyor tavuk kurban edilir mi diye ama bunlar işin polemik boyutu. Kurban edilecek hayvanlar bellidir. Bunlar küçükbaş hayvanlar olarak koyun ve keçi, büyükbaş hayvanlarda ise sığır cinsinden ve deve kurban edilir. Tabi küçükbaş hayvanlar sadece bir kişi tarafından kurban edilir. Ama diğer hayvanlar sığır cinsi olanlar 7 kişiye kadar kurban edilebilir. Bu hayvanların tabi özellikle küçükbaşların 1 yaşını doldurmuş olması gerekir. 1 yaşını doldurmadığı halde 1 yaş gibi gösteriyorsa onunda kesilebileceğine dair fetva vermişlerdir. Tabi alınacak hayvanın iyi olması gerekir. Çünkü Allah’a sunacağımız bir ibadettir. Burada bir gözü veya iki gözü kör olan hayvanlar, topal olan hayvan, kulağının ve kuyruğun üçte biri kadar kopmuş olan, dişlerin yarısından fazlası dökülmüş olan hayvan, doğuştan kulağı bulunmayan, memelerinin ucu kesilmiş olan hayvanlar bu şekilde kurban edilmesi doğru değildir. Kurbanları alırken dikkat etmemiz gerekiyor. Kurban Allah rızası için kesildiğine göre alınacak kurbanlıkların gösterişli, temiz ve sağlıklı olmasına özen göstermek gerekir.’

KESİM YAPILIRKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

Kurban edilecek hayvanı işin ehline verilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özdeş, ‘Hayvanlara mümkün olduğunca eziyet vermeden kesilmesi gerekiyor’ dedi. Hayvanı kesmek için ilk olarak kıbleye doğru yatırılması gerektiğini belirten Özdeş, sözlerini şöyle noktaladı:

‘Allah rızası için kurban kesilecek. Bu emaneti ehline vermek gerekiyor. Kesimden anlayan ve kesim esnasında hayvan mümkün olduğunca eziyet vermeden bu işi yapabilecek bir kişi olması gerekiyor. Tabi onun buna uygun donanımı olması gerekiyor. Herhangi bir insanın tutup hayvana eziyet ederek kurban kesmesi doğru değildir. Kurban kesimi esnasında hayvan kıbleye karşı sol tarafı üzerine yatırılır ve biliyorsunuz ki tekbirler getirilerek kesilir. Kurban bayramı namazından sonra bu icra edilir ve kurban bayramının ilk 3 gününde kurban kesilebilir. Arefe gününde veya bayramın 4. Gününde kurban kesilmez. Eğer bu günlerde kesilirse kurban olma hükmüne girmez artık. Ve mümkünse kurban sahipleri de kurbanın başında bulunsun ve bu geleneği de devam ettirsinler. o tekbirlere onlarda katılsınlar.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!