
Şadiye ÖZTÜRK
DOSTLAR KUCAKLAŞALIM
Yakın Dostum, arkadaşım, ASIM ŞAHİN 'E İTHAF
Kadim bir dostumun kaza yaptığı haberi ile sarsıldım. Allahtan, en kısa zamanda sağlığına kavuşması için, dua ediyorum. Tüm sevenlerinin, bu duaya katılmasını bekliyorum. Dostum, kardeşim Asım Şahin, şimdi yoğun bakımda dualarınızı bekliyor. Dün itibariyle ulaşabildiğimiz tüm sevenlerine mesajımızı ilettik ve onların samimi dualarını aldık. Ulaşamadığımız veya yeni ulaştığımız arkadaşlarımızdan da dualara katılmasını yürekten temenni ediyorum. Çok şey yazmak isterdim. Ancak. Gücüm bu kadarına yetti. Bu anlamda önceden yazmış olduğum bir makaleyi, tüm dostlukların kıymetinin bilinmesi adına ve sadece insana insan olduğu için, sevgi ve muhabbet duyulması, adına paylaşıyorum. Rabbimin dostumu en kısa zamanda, sağlıklı ve zinde bir şekilde eski günlerine kavuşturacağı inancını taşıyorum.
Sosyal bir varlık olarak insan yaşantısının her alanında hareketleri, davranışları, yaşama biçimi, çevreyi algılaması, ilişkileri, v.s. bütünlüğü ile ilgilenilmesi, araştırılması gereken bir varlık olma özelliğini korumaktadır. Yapmış olduğu tüm davranışların nedenleri, derinliğine analiz edilmeye çalışılmaktadır. Tıp açısından her gün, yeni bir buluşla keşfedilmeye çalışılmaktadır. Yaradan'ın, yaratılanların en şereflisi dediği insanın, daha çok keşfedileceğine inanıyorum. Her alanda araştırmalar devam etmektedir.
Toplum içerisinde en çok konuşulan, tartışılan konu: insanı anlamak ve tanımak adına; insanın davranışları ve toplum içerisindeki yeridir. Bu hal, tamamı ile; büyük mercek altına alınmak istenmektedir. Kolayca yorumlanacak, şeyler değildir. Rahmetli Necip Fazıl, o nedenle; insanın bu halini; Boşuna aradım kainatta yokmuş içimdeki kadar iniş ve çıkış, diye tanımlar. Yaratılışında her şeyden bir parçanın olduğu düşünülen insanın, insani ilişkilerini de yorumlamak zordur. Kişinin, herhangi bir davranışına göre; onu değerlendiren bir insan; amma cömert ve merhametli insan, diye tanımlarken; aynı insanı, başka birileri başka türlü davranışlarından dolayı; amma cimri ve merhametsiz insan diye tanımlar. Aslında tanımlanan kişi aynı insandır. O kişinin böyle farklı tanımlanmasına sebep olan ise; davranışlarıdır. Herhangi bir olaya verdiği tepkidir.
İşte, insanın davranış biçimleri ile ilgilenen bilim dalları; hep dikkat çekmiştir. Çünkü, insan davranışları matematiksel davranışlar gibi kesin sonuçlar ortaya koymaz. İnsanlara yönelteceğiniz bir etki; onlarda değişik tepkilere neden olacaktır. Hatta aynı kişiye değişik zamanlarda yaptığınız aynı eylemin, farklı tepkilerle ortaya çıktığına şahit olacaksınız, demektir. Bu da gösteriyor ki; insanları tanımak, onları çok iyi analiz etmek çok zordur. Yaratıcının şerefli varlık, diye bahsettiği bizlere anlatmaya çalıştığı insanın, tüm davranışları yaratılanların içerisinde en karmaşık ve en fazla bilinmeyeni olan, davranışlar olarak; her zaman tazeliğini ve gizemliliğini koruyacaktır. Hele, iş toplumsal boyutlarda olursa insan davranışının şekil ve biçimi daha da değişmektedir. Onu tanımlamak ve analiz etmek daha zorlaşmaktadır.
Bu nedenle, insanlar arasındaki dostluk, arkadaşlık, yakınlık kavramları insanların kendi aralarındaki bağlardan kaynaklanan ilişkiler yumağının dışarıya yansımasıdır. Bir nevi dost, dostunun davranışlarını iyi algılamıştır. Tepki ve etki boyutlarını iyi analiz etmiştir. İşte insanlarda kendilerinin davranışlarını anlayan, veya kendi davranışları ile arkadaş davranışları arasındaki birliktelikleri aynı olan şahısları, dost yapar. Başkaları tarafından anlaşılır olmak onları mutlu kılar. Belki de, Yüce Rabbimin bizlere yaratılıştan verdiği bir özellik ve güzelliktir. Eğer, insanlar birbirlerini yeteri kadar anlamasa idiler; Dünyanın hali nice olurdu O nedenle yanlış davranış biçimi ile davranan kişi veya toplumlara, orman kanunları ile hareket ediyor diye sitem ederiz. Neden Çünkü orman kanunları güçlüden yanadır orada en önemli silah güçtür. Gücünüz varsa her şeye sahip olabilirsiniz. Kral sizsiniz demektir. İşte orman kanunu budur. Son dönemde, Dünyayı yönetmeye çalışan güçlerin yapmak istedikleri, tam da budur. Medeniyet ve gelişmişlik maskesi altında; güç bendedir, rolünü üstlenmektedirler. Halbuki, dostluğun mayası sevgi ve bağlılıktır. Materyalist felsefe bunu anlamaz.
Yaşadığınız müddetçe, insanlara değer veriniz. Sanırım, tüm yanlışlara rağmen, insanların bu değeri hak ettiğine inanıyorum. Arkadaşlığı, dostluğu, zirveye taşıyınız. O muhabbetin anlamını, ancak, yaşayanlar bilir. Kimi dostluklar, Aşk kavramı ile açıklanmaktadır. Tarihte bunun örnekleri çoktur. Siz, siz olun; yaşadığınız müddet içerisinde dostlarınızla samimiyet içerisinde yaşadığınız anların tadını çıkarın. Gerçek dosta sahip olun. Ondan daha büyük zenginlik bulamazsınız. Öyle bir dostu bulmaya ne paranız, ne mevkiniz, ne şanınız yeter.
Ask ve SEVGİ verdiğini geri almamaktır. Bu yüzden gerçek sevenlerin, dostlarına gerçekten sımsıkıya bağlı olanların, dostluğu ilke edinenlerin, ayrılıklardan sonra, hep bir yanları eksik kalır. Bazen bu eksiklikler, büyük travmalara, boşluklara dönüşebilir... Siz, siz olun sıradan şeylerle dostlarınızı, sevdiklerinizi, bağlandıklarınızı, kolay, kolay terk etmeyin... Her iki tarafa da yazık olur... Dünyadaki tüm çıkar ilişkilerinin dışında, kuvvetli bağlarla, bağlanmanın adına dostluk, denir. Kaybedilmesi, ne kadar acıdır. Hadi kendi sorunlarımızı, kendi içerimizde kavga etmeden; itişmeden, ötekileştirmeden, karşılıklı anlayış ile çözelim. Asla bir başkasını aramıza sokmadan… Çünkü aramıza sokulan kişi bizi anlamaz ki! İşin en acı yanı; her zaman yanınızda olan birisini, aslında yabancı olan birisine şikayet etmek, ne kadar cahilce bir davranıştır. Evet, dostlarınıza sahip çıkın, dostunuzun kıymetini bilin. Dünya, sevgi ve kardeşlik üzerine kurulmuştur. İnsanlar arasındaki, bu bağları en güçlü hale getirin. Göreceksiniz, toplumda istenmeyen binlerce sorun, problem, kin, düşmanlık, ortadan kalkacaktır. Hadi, o halde ne duruyorsunuz, dostunuza koşun. Bir daha kucaklaşın, bir daha sarılın.., O doyumsuz muhabbeti, sevgiyi, sıcaklığı iliklerinize kadar hissedin… Ne bekliyorsunuz
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.