Gündem

?Daha bilimsel oldu?

?Daha bilimsel oldu?

?Daha bilimsel oldu?
22-03-2018 07:00


Fatih TABUR

En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye´nin deprem tehlike haritası güncellenerek Resmi Gazete´nin mükerrer sayısında yayımlandı. AFAD´ın koordinasyonunda Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ve bazı üniversitelerin işbirliğinde hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1. bölge, 2. bölge şeklindeki ayrım kalktı, yerini ?ivme? yöntemi aldı.

Dijital ortama da taşınan yeni deprem haritasında mahalle mahalle risk değerlendirmesi yapılmasına olanak tanıyan ?Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması? da oluşturuldu.

?EN BÜYÜK FAY HATTI KUZEYİMİZDEN GEÇİYOR?

Yeni deprem haritasına ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) yetkilileri, ?Yeni deprem haritası ile Türkiye genelinde değişen bir durum oldu. Yani eski deprem haritasında riskli yerler bölge bölge idi. Bölgeler de 1., 2., 3., 4. ve 5. bölge diye nitelendiriliyordu. Bugünkü deprem bölgeleri haritasında bölgeden ziyada ivme olayı ortaya çıktı. Depremin odağına yakınlığına göre birtakım parametrelerin belirlendiği, coğrafi katmanların da değerlendirildiği bir yapı haline geldi. İnsanlar bina yapacağı zaman alanın değerlerine bakabilecekler ve ona göre yol haritası çizebilecekler. Önceki deprem haritasında temel işlemler deprem tehlikesine göre bölünüyordu.  Fay hatlarından sismik kaynaklara yaklaştıkça deprem tehlikesinin arttığı, uzaklaştıkça da riskin azaldığı mantığından hareketle tamamen bölgeler kaldırıldı. Bir de bu bölge uygulaması yanlış algıya neden oluyordu. Ne gibi?  Mesela, ?Sivas şehir merkezi 3. bölgede  yer alıyor, bize bir şey olmaz´ deniliyor. Oysaki Türkiye´nin en büyük fay hattı 100 kilometre kuzeyimizden geçiyor. 5-6 ilçemizi kapsıyor. Orada 7´nin üzerinde meydana gelecek bir deprem rahatlıkla  il merkezini  de etkiler. Dolayısıyla bölge olayı tamamen ortadan kalktı. Daha somut, daha bilimsel oldu. Adres bilgileri girildiği zaman bulunulan mahalleye kadar risk değerleri görülebiliyor? ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER