Gündem

Sivas´ta Kısa Film Heyecanı

Sivas´ta Kısa Film Heyecanı

Sivas´ta Kısa Film Heyecanı
19-11-2013 17:19


OĞUZHAN SARZEP / ÖZEL HABER

İstanbul Kısa Filmciler Derneği ve İstanbul Doğuş Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği 11. Ulusal Kısa Film Festivali’nde, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Cumhuriyet Meslek Okulu Radyo-Tv Programcılığı bölümü finale kaldı.

Yönetmenliğini Mehmet Ali Sevimli’nin üstlendiği ‘Elbet Bir Gün’ adlı kısa filmi Sivas Merkez’e bağlı Karayün köyünde çekilerek, CÜ öğrencisi Mehmet Ali Sevimli’nin ilk yönettiği film olma özelliğini taşıyor.

Kurmaca dalında olan ilk kısa film, 198 film arasında festivalde finali kalarak öğrencilerin başarısını gözler önüne seriyor.

FİLMİN KONUSU

Yönetmen Mehmet Ali Sevimli çekilen kısa film hakkında bir açıklama yaptı. Filmin konusunu anlatan yönetmen Sevimli şunları kaydetti; ‘Köyde yaşayan 17-18 yaşlarındaki bir çocuğun yönetmen olma hayalini ele aldık. Köyde yaşayan insanlar için günlük yaşantımızda yönetmenlik çok uç bir meslektir. Belli başlı kalıplar vardır bu düşüncede ve sonu olmayan bir meslek gözüyle bakılır. Bu da insanların önyargısından daha önemlisi bilgisiz kalmasından diyebiliriz. Biz de bu filmde bidondan kamera yapan bir çocuğu ele aldık. Normal bir ruh haliyle yapılacak bir şey değildir bidondan kamera. Filmde ele aldığımız Yusuf karakterinin bu hareketleri köydeki insanlar tarafından saçmalık olarak görülse de Yusuf'un inandığı ve hayal ettiği şeyi gerçekleştirmesi adına kendisi için büyük bir adımdır. Kısacası burada ele almak istediğimiz konu insan bir şey gerçekten inanırsa ve her türlü imkânsızlığa rağmen hayalinin peşinden giderse istediği her şeyi gerçekleştirebilir’ ifadelerini kullandı.

‘2. SINIFTA FİLM ÇEKMEYE BAŞLADIM’

İlk olarak 2. sınıfta film çekmeye başladığını dile getiren Yönetmen Mehmet Ali Sevimli, sözlerine şöyle devam etti; ‘İlk olarak 2. sınıfın başlarında ödev niteliğinde olan 'Kovana Sevdanın Öyküsü' adlı belgeseli çekmekle başladı. 'Bizde Cü İçin Çaldık' projesinin görüntü yönetmenliğini yaptım. İstanbul’da Nivan Yapım bünyesinde gerçekleştirilen yönetmenliğini Hacı Mehmet Duranoğlu'nun yaptığı  'Âşık Veysel' belgeselinin yönetmen yardımcılığını üstlendim. Daha sonrada ekip arkadaşlarımla beraber 'Elbet Bir Gün' adlı kısa filmi çektik’ dedi.

‘YÖNETMEN OLMAK KÜÇÜKLÜKTEN HAYALİMDİ’

Yönetmen olmayı küçüklükten isteyen Mehmet Ali Sevimli, ‘Benim yönetmen olma hayalim küçüklüğümden beri vardı. Zamanımın çoğunu köyde geçirmiş biriyim. Bu şekilde kendimden yola çıkarak bir öykü yazdım. Tolstoy’un bir sözü vardır: 'Bütün dünyaya seslenmek istiyorsan kendi küçük köyün üzerine yazmalısın.' diye. Bence bir öykü oluşturmak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Kendi hayatımı ve geçmişte yaşadıklarımı bir şekilde filme aktarmaya çalıştım’

‘FİLMİN BÜTÜN MASRAFLARINI BİZ KARŞILADIK’

Film çekerken hiçbir yerden destek almadıklarını söyleyen Yönetmen Mehmet Ali Sevimli şunları söyledi; ‘Filmin senaryosu hazır olduğunda birkaç kurumdan destek talebinde bulunduk fakat olumlu bir cevap alamadık. Film çekim aşamasında hiçbir şekilde kimseden maddi destek almadık. Filmin bütün masraflarını ekipçe cebimizden karşıladık. Filmi Sivas'ın merkezine 20 km uzaklıktaki Karayün Köyü'nde çektik. 3 gün boyunca orada konaklamak zorunda kaldık. Konaklama sıkıntımızı Karayün Köyü halkı bize hiçbir şekilde hissettirmedi. Ve şunu da üstüne basa basa söylemek istiyorum ki bizde birçok öğrenci gibi memleketimizden uzaktayız dolayısıyla birçok yönden maddi ve manevi sıkıntılarımız oldu, ailemizden. Bu sıkıntılara rağmen büyük bir yükün altına girerek bu işi yapmaya çalıştık’ ifadelerini kullandı.

‘KENDİMİZİ SİNEMA ANLAMINDA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ’

Sinema anlamında kendilerini geliştirmek istediklerini söyleyen Yönetmen Sevimli, ‘En önemli amacımız mesleki anlamda somut bir örnek ortaya koymaktı’ dedi. Sevimli şöyle devam etti; ‘Filmi çekmekteki en önemli amacımız mesleki anlamda somut bir örnek ortaya koymaktı. Ve kendimizi sinema anlamında geliştirmekti. Film çekimlerine başladığımız anda festival konusu pek aklımızı kurcalayan bir konu değildi. Çünkü ilk kısa filmimizdi ve gerçekçi olmak gerekirse festivallere katılmak yetisinde olduğumuzu düşünmüyorduk. Filmi kurgusu ve montajı bittikten sonra güzel sonuçlar elde ettiğimizi gördük ve filmi festivale göndermeye karar verdik’ dedi.

‘ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE ETTİK’

11. İstanbul Ulusal Kısa Film Festival günlerinde çok önemli kazanımlar elde ettiğini dile getiren Mehmet Ali Sevimli; ‘Bu festivalde yarışmaya 198 film katıldı. Ve biz ilk kısa filmimiz olmasına rağmen diğer filmlerin arasından sıyrılıp ilk 10'a kalarak finalist olmaya hak kazandık.26-29 Mart tarihleri arasında İstanbul'da festivalde bulunduk. Festival kapsamında bir ödül kazanamadık. Ama bu bizi hiç üzmedi ve film yapma isteğimizi de azaltmadı. Şunu belirtmek isterim ki bizim için her şey orada verilen bir demir parçasından ibaret değil. Festival günlerinde çok önemli kazanımlar elde ettiğimizi düşünüyorum. İlk kısa filmimizi birçok zorlukla çekmemize ve birçok hatamız olmasına rağmen finalist olmak bizi sinemaya daha da çok bağladı. Ayrıca festival kapsamında bizimle yarışan diğer filmlerin profesyonel kişilerce ve ekipmanlarla yapılan filmlerin arasında finale kalması bizim için ayrı bir gurur kaynağı oldu. Bunlara ek olarak büyük bir özveriyle çalışan ekip arkadaşlarıma bir teşekkürü de borç bilirim’ dedi.

Öte yandan yönetmen Mehmet Ali Sevimli kısa süre içinde yeni bir kısa film projelerinin de olduğunu söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER