USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Eski Sanayi Sivas’a Yakışacak--Video

Eski Sanayi Sivas’a Yakışacak--Video

Eski Sanayi Sivas’a Yakışacak--Video
22-11-2022 07:05
Google News


Sivas'ta uzun süredir gündemi meşgul eden Eski Sanayi Sitesi'nin yıkılarak yerine şehre değer katacak yeşil alan, iş merkezi ve konutlar yapılması noktasında çalışmalar devam ediyor.  Sivas'a değer katacak projenin 1. etabı kapsamında Atatürk Caddesi'ne cepheli olan alanda 4'er katlı ticaret ve turizm alanlarının inşa çalışmaları sürüyor.

Fatih TABUR

Uzun yıllar Sivas'ın gündemini meşgul eden Eski Sanayi sorununun çözümü noktasında çalışmalar devam ediyor.  Sivas Belediyesi bölgedeki hak sahipleri ile yapılan görüşmeler ve anketler sonucunda imar planlarını hazırladı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2 etap şeklinde onaylanan plan sonrası, alanda dönüşüm çalışmalarına başlandı.

Projenin 1. etabı Atatürk Caddesi'ne cepheli olan adaları kapsıyor. Bu kısım bitişik 4 katlı ticaret ve turizm alanlarından oluşuyor. 2. etap ise sanayi dükkânlarının olduğu arka bölgeyi kapsıyor. Burada ise ayrık nizam 8 katlı konut altı ticaret alanları yer alacak.

Projenin 1. etabı kapsamında çalışmalar aralıksız devam ediyor. Belediye  Başkanı Hilmi Bilgin, Eski Sanayi'ye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

MÜKEMMEL, İYİNİN DÜŞMANIDIR

Başkan Bilgin; 1. etap kapsamında Atatürk Caddesi'ne cepheli alanda yapımına başlanan 4 katlı binaların altında otopark olmadığı yönündeki eleştirilere ilişkin;  “Eski Sanayi'yi eleştirirken aslında olaya şöyle bakmak lazım: Bu sorun kaç yıllık bir sorundu, bu sorun niye bugüne kadar çözülmedi? Bu Eski Sanayi ile ilgili Sivas neler yaşadı? Bunlara bakmak lazım. Mükemmel, iyinin düşmanıdır. Eski Sanayi ile ilgili hiç kimse benim bir demecimi duymamıştır. Neden? Önce sorunun kaynağını tespit etmemiz gerekiyordu. Bir şehir 15 yıldır bir sorunu çözemiyorsa burada bir problem var demektir. Neden, niye çözülememiş? Orada binlerce hak sahibi var. Mahkemelik olunmuş, mahkemeye gidilmiş, imar planları iptal edilmiş. Neden yani?  Ortada bir iletişimsizlik var, biz geldik tüm tarafları dinledik. Sorunu nasıl çözeriz diyerekten ulaşabildiğimiz herkesle görüştük. Adeta hastanın MR'ını çektik. Anjiyo yaptık, öncelikle tıkanıklığı çözmemiz gerektiğine inandık. Yazılı anketler yaptık, sözlü görüşmeler yaptık ve belli bir noktaya getirdik” dedi.

ÖNCELİK SORUNUN ÇÖZÜLMESİ

Eski Sanayi bölgesinin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi dolayısıyla imar planını onaylama yetkisinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında olduğunu ifade eden Başkan Bilgin, “Belediye imar planını teklif ediyor, onay yetkisi bakanlıkta; kentsel dönüşüm alanı ilan edildiği için. Böyle zor bir süreçte herkesin farklı talepleri var. Yüksek yüksek binalar yapılmış daha önce. Yaşanmışlıklar var. Bir kere öncelik o sorunun çözülmesi. Yani 40 yıllık Eski Sanayi sorununu çözmek üzere bir irade ortaya koyduk ve bu iradeyi ortaya koyarken de orayı belediyeye rant kazanan, belediyenin oradan para kazanacağı bir proje olarak görmedik. Şehrin kalbine saplanmış bir hançeri çıkararak şehri rahatlatalım dedik. O görüntü Sivas'a yakışıyor mu? Şimdi şehrin ortasında tinercilerin doldurduğu, hiçbirimizin hoşuna gitmediği, görmek istemediği görüntülerin oluştuğu bir Eski Sanayi görüntüsünün devam etmesi mi iyi, bir şekilde çözmek mi iyi. Ön taraftaki hak sahiplerinin talebi farklıydı; bir noktada bakanlıkla uzlaştık, 4 kat olarak belirledik. Ön tarafı ayrı bir parsel oluşturduk; arka tarafa ayrı bir parsel oluşturduk. Arka taraf 8 kat. Altında tamamen otopark var. Önde otopark yok. Olabilir mi? Olsa çok çok iyi olur. Hiçbir itirazım yok ama bu otoparkı çözmenin farklı formülleri de var. Asıl olan otopark sorununu adasında, parselinde çözmektir ama farklı nedenlerle, farklı gerekçelerle çözemiyorsan yine otopark yönetmeliğindeki mevzuata göre farklı bölgelerde bu çözümü getirmek gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Belediye Başkanı Hilmi Bilgin; konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“Biz orada belediye olarak 17 bin metrekarelik kendi alanımızdan feragat ettik. Oradaki kamusal alana terk ettik. Sağlık ocağı, okul yeri ve cami yeri olarak 17 bin metrekareyi terk ettik. Onun karşılığında da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza hemşehrilerimiz adına hassaten teşekkür ediyorum. Kentsel dönüşümde kullanmak üzere 17 bin metrekarenin karşılığı da bize bir alan verdiler. Başka yerdeki Milli Emlak'a ait olan arazileri alacağız. Oradan elde edeceğimiz geliri de şehrimizin ihtiyaçlarına kullanacağız.  Özet olarak o bölgede ön kısımda şu an inşaat yapılan yerlerde otopark yok ama arka blokların tamamının altı otopark.  Olaya Sivaslıların şöyle bakması lazım: Bir Eski Sanayi sorunu var. Bir irade geliyor bunu çözüyor ama çözülmesin gibi bir durum var. Mükemmel iyinin düşmanıdır.”

MAZERET ÜRETME MAKAMI DEĞİLİZ

Eski Sanayi sorununu Sivas'ın gündeminden çıkaracaklarını kaydeden Bilgin, “Biz yaptığımız hiçbir hizmet karşılığı teşekkür beklemiyoruz. Çünkü millet bizi hizmet etmek için seçti. Çünkü millet bizi Eski Sanayi sorunu çözelim diye seçti, çünkü millet bizi Kızılırmak Projesini hayata geçirelim diye seçti. Millet bize bu şehirde var olan sorunları çözüp bu şehri herkes açısından daha yaşanılabilir bir şehir haline getirelim diye seçti. Biz mazeret üretme makamı değiliz. Biz şuna inanıyoruz: Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz. Biz sorunları kilimin altına da süpürmüyoruz. Sorunu açık yüreklilikle konuşuyoruz; şeffaf bir şekilde kamuoyuna aktarıyoruz ve bunu ortak bir noktada buluşarak çözüyoruz.  Eski Sanayi'yi çok daha kısa zamanda çözeceğimize inanıyoruz. Bu şehrin en önemli sorunu nedir diye sorarsanız trafik. Bu şehirde otopark sorunu var. Biz bu sorunu çözmek için de farklı projeler gerçekleştiriyoruz. Selçuk Ortaokulunun yerine katlı otopark yapacağız. Millet Bahçesinin altına kapalı otopark yapıyoruz 400 araçlık. Açık otopark alanlarıyla birlikte bine yaklaşıyor. Merkez Caminin altına yaklaşık 150 araçlık otopark yapıyoruz. Şehrin otopark sorununu çözmek için gayret içerisindeyiz” şeklinde konuştu.

Eleştiriye açık olduklarının altını çizen Bilgin, “Her eleştiri kendi içerisinde doğrudur ve bize yön gösterendir.  Hemşehrilerimiz şu konuda rahat olsunlar; biz Sivas'a zarar verecek, Sivas'ın önünü tıkayacak hiçbir projenin içerisinde olmayız. Varsa hatamız özür dileme özgüveni de cesareti de bizde vardır. Çünkü biz şuna inanıyoruz; iş yapan insan hata yapabilir, iş yapan insan da eleştirilir. Hemşehrilerimiz bizi eleştirmekten hiçbir zaman çekinmesinler. Biz; çok kişinin bakış açısının bir kişinin bakış açısından çok daha doğru olduğuna inanıyoruz. İnşallah Eski Sanayi'nin arka kısmındaki hak sahipleriyle de görüşmemiz devam ediyor. İnşallah 2023 yılında da o alanda yapım aşamaları yükselerek devam edecek” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!