USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas´ın Yıldız´ı Açılışa Hazırlanıyor?

?Sivas´ın Yıldız´ı Açılışa Hazırlanıyor?

?Sivas´ın Yıldız´ı Açılışa Hazırlanıyor?
13-11-2015 09:27
Google News


100 milyon liralık yatırımla kış turizmine kazandırılan merkezde 100 yatak kapasiteli otelin 15 Aralık itibariyle rezervasyon almaya başlayacağını belirten Ayhan, bölgede devam eden ve planlanan projeler hakkında önemli bilgiler verdi

ERSAN ARSLAN

Sivas’ın gerçeğe dönüşen hayali Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nde, bu yıl konaklama imkânı sunulacak. Geçen yıl gerçekleştirilen sezon açılışı ile günü birlik hizmet verilen Yıldız Dağı’nda, 15 Aralık itibariyle rezervasyon almaya başlayacak 100 yatak kapasiteli otel ile birlikte kayak severler konaklayabilecek. Yıldız Dağı’nda gerçekleştirilen ve gerçekleştirilmesi planlanan projelerle ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, Yıldız’da yaz kış kayak ve farklı etkinliklerin gerçekleştirilmesi için bazı planlamalar yaptıklarını, bölgede 300-400 yatak kapasiteli bir otel projesini de hayata geçirmeyi hedeflediklerini belirtti. Yıldız Dağı’nda bir kayak tesisinde olmazsa olmaz ne var ise bulunduğunu, son teknoloji cihazlardan, araç-gereçlere kadar her şeyin temin edildiğini belirten Ayhan, Yıldız Dağı Kış Sporları ve Turizm Merkezi’nin resmi açılışının ise Ocak 2016’da gerçekleştirileceğini söyledi.

‘FİNANS KAYGIMIZ HİÇ OLMADI’

Yıldız Dağı’nda 3 yıl da gelinen noktayı değerlendiren Ayhan,  100 milyon liralık dev yatırımın gerçekleştirilmesi noktasında hiçbir zaman kaygı duymadıklarını, çünkü arkalarında çok güçlü siyasi ve bürokratik bir destek olduğunu söyledi.

Yıldız’da çok büyük, önemli ve parasal değeri yüksek olan işler yapıldığını belirten Ayhan, bunun yanı sıra planlanan diğer çalışmalarla birlikte bölge için harcanan kaynağın 120 milyon lirayı aşacağını söyledi.

Bu kapsamda alanda 300-400 yatak kapasiteli bir otel projesini de hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘Yıldız Dağı’nda hep büyük düşündük. Ekonomik anlamda finans kaygımız hiç olmadı. Burayı turizme kazandıramama korkumuz hiç olmadı. Çok güçlü bir siyasi, bürokratik destek vardı, çok güçlü bir kamuoyu desteği vardı. Biz, bu destekle birlikte 100 milyon TL’lik bir projeyi, meşakkatli bir bölgede hayata geçirmeyi başardık. Çünkü sonuçta dağda çalışıyorsunuz. Buraya gerek inşaat malzemesi götürmek, gerek nitelikli personel götürmek, gerek karda fırtınada çalışmak kolay bir iş değil. Biz, az bir zaman diliminde olağanüstü bir iş başardık. 3 yıldır çalışıyoruz Yıldız Dağı’nda, 3 yıl içerisinde çalıştığımız zaman dilimi, yani inşaat sezonu ise 15 ay. Bu süre içerisinde abartısız söylüyorum; bir kayak merkezinin 30 yılda gelebileceği bir seviyeye ulaştık. Niye? Parasal bir gücümüz, güçlü bir inanç ve heyecanımız vardı, teknik kapasitemiz üst seviyede. Her şeyden önce ciddi bir siyasi irade vardı. Orada bir kayak merkezi ama 32 adet iş kalemi var. Bu 32 adet iş kaleminin parasal değeri 100 milyon lira. Bunu rakam cazip gelsin diye söylemiyorum. Şuan sözleşmeye bağladığımız işlerin toplam tutarı 82 milyon 500 bin lira. Yaklaşık 12 milyon TL’lik de bir yamaç evleri projemiz var. Bunun kaynağını da Kalkınma Bakanlığı’ndan alıyoruz. Bunu da eklediğimiz zaman 94 milyon lira ediyor. 6-7 milyon lira ise pistlerin ıslahı, çevre düzenlemesi, yürüyüş alanları için belirlenen kaynak. Kamu olarak biz bu 100 milyon liralık yatırımı yaptıktan sonra bir yatırımcı bulacağız ve buraya 300-400 yatak kapasiteli bir otel kazandıracağız. Bu olmadı mı? Yine gözümüzü karartıp, güçlü bir destek alıp Valiliğimizin çok güçlü olan şirketi Buruciye A.Ş. ile uzun vadeli bir finansman dengesi sağlayarak oraya yaklaşık 20 milyon liralık bir yatırımla oraya devasa bir otel yapacağız. Adeta dağı taçlandıracağız. Eğer bu oteli de yaparsak 120 milyon lira ile arıtma, içme suyu, kanalizasyonu, çevre düzenlemesi, fiber internet dâhil her şeyi yapmış olacağız.’

‘YAZ KIŞ, KAYAK YAPILABİLECEK’

Yıldız’da araç, gereç ve donanım anlamında üst düzeyde olduklarını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekteri Salih Ayhan, bölgede yapay karlama ve buz pisti ile yaz kış kayak yapılabileceğini söyledi. Yıldız’ı yaz döneminde de canlı tutmak için çeşitli projeler üzerinde çalıştıklarını belirten Ayhan, iş ve personel planlaması ile burada çalışan personelin de mağdur edilmeyeceğini belirtti.

Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘Şuan bizim aldığımız snowtrac kar ezici makinelerimiz bile Türkiye’de olmayan çok özellikli makineler. Bir makine daha aldık. Bedeli 1 milyon 300 bin lira, vinçli snowtrack. Bu makinemizin de Aralık ayında teslimi yapılacak. Pist aydınlatması, gece kayak yapılabilecek mekânlarımız, buz park olacak. Gece fırtına oldu, dışarıda kayak yapılamıyor, içeride kayak yapılabilecek. Yapay Karlama sistemimiz olacak. Bugün Türkiye’de 4-5 ilde var yapay karlama. Yani bir kayak merkezinde olmazsa olmaz olan her şeyimiz var.

Yıldız Dağı, işletme sistemi, altyapısı ve Sıcak Çermik bağlantısı ile Türkiye’nin en gözde, prestijli kayak merkezi olacak. Özellikle Sıcak Çermik, Yıldız Dağı ve Havaalanı bağlantısından sonra Türkiye’de çok farklı bir noktada olacağız. Kar sorunumuz olmayacak bir defa. Kar yağdı mı yağmadı mı diye düşünmeyeceğiz. Yıldız Dağı’nda kışın doğal kayak, yazın da suni kayak yapılabilmesi için bir proje üzerinde çalışıyoruz. Orada bir vadi var. Burada bungalov evleri de yaparsak, yazın bu evlerde ve otelde kalan insanlar canları sıkıldığında buz pistinde kayak yapabilecek, yürüyüş yapabilecek. Artık teknoloji çok gelişti ve yapay karlama mekânları kurulabiliyor. Bununla ilgili bir çalışmamız var. Yazın Dağı canlı tutabilmek adına yürüyüş, bisiklet turları, uçurtma, çim kayağı yapılabilecek.

Geçen yıl sezonu açtık, her sabah kalktığım zaman heyecanla perdeyi açıp acaba kar yağdı mı diye bakıyordum, kar yağdığı zaman mutlu oluyordum. Daha önceki yıllarda ise kar yağdığı zaman adeta omuzlarıma yağıyordu. Bütün köy yolları kapandı diye. Şimdi ise yağabildiği kadar yağsın. Çok şükür köy yollarımızı açacak kadar yeterli araçlarımızı aldık.

Yazın orayı canlı tutmak için ve orada programlar yapmak için her türlü çalışmayı yapacağız. Sonuçta orada 60-70 tane çalışanımız olacak. Çalışanlarımıza 5 ay çalıştık 7 ay dışarı deme lüksümüz yok. 12 ay boyunca bu personelimizi de mağdur etmemek adına Yıldız Dağı’nda etkinlikler yapacağız. Etkinlikler olacağı için de orada otelleri de açık tutacağız. Hafik Gölü’nde de Hafik Kaymakamlığımızla birlikte bir çalışmamız var. İnönü Konağı, Çocuk Oyun kütüphanesi ile birlikte kışın dağda, yazın şehirde olmak üzere bir personel planlamamız var. Bu şekilde hem personelimizi mağdur etmeyeceğiz, hem de kurum zarara uğramayacak.’

FİYATLAR DEĞİŞMEYECEK

Yıldız Dağı’nda temel hedeflerinin kar elde etmek olmadığını belirten Ayhan, ancak buradaki gelir-gider dengesini de iyi sağlayacaklarını söyledi. Merkezin elektrik giderinin yıllık 300 bin lira civarında olduğunu bunun için güneş enerjisi santrali kurarak, elektrik maliyetini sıfıra indirmeyi hedeflediklerini belirten Ayhan, ısıtma sistemi için ise doğalgaz kullanılacağını, merkezdeki hizmetlerden faydalanabilmek için kartlı sisteme geçileceğini de belirtti.

Ayhan, şu ifadeleri kullandı:

‘Temel gayemiz kar değil. Geçen seneki bilet fiyatları ne ise bu yıl da aynı olacak. Amacımız, geçen yıl, bu yıl ve seneye 3 yıl sistemi oturtturmak. Amacımız çok fahiş bir fiyat verip de kar etmek değil. Bu konuda gelir gider dengesini sağladıktan sonra, ücretlendirme belirlenecek. Yaklaşık hesabımıza göre Yıldız Dağı’nın yıllık 350 bin liralık bir elektrik gideri olacak. Bizim şuan ORAN Kalkınma Ajansı’ndan destek aldığımız Güneş Enerji Santrali (GES) projemiz var. Bu projeyi de devreye soktuğumuz zaman enerji maliyetini de sıfırlıyoruz. Isıtma ise için doğalgaz kullanacağız. Enerji tankları koyduk. Kömür kullandığınızda bacadan çıkan duman karın rengini bozuyor. Pist aydınlatması, çevre düzenlemesi, sinyalizasyon sistemi yapılacak. Önümüzdeki günlerde de kartlı okuma sistemi kuracağız. Yani Yıldız Dağı’na gelen vatandaş kartını alacak, cebine koyacak, karta para yüklenecek ve hizmetlerden bu kartla faydalanacak. Ayrıca tüm dağı MOBESE ile gözetim altına alacağız. Yani burada olması gereken her türlü detayı düşündük.’

RESMİ AÇILIŞ OCAK’TA YAPILACAK

Yıldız Dağı’nın şuan sezona hazır olduğunu belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, 100 yataklı otelin ise 15 Aralık’tan itibaren rezervasyon almaya başlayacağını söyledi.

Resmi açılış için de tarih veren Ayhan; ‘100 yatak kapasiteli otelimiz 15 Aralık’ta rezervasyon alabilecek noktaya geleceğiz. Yani 15 Aralık’tan itibaren Yıldız Dağı’nda gece de misafir ağırlayabilecek duruma geliyoruz. Biz Ocak ayında çok görkemli, iyi bir tanıtımla birlikte Yıldız Dağı Kış Sporları Turizm Merkezi’nin açılışını yapacağız. Geçen yıl yaptığımız sezon açılışıydı. Yani tesislerimizin henüz açılışını yapmadık.’ İfadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!