Ekonomi

Zeki Şimşek; Yem Fiyatlarını da Ulusal Süt Konseyi Belirlesin!

Zara Ziraat Odası başkanı Zeki Şimşek, “Çiftçinin ürettiği sütün fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi yem fiyatları ve süt ürünlerinin raf fiyatını da belirlesin" dedi.

Zeki Şimşek; Yem Fiyatlarını da Ulusal Süt Konseyi Belirlesin!
15-01-2024 14:35
SİVAS

Erkan YILDIZ

Sivas Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, süt fiyatlarına ilişkin konuştu. 

Şimşek, süt fiyatlarının devlet kontrolünde olmasına rağmen  yeme yapılan zamların özel sektörün kontrolünde olduğuna dikkat çekti.

Şimşek, “Süt fiyatları devlet kontrolünde, yeme yapılan zamlar özel sektör karar vermekte. Ulusal süt konseyi 13 Temmuz 2023 tarihinde 11,50 TL olarak belirlediği süt fiyatını 22 Ocak 2024 tarihinden geçerli olmak üzere toplamda yüzde 17.4 artışla 13,50 TL olarak güncelledi. Yem girdisi ana kalemi olan arpa fiyatı önceki yıla göre yüzde 21.64, mısır ise yüzde 13,10'lik bir fiyat artışı gösterdi. Sadece 16 günde 31 Aralık 2023 -15 Aralık 2023 tarih aralığında yem fiyatları yüzde 25 arttı.  Çiftçinin ürettiği sütün fiyatını belirleyen Ulusal Süt Konseyi yem fiyatları ve süt ürünlerinin raf fiyatını da belirlesin" dedi.

Oda Başkanı Şimşek “Yem fiyatı artışların üretime ve tüketime olası yıkıcı etkilerini azaltmaya yönelik her türlü tedbir hayata geçirilmelidir. Son yıllarda yem fiyatları o kadar arttı ki, üreticilerimiz damızlıklarını kestirip elden çıkarmaya, genç dişi hayvanları (düve) ise damızlığa çekmek yerine besleyip kesime göndermeye başladı. Sahada damızlık hayvan kesimlerinin hala devam devam etmektedir. Önceliğimiz damızlık hayvan kesimlerinin durdurulması olmalıdır, hayvancılık üzerine üretim yapan çiftçilerimize yönelik olarak yem başta olmak üzere girdilerdeki fiyat artışlarına yönelik etkili tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekir üreticilere sürdürülebilir gelir sağlanması, tüketiciye ise ulaşılabilir fiyattan gıda sağlayacak politikaları hayata geçirilmelidir. Ülkemizde süt üretiminin büyük bir kısmını kırsaldaki küçük aile işletmeleri tarafından üretilmektedir. Üreticilerimizi kırsalda tutmalıyız. Bu sektörü ayakta tutan aile işletmeleridir. Üreticilerimiz para kazanamadıkları anda üretimi bırakıp şehirlere göç ediyor, geri dönüşleri de mümkün olmuyor. En büyük kayıp da işi bilen kalifiye elemanların kaybedilmesi oluyor. Ülke tarımının geleceği aile işletmelerinin ayakta kalmasına bağlıdır” açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER