Gündem

Kalp Hastaları Yemek´te Buluştu

Kalp Hastaları Yemek´te Buluştu

Kalp Hastaları Yemek´te Buluştu
29-11-2013 22:42


OĞUZHAN SARZEP

Kent merkezinde faaliyet gösteren Özel Sivas Anadolu Hastanesi yönetimi, kalp, damar cerrahisinde ameliyat olan hastalarla yemekte buluştu.

Özel Sivas Anadolu Hastanesi yemekhane kısmında gerçekleşen yemek programına Doç. Dr. Şinasi Manduz’un ameliyat ettiği hastalar ve hasta yakınları katıldı.

Program öncesi açıklama yapan Doç. Dr. Şinasi Manduz, böyle bir yemeğe katıldığı için çok memnun olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şinasi Manduz şunları kaydetti; ‘Öncelikle biz bu hastanede arkadaşlarımızla sık sık beraberiz ve beraber yemekte buluşuyoruz. Ameliyatlarda sürekli konuşuyoruz. Ancak hastalarımızla hiç beraber olmadık. Böyle bir yemek düşüncesi hastane yönetiminden gelince bende çok memnun oldum. Gerçekten biz yoğun ameliyat yapıyoruz ama hastalarımız bizlerden memnun mu? Bunların özel sorunları var mı? Bundan sonraki cerrahi müdahalelerimize bize yol gösterici olacaktır. Anadolu Hastanesi alt yapısı kalp cerrahisi için yeterli. Yalnız fiziki şartların çok daha iyi olması açısından yeni hastane bekliyoruz. Yeni hastanede her şeyin çok daha güzel olacağını düşünüyoruz’ ifadelerini kullandı.

 ‘YENİ HASTANEMİZ DAHA İYİ OLACAK’

Yeni yapılacak hastane için vaka sayısının çok daha fazla olacağını belirten Doç. Dr. Şinasi Manduz şu ifadeleri kullandı; ‘Anadolu hastanesinde şuanda biz kalp, damar cerrahisinde ben geldiğimden beri yani yaklaşık 5 aydır buradayım. Biz ayda ortalama 20 tane açık kalp, 15 ya da 20 tane damar cerrahisi yani 35, 40 civarında vaka yapmaktayız. Yeni hastanemize geçtiğimizde yeni bir kalp, damar cerrahimiz bizlere katılacaklardır. Vaka sayımız çok daha fazla olacaktır. Ortalama günde 2 tane açık kalp düşünüyoruz. Yeni hastanede ki fizik şartları tabii buraya göre çok daha iyi olacaktır. Yeni yerimize geçtikten sonra belli bir grup konjenital cerrahide yapacağız. Yeni hastanemizdeki fiziki şartları oluşturduk’ dedi.

‘SİVAS’TA HASTA POTANSİYELİ YÜKSEK’

Sivas’ta hasta potansiyelini çok yüksek olduğunu söyleyen Şinasi Manduz; ‘Sivas’ta hasta potansiyeli oldukça yüksek. Damar sertliği, tansiyon, diyabet Türkiye’nin ortalamasının çok üstünde. Ben İzmir Ege Üniversitesinden buraya katıldım. İzmir ve çevresinde bu kadar damar sertliği çok bulunmamakta. Ama bu bölgenin beslenme şekli, yaşam şekli, özellikle besinlerin elde ediliş şekli, meyve sebzeden uzakta beslenme, sigara içimi oldukça fazla ve burada et ağırlıklı beslenme, kurutulmuş yiyeceklerin çok fazla tüketilmesi ve özellikle tuz oranı çok yüksek oranında ve yağlı yiyeceklerin çok fazla kullanılması damar sertliğini çok artırmaktadır.’

‘ÇOK İYİ BİR ORGANİZASYON OLDU’

Böyle bir yemek programının çok iyi olduğunu söyleyen Manduz şunları söyledi; ‘Tabii bizim kalp, damar cerrahisi yapmamızın yanı sıra hastalarımızın eğitimine de çok önem vermekteyiz. Hastaları eğitmemiz lazım. Hastaları ameliyat ettikten sonra olay bitmiyor. Çünkü ameliyat yaptıktan sonra siz o insanlarla yıllarca birlikte olacaksınız. Bu nedenle bu organizasyonun çok iyi olduğunu düşüyorum. Bu tür organizasyonların hasta eğitimi açısından bu bir ilk oluyor. Hastalarımızın eğitim programları için de biz kademe kademe buna da geçmeyi düşünüyoruz. Şuanda özellikle Sivas içerisinde ikamet eden hastalarımızla birlikteyiz. Tabii başka illerle ve ilçelerde yaşayan hastalarımız için bir organizasyon düşüyoruz’ dedi.

‘KALP, DAMAR CERRAHİSİ YALNIZ DOKTORDAN İBARET DEĞİLDİR’

Kalp, damar cerrahisinin çok önemli bir servis olduğunu dile getiren Doç. Dr. Şinasi Manduz şöyle devam etti; ‘Biz 25 kişilik bir ekip halinde ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Bizim mesleğimiz 8 saatte sınırlı değil. Biz 24 saat haslarımızın hizmetindeyiz. Bu 25 kişilik ekip sürekli gece, gündüz her dakika buraya gelmek için tereddüt etmezler. Bu nedenle özellikle sevgili meslektaşlarıma desteklerinden dolayı ve bundan sonraki hizmetlerinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Tabii hastalarıma da teşekkür ediyorum. Belki bizim bazı eksiklerimiz olmuştur ve olacaktır da bu. Ama bu tamamıyla o anlık gerginlik. Belki fazla zaman ayırmamış olabiliriz’ ifadelerini kullandı.

Öte yandan yemek programına 55 kişi katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER