USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Dostları Onu Hiç Unutmadı

Dostları Onu Hiç Unutmadı

Dostları Onu Hiç Unutmadı
28-11-2022 07:05
Google News


Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel Şatıroğlu'nun  vefatının 50. yıl dönümü UNESCO tarafından “2023 Aşık Veysel'i Anma ve Kutlama Yılı” ilan edildi. Veysel'in vefatının yıl dönümü dolayısıyla gerek yurt içinde gerekse yurt dışında çok sayıda program icra edileceğini ifade eden Vali Dr. Yılmaz Şimşek; “Dostları onu hiç unutmadı, hep hatırlayacak” dedi.

Fatih TABUR

Sivas'ın yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan halk ozanı Aşık Veysel'in vefatının 50. yıl dönümünün Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından “2023 Aşık Veysel'i Anma ve Kutlama Yılı” ilan edilmesi dolayısıyla tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Meva Kafe'de düzenlenen tanıtım toplantısına Vali Dr. Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, Aşık Veysel'in torunları Çiğdem Özer ve Gündüz Şatıroğlu katıldı.

MESAJLARINI ANLAMAMIZA KATKI SAĞLAYACAK

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Vali Yılmaz Şimşek;  2023'ün bu toprakların bağrından çıkmış ve dünyaya mal olmuş ünlü halk ozanı Aşık Veysel'in 50. ölüm yıl dönümü olduğunu ve UNESCO tarafından Aşık Veysel'i anma yılı olarak ilan edildiğini belirtti. Şimşek, “Bizim dilimizi ve duygumuzu seslendiren büyük ozanımız Aşık Veysel için yapılacak her çalışma, her hizmet, onun adını, eserlerini yaşatmaya, mesajlarını anlamamıza katkı sağlayacaktır. Bu yıl çerçevesinde gerek ilimizde, gerek yurt içinde ve gerekse yurt dışında birçok program planlanıyor' dedi.

VEYSEL'İMİZİ 2023 YILINDA DOLU DOLU PROGRAMLARLA ANACAĞIZ

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise 2023 yılının UNESCO tarafından Aşık Veysel yılı olarak kutlanacağını dile getirerek, 'Bizler de Sivas halkı olarak, değerimiz Aşık Veysel'imizi şu ana kadar olduğu gibi ölüm yıl dönümüne uygun olarak inşallah 2023 yılında dolu dolu programlarla anmış olacağız' açıklamasında bulundu.

KENDİSİNE DUYULAN SEVGİYİ SANATLA İFADE ETMEYE ÇALIŞACAĞIZ

Başkan Bilgin'in ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Sivas ve Aşık Veysel'in izlerini taşıyan illerde etkinlikler düzenleyeceklerinin altını çizerek 'Ülkemizin dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenleyerek kendisine duyulan sevgiyi, saygıyı ve minnet duygularını sanatla, kültürle ifade etmeye çalışacağız” ifadeleri kullandı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Öcal da Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı bu inisiyatif için UNESCO Türkiye Milli Komisyonu olarak teşekkürlerini iletti.

TOPLUMU AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK

Aşık Veysel'in torunları Gündüz Şatıroğlu ile Çiğdem Özer ise programın yapılmasında emeği geçenlere teşekkür etti. Gündüz Şatıroğlu, 'Herkesin gönlünde taht kuran Aşık Veysel, mesajlarıyla her zaman toplumu aydınlatmaya devam edecek' değerlendirmesinde bulundu.

KONSERDE VEYSEL'İN ESERLERİ SESLENDİRİLDİ

Meva Kafe'de düzenlenen tanıtım toplantısının ardından Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde  'Aşık Veysel Kültür Sanat Sezonu' açılış konseri gerçekleştirildi.

“Ben Giderim Adım Kalır” adlı konserde Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Türk Halk Müziği Korosu tarafından Aşık Veysel'in unutulmaz türküleri seslendirildi.

KONSERE YOĞUN KATILIM OLDU

Konsere; Vali Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, AK Parti Milletvekilleri İsmet Yılmaz,  Habib Soluk ve Semiha Ekinci, Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz ve çok sayıda Sivaslı katıldı.

Programda Şatıroğlu ailesi adına konuşan Çiğdem Özer ile Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz; Veysel'in gönül gözüyle kazandırdığı değerlerin tanıtılacak olmasından dolayı memnun olduklarını söyledi.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ve Milletvekili İsmet Yılmaz ise Veysel'in dizelerinden örnekler sunarak 2023 yılı boyunca düzenlenecek etkinliklerle ozanın gönül dünyasından türkülere uzanan değerli mesajların çok daha fazla insana ulaşacağını ifade etti.

BÜYÜK OZANIN MUHABBETİ ZİHİNLERDE YANKI BULDU

Konser programında konuşan Vali Dr. Yılmaz Şimşek ise “Veysel'in fani dünyayı terkinden bugüne kadar geçen 50 senede onun sözüne, sazına, irfanına hep kulak verildi. Büyük ozanın inancı, muhabbeti, şiiri kalplerde ve zihinlerde yankı buldu. Dostları onu hiç unutmadı, hep hatırlayacak” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Koro Şefi Enver Merallı yönetiminde Kültür Turizm Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü sanatçıları tarafından 'Ben Giderim Adım Kalır' adlı konser Sivaslılarla buluştu.

Konserde Aşık Veysel'in sevgi, barış, tabiat ve beraberliği konu alan birbirinden güzel eserleri icra edildi.

AŞIK VEYSEL KİMDİR?

Aşık Veysel Şatıroğlu, 1894 yılında Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde dünyaya geldi. Annesi Gülizar, babası “Karaca” lakaplı Ahmet adında bir çiftçiydi. Veysel'in iki kız kardeşi, yörede yaygınlaşan çiçek hastalığına yakalanarak yaşamlarını yitirdi. Ardından Veysel de 7 yaşında aynı hastalıktan dolayı iki gözünü de kaybetti. Babasının oyalanması için aldığı bağlamayla önce başka ozanların türkülerini çalmaya başladı. 1930 yılında Sivas Maarif Müdürü olarak görev yapan Ahmet Kutsi Tecer ile Kutsi Bey tarafından düzenlenen bir şairler gecesinde tanıştı. Kutsi Bey tarafından verilen destek ile birçok ili dolaşmaya başladı. Aşık geleneğinin son büyük temsilcilerinden olan Aşık Veysel, bir dönem yurdu dolaşarak Köy Enstitüleri'nde saz hocalığı yaptı. 1965 yılında özel kanunla maaş bağlandı. 1970'li yıllarda Selda Bağcan, Gülden Karaböcek, Hümeyra, Fikret Kızılok, Esin Afşar gibi bazı müzisyenler Aşık Veysel'in deyişlerini düzenleyerek yaygınlaşmasını sağladı. 21 Mart 1973'te Sivrialan'da  hayatını kaybetti. Ölümünden sonra Bütün Şiirleri (1984) adıyla eserleri tekrar yayınlandı. Veysel, 21 Mart 1973'te Sivrialan'da  hayatını kaybetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!